Tom Jones välkända hit Delilah från 1968 får inte längre spelas på Wales rugbylandskamper. Turneringen Six Nations går av stapeln nu i helgen och match väntar på nationalarenan i Cardiff, mot Irland. Men kören på Principality Stadium kommer inte sjunga Jones mycket populära låt längre, då texten anses problematisk. Dessutom kommer Wales rugbyförbund storsatsa på kvinnor i sina styrelser.

Texten är skriven av Barry Mason och Sylvan Whittingham och handlar om en man som mördar sin flickvän efter han upptäckt att hon har en affär med en annan man. Walesiska rugbyförbundet WRU meddelade att låten nu inte kommer sjungas, varken av egna körer eller gästkörer. Låten togs bort från de officiella spellistorna redan 2015, och har alltså inte spelats i halvtidsvilan i högtalarna sedan dess.

WRU säger också att man är motståndare till all form av våld i nära relationer. Man har konsulterat experter på området vad gäller att censurera låten, och medger att det är en fråga som upprör många fans.

Sexism, rasism och homofobi är anklagelser som riktats mot personer inom WRU, enligt en granskning av BBC Wales. En högt uppsatt person i damlandslaget ska ha sagt inför en kvinnlig anställd, Charlotte Wathan, att han skulle våldta henne inför övrig personal.

En intern utredning efter detta ledde till att ordföranden för WRU, Steve Phillips, avgick i söndags. Den nya ordföranden Nigel Walker säger att man accepterat att man behöver förändra sig, och göra det så fort som möjligt.

Styrelsen i WRU kommer också bli mer jämlik, skriver man på sin hemsida. Minst fem av tolv ledamöter bör vara kvinnor. Man vill också ha kvinnor representerade på olika toppositioner och specialstyrelser inom förbundet.

Man har en plan på att få in fler personer olika kön och kulturell bakgrund, för att alla inom walesisk rugby ska känna sig representerade, menar man. Detta går också i linje med direktiv från den walesiska regeringen.

En del av texten i Delilah lyder: ”She stood there laughing/I felt the knife in my hand and she laughed no more” (Hon stod där skrattandes/ Jag kände kniven i min hand och hon skrattade inte mer). Låten hamnade på andra plats på topplistan i Storbritannien i mars 1968.

En som är kritisk mot att låten tas bort är landslagsspelaren Louis Rees-Zammit. På Twitter skrev han ungefär: av allt som borde lösas så väljer man detta först…

Beslutet är bra anser Labourpolitikern Chris Bryant, som menar att våld mot kvinnor ökar i samband med matchdagarna. Han säger att det är en ”mycket våldsam sång”.

Andra menar att förbudet är ett desperat pr-trick nu när WRU är under tryck. Trots att kritik framförts mot låten i över ett decennium väljer man att först nu officiellt förbjuda den.

Tom Jones framförde Delilah inför Wales match mot England 1999. Kommer publiken på Cardiff Stadium hålla sig inom ramarna, eller brista ut i en spontan version av Delilah på lördag?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.