Dina Boluarte tog över som president i Peru den sjunde december i fjol. Sedan dess har det varit fem veckor av protester, 42 personer har dött. Demonstranterna kräver att hon avgår och att nyval utlyses, skriver AFP. Många stödjer den avsatte presidenten Pedro Castillo, som misslyckades med att upplösa kongressen och regera via dekret.

Regeringen skyller demonstrationerna på extremistgrupperingar. Man pekar ut personer kopplade till kommunistpartiet PCP. Men andra menar att demonstrationerna kommer från minoritetsgrupper, som regeringen nu försöker köra över.

Castillos avsättande innebar att Peru fick sin första kvinnliga president. Men det innebar också den sjätte presidenten i landet på bara fem år, något vi rapporterat om. Media och opposition vände sig mot Castillo och menade att han försökte utföra en statskupp. Militären vägrade ställa sig bakom honom, därför blev hans försök dödfött.

Dessutom var det tredje försöket på hans 18 månader som president att ställa honom inför riksrätt. Nu är han fängslad, till sina väljares stora förtret. Han kommer bli kvar i fängelset i minst 18 månader, och är åtalad för uppror och andra brott. Boluarte var minister för utveckling- och social inkludering samt vice president, till två veckor innan Castillo avsattes.

Under söndagen samlades 3 000 demonstranter i Andahuaylas i sydöstra delarna av landet. De klev på bussar och lastbilar för färd mot huvudstaden Lima. Regeringen har nu utlyst undantagstillstånd för Lima, Cusco, Callao och Puno. Militären kommer hjälpa polisen upprätthålla ordningen.

I Puno, centrum för protesterna, är det utegångsförbud nattetid mellan 20.00 till klockan fyra på morgonen. I stadsdelen Miraflores samlades dussintals demonstranter i lördags, med intentionen att ”ta över staden”.

Över 100 vägar har varit avspärrade i tio av landets 25 regioner, något som aldrig tidigare hänt.

Protesterna tog ledigt över jul, men eskalerade igen fjärde januari. Premiärminister Alberto Otarola uppmanar demonstranterna att ändra taktik radikalt och bjuda in till dialog i stället.

Det finns en liten grupp organiserad och betald för av drogmussling och illegal gruvdrift som vill ta makten med våld, sade han i lokal-tv.

Detta är myndigheternas linje, att radikala grupperingar ligger bakom protesterna. Till exempel ska resterna av kommunistgerillan Perus kommunistiska parti, PCP, vara inblandade.

Man har gripit en före detta medlem, Rocio Leandro, som är misstänkt för att ha finansierat några av upploppen. Han gick tidigare under alias Kamrat Cusi och har varit ledare för ett fackförbund i Ayacuchoregionen.

Limas ärkebiskop Carlos Castillo ledde en mässa med 500 deltagare i söndags. Där hedrades fallna demonstranter, många av de sörjande bar vita t-shirts som symbol för fred.

Blodet som spillts är inte ett rop på hämnd. Må de fruktansvärda våldsamheterna som drabbade vissa, även vår polisbroder (som brändes levande), må dessa våldsamheter försvinna från vår horisont, sade Castillo.

Boluarte har beklagat dödsfallen men kommer inte avgå. En undersökning av Ipsos visar att 71 procent betraktar henne negativt. 100 intellektuella från Peru, Argentina och Chile har i ett öppet brev vädjat till henne att ”stoppa massakern på medborgare som uttrycker sin legitima rätt (att protestera)”.

Vissa röster som kommer från de våldsamma och radiala fraktionerna kräver min avgång, hetsar folket till att skapa kaos, oordning och förödelse. Jag kommer inte avgå. Mitt åtagande är Peru, sade Boluarte.

Protesterna har främst varit koncentrerade till södra Anderna, där minoritetsgrupperna Quechua och Aymara bor. Enligt människorättsgrupper måste dessa grupper bättre integreras i det peruanska samhället, om krisen ska upphöra.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.