I P1 rapporteras i om hur vapen smugglas in i Sverige inbakade i bröd. En vapensmugglare som varit verksam i 20 år berättar hur lätt det är. Han har dömts för andra brott, men aldrig för att ha smugglat in kalasjnikovs och pistoler. ”Riskfritt”, är hans bedömning.

Medierna i övrigt fokuserar dock i dag på helt andra bröd.

Det är fettisdag, och officiell premiär för ätandet av semlor – även om de sålts sedan flera veckor.

Annars brukar det här vara dagen för de stora semle-testerna, men i år är intresset inriktat på vad en semla kostar.

2021 kostade en genomsnittlig semla i Stockholmsområdet 46 kronor.

2022 kostade den 49 kronor.

I år kostar den 54 kronor.

Priset på semlor har alltså stigit mer än inflationen. Bagarna förklarar det med att priset på socker, smör och grädde ökat mycket – en förklaring som är tveksam. Jag har jämfört med prisökningarna på gräddtårtor i två bra konditorier i min närhet, och där ligger prisökningen på gräddtårtor definitivt lägre än inflationen under de här tre åren. Och vad innehåller en gräddtårta om inte just socker, smör och grädde.

Förklaringen är förstås att vi i allmänhet är beredda att betala mer för semlan eftersom den säljs under en kort och tidsbegränsad period, då är man alltid beredd att lägga några kronor extra.

En älskare av semlor som Edward Blom funderar inte så mycket på priset, han stör sig mer över språkbruket när vi talar om fastlagsbullen.

Göran Greider hälsar semlan välkommen och hyllar den av helt andra skäl:

Ett mycket riskabelt inlägg – Greiders beundrare finns ju huvudsakligen i just i surdegsdiktaturens kärnområde; stadsdelarna innanför Stockholms tullar. Kommer de att vända honom ryggen nu när han avslöjar sig som en älskare av fint vetebröd. Nu tasslas det över kaféborden: ”Tror ni Greider gillar tekakor också? Eller rentav Skogaholmslimpa?”

Men egentligen har Greider redan förlorat slaget mot surdegen – för givetvis är surdegssemlor numera vanliga. Dessutom har de mångkulturella fienderna till det svenska köket de senaste året skickat fram vederstyggliga skapelser till frontlinjen i vad som är ett krig mot semlan – vi har ställts inför wrapsemlan, pizzasemlan, kebabsemlan, pirogsemlan och tacosemlan.

Då har ingen talat om appropriering utan det har påståtts att nu har det svenska köket berikats med nya anrättningar.

Kokain-konditorn Roy Fares är en av dem som går i spetsen för attackerna på den traditionella semlan – till exempel genom sin kanelbullesemla, för att inte tala om hans påhitt cupcakesemlan.

En av dem som genom åren bidragit till Sveriges problem – på alla områden – är Carl Bildt; och det enda goda som kan sägas om honom är att han idogt under åratal försvarat den traditionella svenska semlan, även på den internationella arenan.

Det räcker dock inte för att han ska få syndernas förlåtelse.

Nu har det förstås genom historien förekommit attacker mot den svenska semlan från inhemskt håll – och de är ganska avslöjande.

I den andra upplagan av Charles Emil Hagdahls Kokkonsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar (1896), förekommer ett märkligt recept på semla. Man ska riva ur en del av inkråmet i en bulle och blanda med smör, äggula, citronskal, socker och mandelmassa – samt syltat citronskal. Tryck in i bullen, sätt på locket – spritsa sedan maräng på locket.

Ett klart avsteg från den traditionella semlans grundläggande form. Men vad annat var att vänta av Hagdahl. Han var svärfar till Marcus Wallenberg och morfar till bröderna Jacob och Marcus Wallenberg – och den familjen har alltid varit opålitlig och satt sina egna intressen före nationens.

Svenska Dagbladet har länge svansat för Wallenbergarna, och andra delar av den svenska borgerligheten som haft en nedlåtande syn på svensk tradition och kokkonst – därför är det inget konstigt med att i början på 1950-talet så lanserade SvD en ersättare för semlan. Man skulle ta en vetebulle, dela den på mitten och breda på en blandning av smör, socker, russin och kanel – eller med vaniljkräm.

De här recepten är skapade i Fredrik Reinfeldts anda, ingredienserna har knådats ihop av någon som ansett att den svenska semlan är för enkel och barbarisk.