Roy Fares har blivit hela Sveriges favoritbagare, men 12 juni i år blev det andra bullar av för den kände konditorn. Roy befann sig på nöjesfältet Gröna Lund. När Roy och en vän besökte restaurangen Tyrol – och ställde sig i kön till toaletten – råkade de hamna bredvid en civilklädd polis.

Roy går in på toaletten. Kommer ut efter en stund med en snusdosa i handen. Han langar över snusdosan till vännen och säger enligt polisens rapport ”nu kan du ta snusdosan och gå in”.

Ett något underligt beteende ansåg polisen som tyckte att det var dags för en pratstund med Roy och hans vän.

Polisen undrar var de hade snusdosan som langats mellan dem, men paret förnekar att en snusdosa någonsin existerat.

Polisen litar mer på sina ögon och sin hörsel än paret han har framför sig och beslutar om kroppsvisitation, och se, vad upptäcker han? När Roy – som står med händerna bakom ryggen – sträcker fram händerna ligger det minsann en snusdosa i ena näven.

I snusdosen ligger en plastpåse med ett vitt pulver. Visst har det blivit allt mer vanligt med påssnus där påsen är vit. Men vitt pulversnus i plastpåse har ännu inte introducerats på marknaden – vilket gör att polisen antar att det rör sig om kokain.

I det förhör som följer gör Roy ett lätt förvirrat intryck.

Han säger sig inte veta hur han fått tag i påsen med det vita pulvret.

På frågan om varför han haft en sådan påse svarar Roy:

”Varför inte liksom.”

Roy blir lite mer meddelsam när han får frågan om vad han tror en kemisk analys av det vita pulvret kommer att visa, då svarar han:

”Kanske kola.”

Sedan går förhöret in i en mer förvirrad fas:

Hur länge har du haft påsen på dig?

Det vet jag inte.

Vad hade du tänkt göra med innehållet i påsen?

Ingenting liksom.

Jag såg att du försökte gömma snusdosan när jag konfronterade dig, vad har du att säga om det?

Jag vet inte, det är klart att jag inte vill sitta här.

Hur ställer du dig till brottsmisstanken angående narkotikabrott innehav? Erkänner du eller förnekar du brott?

Jag hade den här i snusdosan, jag kan inte förneka.

Vad var syftet med att vara här ikväll?

Gå ut och ha roligt med kompisar.

Hur kommer det sig att du hade det på dig?

Jag fick påsen av en bekant.

Har du något att tillägga?

Jag vet inte. Blir matt. Min värld rasade efter det här.

Den kemiska analysen kommer senare att visa att det var kokain i påsen, och Roy accepterar strafföreläggande på plats, och det blir senare böter för ringa narkotikabrott.

Men när Roy i förhöret säger att hans värld ”rasar” – vad är det för värld som faller ihop?

Roy är född i Libanon och kusin med bröderna Fares Fares och Josef Fares, kända personer i filmvärlden som skådespelare, regissörer, och manusförfattare.

Roy nådde tidigt framgångar som bagare, 2005 vann han SM-guld för unga bagare och kom på tredje plats på EM för unga bagare. 2010 vann han tävlingen Årets konditor.

Roy har gett ut ett antal kokböcker, och medverkat som programledare eller domare i programserier i SVT, TV4 och Kanal 5.

Hans kokböcker United States of Cakes och Sweet Spots of New York har båda fått utmärkelsen Världens bästa kokbok i VM för kokböcker.

Det som stör mig med Roy är att han inte verkar tycka att Sverige har en egen tradition värd att bevara när det gäller bullar, kakor och tårtor.

Han pratar och skriver ofta om hur han vill utveckla det svenska fikandet med hjälp av den inspiration han fått under sina vistelser i USA. Den svenska strama kaffebrödskulturen, där man tar vad man har och skapar utifrån det ersätts därför i Roys bakande av det svulstiga, det komplicerade, och ett överflöd av ingredienser.

Det kan liksom inte bli för mycket av det goda.

Det svenska är inte tillräckligt och måste amerikaniseras, vilket märks på Mr Cake – det konditori Roy startade och äger. Första riktiga verksamhetsåret drog konditoriet in 33 miljoner kronor, sedan kom pandemin och Roy klagade i teve över vilket svårt slag den var. Men det syns inte i omsättningen som sjönk med sex miljoner första pandemiåret, för att 2021 vara tillbaka kring 30 miljoner kronor. Han klarade sig väldigt bra jämfört med andra i branschen.

Jag har funderat på om även Roys kokainbruk är inspirerat av USA–vistelserna – inte bara bakverken, där är kokain vanligare i restaurangköken än vaniljsocker.

Men Roy har inte bara satsat på att mätta vårt behov av söta saker, han har också velat göra en social insats som förebild för ungdomar. 2016 blev han den förste ambassadören för Mentor Sverige – en organisation som ska inspirera ungdomar och ge dem förebilder. Organisationens generalsekreterare Karin Jordås förklarade:

”Det känns både roligt och värdefullt att få ha med Roy i Mentors arbete framåt. Han är en härlig person som delar Mentors värderingar och en bra förebild som visar våra ungdomar att det faktiskt går att jobba med något man tycker är riktigt kul.”

Själv går jag och undrar om Roy tänker utöka sortimentet på Mr Cake med haschbrownies … och kanske funderar på att byta florsockret på en del bakverk mot något som ser likadant ut.

Artikeln uppdateras kontinuerligt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!