Den som får för sig att spela in en reality-serie om livet i den svenska polisledningen kan döpa serien till Kärlek & korruption. Rikspolischef Anders Thornbergs närmaste män har en ovanlig förmåga att bli föremål för utredningar som gäller om de kan skilja på privatliv och polisarbete.

Stockholms tidigare regionpolischef Ulf Johansson anmäldes vid årsskiftet för grovt tjänstefel, avslöjar nu Expressen.

I anmälan pekas inte bara Ulf Johansson ut, även biträdande regionspolischefen Robert Karlsson och Jennie von Alten, chef för regionkansliet anklagas för grovt tjänstefel genom sitt deltagande i anställningen av Johanssons sambo.

Ulf Johansson är i dag regionpolischef för Uppsala, Västmanland och Gävleborgs län och direkt underställd Anders Thornberg.

Ulf Johanssons sambo var 2020 av 100 sökande till den uppenbarligen lockande tjänsten som samordnare vid Stockholm city.

Sambon hade ingen erfarenhet från polismyndigheten – men blev ändå utvald till den attraktiva tjänsten.

Enligt anmälan krävde Ulf Johansson att namnen på de sökande skulle föredras för honom och biträdande regionpolischef Robert Karlsson innan beslut om tillsättning gjordes.

I anmälan nämns ett protokollfört möte då detta avhandlades, men på myndigheten säger man sig inte kunna hitta något protokoll.

Ulf Johansson nekar till att på något sätt varit informerad om anställningsprocessen och till att ha varit delaktig i beslutet.

Johansson har förklarat att ärendet helt hanterades av Erik Widstrand, polismästare i Stockholm city.

Till bilden hör att Johansson och Widstrand är vänner och umgås privat – och i kretsen ingår även Johanssons sambo – hon vars anställningskontrakt undertecknades av Widstrand.

Polisanmälan om tjänstefel lades snabbt ner av åklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren – han beslutade att inte inleda någon förundersökning, trots att de som tog beslutet att anställa sambon till Stockholms högsta polischef var underställda just den högste polischefen.

Inget fick heller Tidén att fundera på hur någon som helt saknar erfarenhet från polismyndigheten kan slå ut 99 andra sökanden. Den enda bevisade erfarenhet av polismyndigheten som sambon har är hennes förhållande med den högste chefen.

Martin Tidén säger att jävsförhållandet inte var tillräckligt starkt.

– Det nådde inte upp till den graden av jävsförhållanden som skulle konstituera ett tjänstefel. Det är min uppfattning.

Rikspolischef Anders Thornberg har ändå beslutat att inleda en utredning och ärendet ligger nu hos personalansvarsnämnden som ska utreda om det kan röra sig om tjänstefel.

Sedan tidigare arbetas det med utredningar som rör höga polischefers kärleksliv.

En förundersökning pågår mot Mats Löfving. Begick Stockholms regionpolischef och ställföreträdande rikspolischefen grovt tjänstefel när han anställde Linda Staaf som underrättelsechef på Noa – samtidigt som de hade ett förhållande?

En förundersökning pågår också om det rörde sig om tjänstefel när Löfving tilldelade Staaf ett tjänstevapen.

Det hela blir än mer komplicerat av att Löfving senare anmälts för bland annat misshandel, grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Offret? Linda Staaf.

Anhopningen av märkliga förhållanden och affärer i den högsta polisledningen har tvingat rikspolischefen Anders Thornberg att tillsätta den externe utredaren Runar Viksten – men det uppstod direkt tvivel om Viksten verkligen var rätt man att utreda myndighetsmissbruk – han har som Morgonposten tidigare avslöjat visat sig vara väldigt följsam när det gäller att göra utredningar – och resultatet brukar bli det som beställaren hoppas på.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!