Perus president Pedro Castillo ville upplösa kongressen, men han avsattes i stället. Sedan greps han av polis, misstänkt för att ha försökt genomföra en statskupp. Vicepresidenten Dina Boluarte svors in som ny president, den första kvinnan att inneha ämbetet i Perus historia. Den sjätte presidenten på fem år är ett faktum.

Det förbereddes ett riksrättsåtal mot Castillo. Han tog tillfället i akt och försökte då upplösa kongressen, den beslutande församlingen i Perus enkammarsystem. Han utlyste också undantagstillstånd och tillsatte en övergångsregering.

Av oppositionen i landet och i media ansågs tilltaget vara ett försök till statskupp. Flera i hans regering sade upp sig från sina poster efter beskedet, och militären vägrade stödja Castillos beslut.

Försöket att ställa honom inför riksrätt var det tredje sedan han tillträdde för 18 månader sedan. Hans plan var att regera via exekutiva beslut de sista nio månaderna av sin mandatperiod, men nu blev han fängslad i stället.

Kongressen samlades hastigt efter hans uttalande om undantagstillstånd. Man debatterade riksrättsprocessen och 101 av 130 parlamentariker röstade för att avsätta Castillo. Castillo lämnade presidentpalatset med ambitionen att söka asyl på Mexikos ambassad, enligt rapporter från lokala medier som AFP tagit del av. Han utreds nu för försök att uppvigla till revolt i landet.

Två timmar efter riksrätten svors Dina Boluarte in som ny president. Vid ceremonin sade hon att Castillo försökt genomföra en statskupp, som saknade stöd både i landets demokratiska institutioner, och bland folket på gatorna. Hon ämnar sitta resten av Castillos mandatperiod, till valet 2026.

Samtidigt som hon varit vice president har hon också varit minister för utveckling- och social inkludering, och ett välkänt namn i Castillos kabinett. För två veckor sedan blev hon dock av med sin ministerpost när Castillo möblerade om bland ministrarna.

Det kommer bli en knagglig väg för Boluarte eftersom hon inte har ett eget parti att stödja sig emot i kongressen. Att lyckas sätta ihop ett kabinett blir ett första elddop. Perus förre president Ollanta Humala säger att hon har en månad på sig att få ordning på saker innan problemen skulle hopas. Han menar att hon borde utropa nyval.

I flera städer har det organiserats demonstrationer till stöd för Castillo, och i Lima urartade protesterna i fullskaliga upplopp.

Vägen till presidentposten

Castillo växte upp under fattiga förhållanden i Chotaprovinsen, tredje barnet av nio. Han var i stort sett okänd för den breda allmänheten fram till att han ledde en nationell lärarstrejk 2017. Den dåvarande regeringen tvingades då att gå krav på löneökningar till mötes.

2021 ställde han upp i presidentvalet för partiet Peru Libre (Fritt Peru). Motståndaren i andra och avgörande valomgången var Keiko Fujimori. Castillo vann med 50,13 procent av rösterna.

Fujimori är dotter till den tidigare presidenten Alberto Fujimori som styrde under diktaturliknande former 1990 till 2000. Keiko Fujimori misslyckades även i andra rundan i presidentvalen 2011 och 2016.

Sedan Castillo tillträdde har anklagelser om olika former av korruption strömmat in. Han anklagas till exempel för att ha förfalskat sin masteruppsats. Och för att ha tillskansat sig pengar av offentliga medel och försökt hindra rättvisan.

Castillo och hans advokater menar dock att anklagelserna är falska och del i en komplott mot honom. Hans kontor blev genomsökt av riksåklagare under onsdagen efter att han avsatts.

USA har kommenterat händelserna med att man uppmanade Castillo att inte upplösa kongressen. Och att han nu inte anses vara Perus president längre. Ned Prices från det amerikanska utrikesdepartementet säger att avsättande ligger i linje med demokratiska lagar.

Castillo får dock stöd av andra vänsterstyren i Syd- och Latinamerika. Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador skyller Perus ekonomiska och politiska elit för avsättandet. Han har varit en nära allierad till Castillo.

Colombias vänsterpresident Gustavo Petro uppmanar till dialog mellan alla parter.

I Brasilien var man mer kritisk och sade att hans försök att upplösa kongressen var ett brott mot demokratin och landets lagar.

Lustigt nog säger Keiko Fujimori att hon och hennes parti Fuerza Popular stödjer Boluarte. Hon hoppas att ett nytt kabinett blir ett med brett stöd, och påpekar att man måste göra allt i sin makt för att den ska fungera bra.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!