Knappt har man hunnit blåsa faran över efter det senaste Ebola-utbrottet i Uganda innan det plötsligt börjat dö människor i Ekvatorial Guinea av en ännu ej identifierad viral hemorragisk feber (VHF). VHF innebär en sjukdomsbild med hög feber och blödningar från olika kroppsöppningar.

Ännu vet man inte vad som har orsakat utbrottet men hittills har det krävt åtta dödsoffer och tvåhundra människor i de två byar som är drabbade är satta i karantän. Prover har skickats till Gabon och Senegal för analys och hälsomyndigheterna i Ekvatorial Guinea arbetar nu febrilt med isolationsåtgärder för att försöka hindra en spridning av smittan i landet.

Samtidigt fortsätter kolera-utbrottet i Malawi att skörda offer. Sedan vi rapporterade om utbrottet för två veckor sedan (läs mer här) har antalet rapporterade fall ökat från trettio- till trettiosjutusen fall och antalet döda i kolera har passerad 1 300.

Mer om kolerautbrottet i Malawi finns att läsa här

Världshälsoorganisationen, WHO, bedömer nu risken för fortsatt spridning inte bara i Malawi utan till grannländerna som “Mycket hög”.

Redan nu finns det bekräftade kolera-fall i grannländerna Mozambique och Zambia och i själva Malawi är smittan aktiv i 27 av landets 29 regioner. Landet har rullat igång två stora vaccinationskampanjer men då tillgången till vaccin är begränsad har man endast erbjudit den första dosen av vaccinet som kräver två doser för önskad effekt.

Huruvida detta kan leda till ytterligare komplikationer för att få stopp på den pågående epidemin är oklart.

2022 rapporterades cirka åttiotusen kolera-fall i hela Afrika och nya fall är i år rapporterade i länder som Burundi, Kamerun, Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Nigeria och Somalia. Det finns en stor risk enligt WHO att Afrika kommer att drabbas av rekordår för kolera-smitta.

Kenya

Ett gruvras i en guldgruva i Kakamega har kostat minst tre gruvarbetare livet. Olyckan får extra uppmärksamhet efter att den lokala guvernören Fernandes Barasa tidigare beslutat att all gruvdrift i distriktet skall granskas. I Kakamega county är hantverksmässig gruvdrift den enskilt största inkomstkällan för distriktet där cirka åttatusen människor beräknas vara gruvarbetare.

Tanken är att granskningen skall leda till att det lokala länsstyret – Kenyas gruvmyndigheter – skall kunna utfärda licenser för den hantverksmässiga gruvdriften i regionen. Idag är de åttatusen gruvarbetarnas verksamhet i strikt mening olaglig, samtidigt som alla inblandade är fullt medvetna om att den ekonomiska situationen i distriktet skulle vara än mer utsatt om inte guldgruvorna försörjde totalt runt femtontusen människor.

Licenserna hoppas man skall leda till bättre säkerhet och kunskap runt gruvdriften.

Räddningsarbetet för att försöka gräva fram de tolv gruvarbetare som stängdes in i gruvan i Sigalagala i Kakamega sattes igång omedelbart efter att raset hade inträffat. Som svar på guvernörens krav på licenser för att öka säkerheten har de gruvarbetare i den raserade gruvan krävt att få ingå i räddnings- och katastrofförvaltningen som visat sig vara såväl illa förberedda och uselt utrustade när de nu väl fanns ett behov av dem.

Patrick Mukhule, ordföranden för Kakamega Mining Resilient Team sade att trots att brytandet gynnar distriktet när det gäller intäkter som genereras genom avgifter, har gruvarbetarna fått en dålig överenskommelse med myndigheterna och att katastrofförvaltningen borde anställa de unga män som under räddningsarbetet i gruvschakten visat på att de kan hantera extrema och farliga situationer.

Puntland/Somaliland

Förra måndagen bröt det ut strider i staden Las Anod efter att lokala klanledare gjort ett uttalande om att man vill återföra Sool-regionen till Somaliskt styre. Situationen eskalerade omgående då Sool regionen ligger i både det självutropade Somalilands som i det självstyrande Puntlands intressesfär. Uttalandet om ett återgående till Somaliskt styre backades upp av muslimska ledare samt flera organisationer från civilsamhället.

Sool-regionen har tillhört Somaliland sedan 2007 då styrkor från Somaliland med hjälp av med etiopiska styrkor återtog Sool till Somaliland efter att det under nio år varit en del av Puntland.

Sool-regionen utgör ungefär södra halvan av det omtvistade området

Även staten Khatumo har intresse av regionen och anser sig ha rätt till regionerna Sool, Sanaag och Cayn och dess inblandning i konflikten är ännu oklar. Eldupphör efter förhandlingar inleddes inför den gånga helgen. Dock rapporterades om artillerield över Las Anod under lördagen och rapporter om ytterligare dödade och skadade civila i staden. Regeringen i Somaliland säger att man endast agerar i självförsvar och i övrigt har hållit överenskommelsen om eld upphör.

Somaliland lämnade Somalia och utropade sig själva som självständig stat efter Somalias fullständiga sammanbrott 1991. Innan dess hade invånarna i området varit svårt förföljda och trakasserade av myndigheterna i det Somalia som då styrdes av den marxistiske diktatorn Mohammad Siyad Barre. Området befolkas i huvudsak av Isaaq-klanen, vilken Siyad Barre och hans ministrar försökte rensa ut och eliminera.

Konflikterna i de områden som Somaliland och Puntland idag båda anser sig ha rätten till grundar sig fortsatt på klankonflikter.

Det återstår att se vilken stats fana som vajar över Sool-regionen när året är till ända.

Botswana

Botswanas gruv- och energiminister Lefoko Moagi uppmanar afrikanska ledare till eftertanke under den mineralrush som nu har uppstått på kontinenten efter västvärldens beslut om grön samhällsomstörtning.

Flera afrikanska stater ser möjligheten att snabbt tjäna pengar på utländska gruvbolags mineralutvinning och risken är överhängande att länderna sedan kommer att lämnas med stora övergivna gruvområden, en miljöpåverkan som kan ta årtionden att återställa till enorma kostnader, varnar Lefoko Moagi.

När det är en rush kommer folk hit, tar vad de vill ha och försvinner sedan lämnande efter sig gapande hål i Afrika, sa Moagi under konferensen Investing in African Mining Indaba i Sydafrika i början av februari.

Botswana är kanske det land i Afrika som har hanterat sin gruvdrift bäst om man ser till att behålla vinster i landet och livslängd på gruvprojekt (du kan läsa mer om detta här). Botswana är kanske också därför de som kan se på det uppkomna nyintresset för gruvindustrin med nyktrast ögon. Moagi konstaterar att västvärldens energirevolution har lett till liknande energibrist som den i stora delar av Afrika och säger att fler länder än Botswana nu borde utnyttja situationen.

Mer om Botswanas relativt framgångsrika gruvpolitik kan läsas här

Medan vi nu har ett fönster för kol kan vi trycka ut kol i regionen för att stoppa vår lokala energikris, sa Moagi.

Samtidigt skriker inte minst Europa efter fossila bränslen efter att genom sin gröna revolution beordrat halt för modern energiutveckling för en lång tid framöver.

Afrika kan nu utnyttja väst behov av att köpa kol för att finansiera sitt eget energibehov genom att sälja dyrt till utländska köpare.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!