Hon slog till mot de gängkriminella i Botkyrka genom att stänga fritidsgårdar som blivit deras bas. Hon vågade komma på kant med socialdemokratins stora och mäktiga kulturorganisation ABF:

I går straffades Ebba Östlin för sina handlingar och avsattes som ledare för socialdemokraterna i Botkyrka. Därmed måste hon också avgå som kommunstyrelsens ordförande.

Hon blev ännu ett exempel på hur farligt det kan vara för en socialdemokrat i ledande position att ingripa mot klanvälde och mullor – i förorter såväl som i de egna leden.

Östlin förlorade förtroendeomröstningen med tre röst – 88 för henne, 91 mot.

Bland de 91 som röstade mot Östlin fanns det närmare 50 nya medlemmar i partet, som löst medlemskap bara för att kunna delta på omröstningen. Detta enligt Nadina Rosengren, som är stabschef för socialdemokraterna i Botkyrka:

– Det är ABF i Botkyrka/Salem som har rekryterat nya medlemmar för att avsätta Östlin.

Att ABF inlett en sorts intern-jihad inom socialdemokratin med hjälp av omröstningar är följden av att Östlin i början på 2022 genomdrev stängningen av tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar som enligt med kommunen drevs av ABF.

Fritidsgårdar sägs vara viktiga i förorterna för att inte ungdomar ska komma på glid och rekryteras till kriminella gäng.

Men rapporter som Östlin och den dåvarande socialdemokratiska ledningen beställt visade att gårdarna och klubbarna var baser för just kriminella gäng.

Elva anställda på gårdarna var dömda för brott; till exempel misshandel, våldsamt motstånd och blåljussabotage.

Vuxna kriminella med skyddsväst var ingen ovanlig syn på fritidsgårdarna.

Som om det inte var nog visade sig att det ibland var släktskap som avgjorde om man skulle bli anställd – inte kompetensen. Och eftersom man gärna ger släktingar dyra julklapper var det just vad som skedde – och de julklapparna betalades med bidragspengar från kommunen.

Gårdarna stängdes och ABF inledde genast sina motattacker – och hävdade att rapporterna som ledde till stängningarna innehöll felaktigheter.

På mötet som i går avsatte Östlin fanns det bland de femtiotalet nya medlemmarna många personer med kopplingar till kriminella gäng, bland annat en medlem av det fruktade Vårbynätverket – allt enligt personer i den socialdemokratiska gruppen som stött, och stöder, Östlin. Enligt dem var det många av de nya medlemmarna som inte talade svenska – och som inte riktigt kunde förklara varför de kommit till mötet. Men de hade rätt partibok, och de visste vem de skulle rösta mot.

Själv lägger Östlin i ett inlägg på Facebook nu sitt öde i partiets händer:

”Nu är det upp till mitt parti att hantera frågan vidare.”

Då talar det mesta för att Östlin får ägna sig åt annat än politik framöver. Det må vara så att Magdalena Andersson och andra i partiledningen säger att man ”ska vända på varje sten” för att komma åt brottslingarna i förorterna. Men så fort en socialdemokrat i maktposition verkligen vänder sig mot klaner, kriminella gäng och islamister – då tvingas de bort.

De senaste åren har flera kvinnor förutom Östlin fått uppleva hur de kan få lämna makten om de kritiserar fel grupper.

Ann Sofie Hermansson, ledare för socialdemokraterna i Göteborg tvingades bort genom en omröstning i februari 2019. Distriktsstyrelsen var pådrivande. Orsaken angavs som samarbetssvårigheter och man lyfte speciellt fram att kommunalrådet Shahbaz Khan valt att hoppa av. Året innan har Hermansson stämts för förtal av två kvinnliga medlemmar i Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) som hon kallat för ”extrema röster” eftersom de tillhör en organisation som försvarat islamistisk terror. Upprinnelsen till det hela är den stoppade visningen av filmen Burka Songs (som försvarar slöjtvång) och den påföljande debatten.

Även internt får Hermansson kritik för detta, och den sammanfaller med kritiken mot hennes motvilja till ett ”rödgrönrosa” samarbete med Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet.

Carina Hägg, sitter i riksdagen för socialdemokraterna men petas från valbar plats efter det att hon hårt kritiserat partiets ledning för att de vill släppa in islamisten Mustafa Omar i partistyrelsen.

Nalin Pekgul var socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande för partiets kvinnoförbund. Hon gjorde sig känd för sin kritik av kvinnoförtrycket i den muslimska gruppen i Sverige – men gav upp och lämnade politiken 2011, bortdriven – som hon själv beskrev det – av islamisters ständiga hot.

Sommaren 2018 förklarade hon dock att hon skulle återvända till politiken och tillsammans med Ann-Sofie Hermansson kampanja mot hedersförtryck och religiös extremism. Ett halvår senare hade Hermansson drivits bort ur politiken. Det blev ingen kampanj.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.