Husrannsakan genomfördes hemma hos EU-parlamentarikern och tillika en av parlamentets vicepresidenter Eva Kaili. Hon anklagas för att ha tagit mutor av Qatar. Med en sällsynt stjärnstatus var hon en ny, modern politiker. Men hennes moderparti PASOK har en historia av djup korruption och misskötsel av Grekland. Kanske var hon bara en ny uppfräschad representant för den härskande klassen.

Det var den nionde december som belgisk polis gjorde 20 räder mot 19 olika adresser i Bryssel. Åtta personer greps, både i Belgien och Italien. Tillslaget kom efter att åklagare i juli startat en utredning mot ett misstänkt kriminellt syndikat.

Kailis far Alexandros försökte fly från hotellet Sofitel i Bryssel, då han blivit varnad om tillslaget. När han greps hade han flera hundra tusen euro på sig i kontanter.

Belgiens federala polis har släppt en bild på kontanter de tagit i beslag vid husrannsakan i Kailis och panzeris respektive hem

Man gjorde även tillslag i fastigheter tillhörandes den förre EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri. Där hittade man i ett kassaskåp stora mängder kontanter. Panzeri är ordförande för den ickestatliga organisationen Fight Impunity som inriktar sig på grova brott mot mänskliga rättigheter. Organisationens kontor genomsöktes av polis.

Totalt grep man Eva Kaili, fadern Alexandros Kaili, hennes make Francesco Giorgi, en rådgivare till parlamentarikern Andrea Cozzolini, Luca Visentini som är generalsekreterare för IFS (Internationella fackliga samorganisationen), Niccolò Figa-Talamanca som är generalsekreterare för icke-statliga organisationen No Peace Without Justice (ingen fred utan rättvisa) och en icke namngiven assistent till italienske parlamentarikern Alessandra Moretti.

Nu har Francesco Giorgi erkänt sin inblandning i härvan. Det säger två källor som Reuters pratat med. Utredningen av belgisk polis har nu tagit ett stort kliv framåt, med hjälp av erkännandet. Giorgi är själv assistent till en EU-parlamentariker.

Han ska ha försökt rentvå sin maka Kaili från misstankar. Kaili har fått sparken som vice president för parlamentet, men säger sig själv vara oskyldig i härvan.

Det Giorgi erkänt är att han blivit mutad av Qatar för att i gengäld försöka påverka parlamentets politik. Enligt Girorgi är det mycket troligt att belgiska EU-parlamentarikern Marc Tarabella tagit emot pengar av Qatar. Tarabellas hem var ett av dem som undersöktes av polis. Giorgi pekade också ut Andrea Cozzolino, en av de gripna.

Totalt handlar det om ungefär 16 miljoner kronor som polisen hittat i sina tillslag. Ungefär sex miljoner fanns i Panzieris hem. Även Panzieris fru Maria Colleoni har gripits, av italiensk polis.

Från Qatar förnekar man å det bestämdaste all inblandning. Alla anklagelser om inblandning av qatariska myndigheter är helt grundlösa och totalt felinformerade, säger man.

PASOK och korruptionen

Eva Kaili har blivit huvudpersonen i skandalen. Hon har hela sitt vuxna liv tillhört socialistpartiet PASOK i Grekland, där hon blev något av en udda fågel. Hon satt i det grekiska parlamentet för partiet 2007 till 2012 och blev invald i EU-parlamentet 2014.

PASOK var det största vänsterpartiet i Grekland fram till den ekonomiska krisen. Partiet var med och förhandlade fram det första stödpaketet med EU och rasade sedan i opinionsmätningarna. 2009 fick man 43,62 procent av rösterna, 2015 fick man 4,68, ett ras som gett upphov till begreppet Pasokifiering.

Kaili var själv på tapeten under krisen. 2011 vägrade hon först stödja sitt eget partis premiärministerkandidat George Papandreo. Men hon ändrade sig, och Papandreo överlevde politiskt.

Kaili har nu blivit utesluten ur PASOK, vars nedgång hon själv inte tog skada av. Hennes lyxliv är väldokumenterat av grekisk press och hon brukade tidigare besöka glamorösa nattklubbar och umgås med grek-ryske oligarken Ivan Savvidis. Hon har klarat sig helt från sin lögn om att hennes farfar skulle mördats av kommunister.

I EU har hon främst drivit frågor om digitalisering, med fokus på AI, blockkedjor och säkerhet. Hon arbetade nära tillsammans med sin syster Mantalena. Hon har hyllat Qatar och deras utveckling inför VM, vilket partiet tagit avstånd från.

Men att hon kommit ur just PASOK kanske inte är en slump. Under decennierna innan raset 2015 blev partiet alltmer tyngt av korruptionsskandaler. Man har fått skulden för att ha byggt ut den offentliga sektorn och möjliggjort ett klientsystem som är korrupt. Tusentals statliga jobb skapades och tillsattes med medlemmar i PASOK.

Fokuset på meritokrati försvann och höga poster på universitet och kommunala tjänster gick till medlemmar i partiet. Systemet försvann inte när oppositionen Ny Demokrati haft regeringsinnehavet. Den offentliga byggsektorn gav ofta ut uppdrag baserat på politisk tillhörighet, och landets politiker kunde sko sig själva.

Kaili har blivit kallad en Trojansk häst av ledaren för PASOK i EU-parlamentet, Nikos Androulakis. Detta för att hon i flera politiska frågor ställt sig närmare centern i grekisk politik. Rykten om att hon skulle ställa upp för Ny Demokrati i borgmästarvalet i Thessaloniki har avfärdats.

Men, kanske var hon i praktiken den nya sortens korrupta politiker. Med mer fokus på sin person, och skrupellös bundsförvant med diktaturen i Qatar.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.