Känner du ibland att det blir för bekvämt hemma i TV-soffan och rastlösheten börjar göra sig påmind i benen? Kanske har du börjat fundera på vad livet går ut på när du skrapar isen från vindrutan innan du åker till jobbet på morgonen? Samtidigt känner du en viss frustration då att bestiga Mount Everest inte tar dig från kylan och det görs med hjälp av sherpas som springer upp och ner för berget som om det vore en söndagspromenad. Det är bara en utmaning för vita medelklassäventyrare.

Nej, du vill ha ett äventyr som inte kräver att du måste klä dig i parkas och moonboots. Du vill utföra dina stordåd i en huvudbonad som saknar öronlappar. Du kanske tänker att dina högsta dröm vore att äntra ett knirrande och knarrande skepp i ek med en papegoja på axeln och en lapp för ögat. Dödskalleflaggor signalerar ju dessutom äventyr som få andra attribut. Men låt oss vara ärliga här. Den möjligheten har seglat förbi sedan ett par hundra år och du lider ju antagligen av en släng sjösjuka också.

Misströsta icke. Allt är gjort, men inte allt tillräckligt många gånger och äventyret och utmaningarna väntar runt hörnet. Det finns platser som kan erbjuda precis så mycket äventyr som en man kan behöva. Jag säger man, för äventyret jag tänker föreslå är direkt olämpligt för en kvinna och den förväntade överlevnadstiden för en ensam kvinna bör ligga på några dagar som längst.

För den riktigt förslagne kan äventyret också leda till rikedom. Istället för att drömma dig bort när du sitter där framför tangentbordet på kontoret med ett armbandsur som är vattentätt ner till trehundra meters djup, trots att den aldrig varit närmare vatten än senast den låg på handfatet i ditt badrum, låt mig presentera Burkina Faso.

ENIGHET. Män i Ouagadougou visar sitt stöd för militären genom kroppsmålning (OLYMPIA DE MAISMONT / AFP)

Burkina Faso, de hedervärda männens land, hette när jag var barn och läste Kalle Anka-äventyr fortfarande Övre Volta. Huvudstaden heter dock fortfarande Ouagadougou.

Burkina Faso, Övre Volta, Ouagadougou – alla fantastiska namn, exotiska nog för att locka fram äventyraren i en rastlös man. Burkina Faso har allt för den som vill komma nära faran och möjligheterna. Här kan man maxa sitt adrenalinbegär fullt ut.

UTVECKLING. Krossning av granit utförs fortfarande på traditionellt vis (JUAN LUIS ROD / ANADOLU AGENCY via AFP)

Bara under 2022 har landet genomgått två statskupper. Dessutom har den al-Qaida-affilierade terrororganisationen Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) utfört över 400 attacker, bara under första halvåret 2022. Det finns naturligtvis fler terrorgrupper också men JNIM verkar vara de som har varit mest aktiva under det gångna året. Det känns onekligen ironiskt att Burkina Fasos valspråk är “Unité, Progrès, Justice” – enighet, utveckling, rättvisa – just de tre områden där landet ligger som längst ifrån att nå målen.

Nu börjar det utbredda våldet att drabba landet ekonomiskt, inte bara statskassan i Burkina Faso, utan också omvärlden via de internationella gruvbolag som inte längre vågar bedriva verksamhet på olika platser i landet. Guldproduktionen i landet har ökat år för år i Burkina Faso sedan 2012, med undantag för en liten dipp 2019, men 2022 ser ut att bli en vändpunkt. Årets guldproduktion ser ut att sjunka med ungefär tretton procent jämfört med 2021 och den främsta orsaken är inte svårigheten att hitta och utvinna guld utan att minst fyra guldgruvor som drivs av stora bolag redan slagit igen verksamheten. Bara i år.

Läs mer om gruvdrift i Afrika här!

Säkerheten för de anställda vid gruvbolagen går inte att garantera utan att hålla egna privatarméer på fötterna. Vilket inte är orimligt alls men i en situation där såväl en skakig kuppkänslig regering och ett antal terrororganisationer skulle kunna uppfatta det hela som en krigsförklaring är det lugnare att lämna gruvan i väntan på bättre tider. Néré Mining köpte Karma-gruvan av Endeavour Mining i mars i år men efter en attack i juni som dödade två personer beslutade man att stänga ned verksamheten. Även ryska Nordgold slog igen sin gruva i Taparko i våras.

Här ligger nu marknaden öppen för en entreprenörsdriven äventyrare. Sälj lägenheten och bilen. Växla till dig en resväska eller två av västafrikanska CFA Franc och lämna den vardagliga lunken bakom dig. Dra på dig din Thomas Sankara-tischa och khaki-byxorna som du köpte när du kände dig lite äventyrlig senast. Ett äventyr är ju inte komplett om du inte utstrålar stil. Men raka av dig skägget innan du ger dig av, det skyddar inte mot sanden. Det samlar upp den.

När du plockat av resväskorna på bagagebandet på Ouagadougou Airport skaffar du dig en duglig motorcykel. Det är en BMW R1200GS Adventure till salu i Dédougou i detta nu. Priset är satt som “förhandlingsbart”. Slå till innan det är för sent.

Snöra dina kängor hela vägen upp på benen. Den fina sanden kommer att försöka att ta sig in överallt och kommer att ge dig sår som borgar för infektioner.

Och du, sälj det där dyra dykaruret. Här behöver du en G-Shock för att inte ängslas ihjäl av oro för repor i stål och glas.

RÄTTVISA. Capitaine Ibrahim Traore, Burkina Fasos senaste president, deltar i minneshögtid på 35-årsdagen av mordet på revolutionsledaren Thomas Sankara (OLYMPIA DE MAISMONT / AFP)

Guld är Burkina Fasos största exportprodukt och står för 37 procent av landets totala export (2020) och guld sysselsätter massor av människor i landet. För varje gruvanställd skapas tre till fyra jobb i olika servicefunktioner och liknande. Service-sektorn blomstrar runt de stora gruvbolagens verksamheter. Gruvarbetare behöver mat och nöjen lika mycket nu som vid guldrushens glada, nåja, dagar i Klondike 1898.

Ta dig ut till någon av de övergiva gruvorna och sätt upp din vaskränna. Nu är det bara korpen, spaden och hårt arbete som står emellan dig och rikedomarna. Eller det var kanske inte riktigt sant. Det finns en mängd människor som vill se dig död också, naturligtvis. Det blir ju inga äventyr utan en viss mängd fara och äventyr är till för att skilja agnarna från vetet.

Om det skulle bli för stökigt med det eventuella intresse du skulle tilldra dig när du sitter och vaskar i solgasset, eller att din ammunition till AK47:an tar slut tar du motorcykeln ner mot Togo. BMW R1200GS Adventure är byggd för att hålla hög fart genom den buskiga men glesa torra naturen. Vägen till Togo trafikeras redan av de som skall smuggla guld utvunnet från hantverksmässiga gruvor i Burkina Faso.

I Togo finns det köpare för guldet. Strunta I de stora vägarna med de krångliga och alltför nyfikna vägtullarna. Det guld du har vaskat fram och minnet av de eldstrider du har överlevt kommer att hålla modet uppe på färden. Visst kommer vatten och bensin att verka närmast omöjligt att få tag i, men i Afrika är det märkligt nog så ordnat att vem du än frågar känner denne någon en person som säljer det du behöver, om du har kontanter i handen och en sedel eller två extra till din hjälpande hand, såklart.

Togo är mer i undertecknads smak. Stabilare. Personligen har jag svårt att se vad som skulle kunna få mig att sätta min fot i Burkina Faso med våldet ständigt knackande på min axel.

Visserligen infördes ett flerpartisystem i Togo 1991 men familjen Gnassingbé har styrt sedan 1967, om du håller dig från politiken, och speciellt oppositionen, bör du klara dig fint.

Väl i Togo kan du sätta kurs mot Doré. Följ väg N25 till Dapaong och därifrån kör du av norr om nationalparken och följer vägen ner till Doré. Det finns en fin liten frisersalong i Doré. Fråga efter Yvonne och hälsa från mig ordnar hon middag och alla papper du behöver för att ta dig hem igen. Mot en liten ersättning naturligtvis.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!