Många uttrycker nu sitt stöd till Ebba Östlin efter det att hon förlorat en förtroendeomröstning och får lämna ledarskapet för socialdemokraterna i Botkyrka – i storlek landets 21:a kommun.

Men har hon och socialdemokraterna i Botkyrka inte sig själva att skylla?

Under 2022 hade Östlin retat upp de kriminella gängen genom att stänga fritidsgårdar som drevs av ABF och som blivit tillhåll för personer som dömts för allt från misshandel till narkotikabrott. De mobiliserade sina styrkor, dök upp på mötet och vann den omröstning som tvingade bort Östlin.

En av dem som uttryckt sitt stöd för Östlin efter förlusten är vänstersocialdemokraten Daniel Suhonen. På twitter sörjer han att Östling och kallar henne ”… en mycket fin politiker”.

Östlin har varit uppskattad av många ledande socialdemokrater genom åren, speciellt av dem som har en vänsterprofil.

I Aftonbladet 3 augusti 2020 förklarade ledarskribenten Lotta Ilona Häyrinen att mordet på en 12-årig flicka i Botkyrka kunde förklaras med att kommunen är fattig och eftersatt.

Det gällde därför att ta från de rika och ge till de fattiga.

Vad som skulle göras åt våld, mord, gängdiktatur och gatulangning var inte i första hand en fråga för de boende i kommunen eller de styrande utan de skyldiga var de som bodde i mer välmående kommuner:

”Det är inte främst Botkyrka som ska reflektera över vad en 12-årings liv är värt, det är Danderyd och Täby.”

Alltså – ansvaret för att en 12-åring blir skjuten ligger inte på gängen i de utsatta områdena i Botkyrka, det ligger långt bort, någonstans i andra änden av Stockholm.

I den lista som polisen publicerade över utsatta områden i Sverige i juni 2019 hade Botkyrka många områden i den kategori som utgörs av platser som är hårdast drabbade av brottslighet, så kallade ”Särskilt utsatta områden”: det var Fittja, Alby samt Hallunda/Norsborg. Dessutom återfanns området Storvreten i kategorin ”Utsatta områden”.

Den som studerade röstresultatet i valet 2018 i dessa områden notera över hur starkt stödet för det röd-gröna blocket var i dessa områden.

I Fittja fanns det valkretsar där S+V+MP tillsammans hade 80 procent av rösterna. Det var också de valkretsar som var mest präglade av brottslighet.

Såg man till alla valkretsar i Fittja hade S+V ensamma en stabil majoritet på mer än 60 procent.

Denna stabila majoritet återfanns också i de andra särskilt utsatta områdena Alby och Hallunda/Norsborg. S+V hade mer än 60 procent av rösterna.

Ideologiskt och politiskt dominerade socialdemokraterna totalt i de utsatta områden? Det här var bevisligen bland de ”rödaste” områdena i Sverige. Det borde väl rimligen då varit områden präglade av värdegrundstänkande och ”allas lika värde”–idéer. Lugna och stabila områden, där alla arbetade eller pluggade.

Varför placerade då Aftonbladets socialdemokratiska ledarskribent ansvaret i Täby? Men Lotta Ilona Häyrinen var inte den första socialdemokrat som vill flytta ansvaret för det brutala våldet i Botkyrka till Danderyd och Täby.

I Expressen i augusti 2019 hade Ebba Östlin, då kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, förklarat varför knarklangarna mördade, våldtog och misshandlade i hennes kommun:

”I dag kan två tonåringar sätta sig på tunnelbanans röda linje och göra en resa där den sociala distansen är långt mer än den geografiska. Där den ena säljer, den andra köper. Båda brickor i ett livsfarligt spel.”

Där har vi det igen. Röd linje! Vi vet alla vad som finns i den andra änden sett från Botkyrka; det är Danderyd och Täby.

De flesta någorlunda insatta i drogmarknaden har nog lite svårt att föreställa sig en tonåring ta tunnelbanan ända till någon av stationerna i Botkyrka bara för att få köpa droger. De varorna finns liksom på väldigt mycket närmare håll.

Det Häyrinen och Östlin ägnade sig åt var att förflytta ansvaret – även om Östlin minsann sa att:

”Och vi blir inte förnärmade av att utkrävas ansvar. Vi agerar, det är vår roll. Vi vet att den organiserade kriminaliteten endast kan elimineras om hela samhället agerar.”

Hon menade alltså att hon och de andra styrande i Botkyrka gjorde vad de kunde, men att ”hela samhället” också måste agera. Fast det verkade förstås som om ”hela samhället” i hennes och Häyrinens värld mest bestod av Danderyd och Täby. Stefan Löfven som var mer berest brukade lägga till Djursholm i de här sammanhangen.

Men vad ägnade sig då Ebba Östlin själv åt på dagarna under den här tiden? Man får anta att hon prioriterade kampen mot gängen eftersom hon styrde en av de kommuner i Sverige som led mest under gangsterväldet.

I P4 intervjuades hon den 24 juli 2020 i en tydligen för henne viktig fråga. Skidanläggningen i Hamra.

När Stockholm ansökte om vinter-OS förklarade Botkyrka kommun att de skulle bidra med att bygga en skidanläggning och Ebba Östlin skrev ett personligt brev till OS-generalen och förklarade att i Botkyrka stod man beredda för att ge de 35.000 som skulle få plats i den nya stadion en ”upplevelse i världsklass”.

När det därefter blev ett ”nej” till Stockholm som arrangör förklarade Ebba Östlin att det minsann ska byggas en stadion ändå.

När reportern då frågar hur det går förklarar Östlin att corona har kommit emellan och förryckt allting. Men diskussionerna med markägaren fortsätter och själv diskuterar hon med två föreningar som ska delta i driften, men vill gärna ha igång diskussioner med minst en förening till.

Alltså: Ebba Östlin leder en kommun som är på löpsedlarna nästan varje vecka på grund av de våldsbrott som begås där. Men hon verkar fokusera på ett skidstadion.

Det utlovades banor för skidskytte på den nya anläggningen. Var det meningen att gängen skulle sluta skjuta på varandra och istället satsa på den idrotten?

Nej, riktigt så var det inte. Ebba Östlin förklarade sitt trägna arbete med att:

”Det är viktigt för vårt koncept, där det ingår att vi är en friluftsstad. Det är många som väljer att flytta hit på grund av det. Och det behövs en skidanläggning i regionen.”

Östlin verkade fast förvissad om att resten av Sverige ska tänka “Ja, just det! Friluftstaden”, när de hör namnet ”Botkyrka”.

I lugn och ro fick gängen fortsätta bygga styrka, med ABF:s fritidsgårdar som värmestuga.

När Östlin insåg att det gått för långt, och att det inte hjälpte att placera ansvaret i Danderyd, när hon därför försökte slå tillbaka – då var det för sent.

Nu ligger hon som hon bäddat.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.