Anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro stormade parlamentsbyggnaden, Högsta domstolen och presidentpalatset i huvudstaden Brasilia under söndagen. Av 3 000 demonstranter har hittills har 400 personer gripits under stormningen och polisen har använt vattenkanoner och tårgas. Demonstranterna tror att Lula vann valet i fjol genom valfusk, och har stulit det från Bolsonaro.

Parlamentet var inte på plats under händelsen men kommer rösta om att utlysa nödläge i det Federala distriktet, där huvudstaden Brasilia ligger.

Det fanns uppgifter från veckan innan om att folk planerat åka till Brasilia. Över 100 bussar med demonstranter anlände till parlamentsområdet på söndagen.

Många filmer från händelsen har kommit ut på sociala medier. Till exempel kan man se en polisbil köra genom folkmassan i hög hastighet. Det finns också film på hur en demonstrant uträttar sina behov på ett skrivbord inne i ett kontor i parlamentet.

President Lula fördömde händelserna och menar att det är fascister som ligger bakom. Han vill att missdådarna ställs inför rätta och straffas.

Han säger också att man ska ta reda på vilka som är ”finansiärerna” som möjliggjort för upploppsmakarna att ta sig till Brasilia. Dessutom var säkerheten på platsen undermålig, menar han.

Lula lägger också skulden på Bolsonaro, som han menar uppmanat till detta i sina tal. Bolsonaro och partier som stöttade honom bär ansvaret tycker Lula, men Bolsonaro själv säger att detta inte är sant.

Bolsonaro tar avstånd från stormningen och säger att han själv alltid hållit sig till konstitutionen. Fredliga demonstrationer är okej, men inte våldsamma.

Han passar också på att pika vänstern, som han säger begick liknande attacker mott offentliga byggnader 2013 och 2017.

Även från internationellt håll har det kommit reaktioner. USA:s president Joe Biden fördömer demonstranterna och ger hela sitt stöd till president Lula.

Många har jämfört händelserna i Brasilia med stormningen av Kapitolium i Washington D.C. 2020. Det var på dagen två år sedan i fredags, stormningen i Brasilia kom i ett skede då årsdagen varit omskriven i amerikansk press.

Kongressledamoten Joaquin Castro från Texas jämförde upploppsmakarna med terrorister. Han ger sitt stöd till Lula och säger att ”terrorister och fascister ska inte få använda Trumps guide för att underminera demokratin”. Men en tydlig pik till förre presidenten Donald Trump.

Castro vill dessutom att USA deporterar Bolsonario, som sedan några dagar befinner sig i Orlando, Florida.

Även Kanadas president Justin Trudeau har uttalat sig och uttrycker sitt starka stöd till Lula.

Valet 2022

Det var den 30 oktober som Lula da Silva besegrade Bolsonaro i den andra valomgången. Den första januari svors han in som landets nya president. En post han även innehaft 2003 till 2010.

Lula vann med en liten marginal, 50,83 procent mot 49,17. Anhängare till Bolsonaro har sedan dess pratat om valfusk och att han borde ta makten med hjälp av militären.

En av huvuddelstaterna i valet var Minas Gerais. Den 16 miljoner folkrika delstaten har varit avgörande i alla val sedan 1950. 2022 var inget undantag, Lula tog hem delstaten som är mångkulturell och speglar Brasilien som helhet.

Valet präglades av smutskastning och anklagelser om fejkade nyheter. Allt från satanist till lögnare och liknande användes av kandidaterna och deras anhängare.

Att det nu kommer spridas att Bolsonaro i hemlighet legat bakom attacken mot parlamentet är därför en lågoddsare.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.