En stor korruptionsskandal skakar EU-parlamentet. Den italienske tidigare ledamoten Pier Antonio Panzeri har gått med på en uppgörelse med belgiska utredare och berättar nu om sin del i att ta mutor från Qatar. Det började redan 2014, och mutorna kom oftast i kontanter och även från Marocko. Panzeris advokater säger nu att han kommer berätta allt han vet.

Laurent Kennes är en av advokaterna och han berättar för AFP att Panzeri säkert kommer kallas ”golare” men han är ett vittne åt staten. Och vill främst av allt vara samarbetsvillig. Han får inget gratis menar Kennes, utan vill främst säkra sin egen situation och förhandla om sitt eget straff.

Panzeri är åtalad i den stora Qatarskandalen i EU-parlamentet och den 17 januari meddelade åklagaren att man förhandlat fram en överenskommelse med honom. Till de flestas förvåning. Panzeri var ledamot från nordvästra Italien från 2004 till 2019 och var med i Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet.

Vi har tidigare rapporterat om när skandalen briserade i november. Då greps Eva Kaili, grekisk EU-parlamentariker, och hennes man Francesco Giorgi. Man hade då hittat 16 miljoner i kontanter som misstänks vara mutor från Qatar. Med en sällsynt stjärnstatus sågs Kaili en ny, modern politiker. Hennes moderparti PASOK har en historia av djup korruption och misskötsel av Grekland.

Under tillslaget mot Kaili grep man även hennes far Alexandros, en rådgivare till parlamentarikern Andrea Cozzolini, fackpampen Luca Visentini och Niccolò Figa-Talamanca som är generalsekreterare en icke-statlig organisatio, No Peace Without Justice. Även en icke namngiven assistent till parlamentarikern Alessandra Moretti greps.

Panzeri fördelade pengarna till intressenter inom EU för att Qatar skulle kunna påverka politiska beslut. Han anses vara hjärnan i nätverket. Kaili blev mest uppmärksammad, men hävdar fortsatt sin oskuld. Panzeri har erkänt sig skyldig och förser utredare med information om hur nätverket agerade.

Panzeris avtal med utredarna är ett fängelsestraff på under ett år. Då kommer han berätta vilka han samarbetade med. Han kommer behöva berätta hela bakgrunden, och inte bara anekdoter om att han fick si och så mycket pengar ena dagen, säger advokaten Kennes. Han kommer nu lägga fram hela historien sedan 2014, och kanske ännu längre tillbaka. Vilket kan skapa oro hos personer som ännu inte blivit åtalade.

Utredarna tror att Panzeri skickade stora summor pengar till belgiske EU-parlamentarikern Marc Tarabella. Han förnekar dock all inblandning, men parlamentet funderar på att frånta honom åtalsimmuniteten. Hans hem har blivit genomsökt av polis.

Kailis man Francesco Giorgi var medarbetare till Panzeri i parlamentet. Men han har inte valt att samarbeta med polisen.

Panzeri är vid 68 års ålder oroad för sin fru och dotter. En korruptionsutredning kan ta flera år, därför är han ytterst samarbetsvillig. Och hoppas på att få något tillbaka för det. Åklagaren kan dra tillbaka erbjudandet, om Panzeris vittnesmål inte skulle överensstämma med verkligheten.

Både hans fru Maria Dolores Calleoni och dotter Siliva är gripna i Italien och kommer förhöras. Förhoppningen är att båda frivilligt ska komma till Belgien för att höras i utredningen, just nu motsätter sig båda en europeisk arresteringsorder.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.