Partiet Nyans vill bli ett parti som samlar Sveriges muslimer, men de senaste veckornas inre krig i partiet verkar mest tyda på att man i organisationen dragit till sig personer som är vana att ta plats och bestämma. Då kan det bli bråk om man har en partiledare som är mycket tydlig med att det ska vara han som bestämmer – och som är omgiven av rykten om sitt sexliv.

De personliga motsättningarna har skakat partiet Nyans alltsedan valet, och det har snabbt blivit en fråga om avhopp, påhopp och anklagelser som kretsat kring allt annat än politik.

Morgonposten har tidigare rapporterat om vreden i hbtq-kretsar mot att partiledaren Mikail Yüksel ivrigt försvarat imamers rätt att angripa homosexuella, samtidigt som han enligt Morgonpostens källor själv länge varit aktiv i gay-kretsar.

Läs succéartikeln om du inte redan gjort det!

Detta kan ha bidragit till den jihad som verkar ha utbrutit mellan två av partiets grundare – ledaren Mikail Yüksel och den tidigare kassören och firmatecknaren Hassan Khan.

På ytan kunde det först verka som om det rörde sig om organisatoriska frågor, och att Khan och andra ville få bort Yüksel från partiledarposten eftersom de ansåg att han var för diktatorisk, och inte lyssnade på medlemmarna. Men snart visade det sig att det rörde sig om sex. Åtminstone var sex det man kom att bråka om.

Khan lämnade i oktober sina uppdrag i partiet och förklarade på Facebook att det berodde på att Yüksel trakassera Khan och hans familj. Yüksel ska ha kontaktat Khans hustru och försökt skrämma henne med att han skulle offentliggöra ett telefonsamtal som kunde vara skadligt för henne personligen. Detta skulle ses som ett straff för att Khan skulle ha ”spridit lögner och rykten om hans (Yüksels) privatliv”.

Khan förnekar på Facebook att han skulle ha spridit några rykten om vad Yüksel har för sig privat. Men Yüksels angrepp blir förståeligt om man vet att Khan i sitt arbete för partiet bland annat organiserat verksamheten i Stockholm och Uppsala. I de kretsarna finns det flera personer som tidigare varit aktiva i hbtq-sammanhang, men som nu betraktar sig som ”omvända”, och som känner till vad som sägs om Yüksel i deras gamla umgänge. De hör också till dem som stöder Hassan Khan och hans falang. Uppgifterna kommer från de källor som tidigare berättat för Morgonposten om Yksels egna aktiviteter i hbtq-världen.

Pratar ni med de här ”omvända” personerna?

Har väl hänt. Men det är som att ha att göra med någon som slutat röka. De blir helt fanatiska. Försöker omvända mig.

Till att bli muslim?

Hahaha, nej de är nöjer sig med att jag blir hetero.

Vet du om de tagit upp det de vet om Yüksel i partiet?

Ingen aning. Men de har talat med mig om vilken skam för partiet de tycker att Yksel är. Men jag har en känsla av att det har att göra med  att de är somalier.

Somalier?

Jag förstår mig inte på dem. Somalier är tok-antihomo. Samtidigt finns det ju kända somalier som alla vet är bögar och som har förhållanden med kända svenskar. Det är som om det är OK att vara gay bara man har en rik svensk partner. Samtidigt så stenar de bögar i Somalia, eller spöar upp dem här i Sverige. Om bögen inte har en svensk rik partner. Jag fattar inte det där riktigt.

Yüksel själv styr bort från alla diskussioner om homosexualitet när han talar med tidningen Flamman om kriget i partiet. Han hävdar att han är utsatt för ett utpressningsförsök – men detta på grund av ett påstått heterosexuellt förhållande. En medlem som samarbetar med två personer i ledningen (som är motståndare till Yüksel) ska ha ringt en ”utomstående kvinna” och sagt att det finns uppgifter om att hon har en sexuell relation med Yüksel.

”Det är en osnygg, smutsig, äcklig kampanj bara för att få bort mig från partiet.  Jag har tolererat det, men man har gått över gränser och börjat trakassera min familj”, säger Yüksel till Flamman.

När det gäller frågan om motsättningen somalier och turkar i Nyans blir Ifrah-Degmo Mohamed ett intressant namn. Hon är somalier och ingick i Nyans partiledning, men har lämnat partiet i samband med att konflikten mellan Khan och Yüksel blev offentlig, och stöder och hyllar Khan. Det är inte första gången Ifrah-Degmo Mohamed lämnar ett parti. 2014 valdes hon in i Stockholms regionfullmäktige som vänsterpartist, med en mängd personkryss i ryggen. Hon slutade efter några år eftersom hon tyckte att:

”Det var för jobbigt. Det var för mycket konflikter och personliga påhopp. Jag kände att jag inte kunde påverka någonting”.

Morgonposten har talat med partikamrater till Ifrah-Degmo Mohamed som antingen arbetat med henne i regionen eller i Rinkeby-Tensta. Omdömena är entydiga. Hon sägs aldrig ha hållit sig till dagordningen, kom aldrig förberedd, brydde sig inte om formaliafrågor:

”Hon höll långa utläggningar, mest om sig själv och om människor hon mött och som tyckte det ena eller det andra. Hon var aldrig konkret, och bad man henne hålla sig till ämnet blev hon alltid arg”.

Ifrah-Degmo Mohamed var mycket synlig i valarbetet för Nyans i Stockholm och framträdde i tv och tidningar och porträtterades i DN. Hon hörde till dem som hade en lokalförankring bland muslimer eller i sin etniska grupp och som sökte sig till Nyans.

Nu verkar det som om Ifrah–Degmo Mohamed kommit på kant även med sitt nya parti. På Facebook förklarar hon att hon stöder Hassan Khans kamp mot Yüksel, och att hon lämnar partiet.

Men hon kunde ha försvunnit från Nyans listor innan valet – hon hörde till den grupp som riskerade att plötsligt plockas bort från partiets valsedlar – kanske för att de sågs som konkurrenter till partiledaren Yüksel.

Bland dem som anser sig ha blivit bortmanövrerade från valbara platser på Nyans listor finns Zubair Hussain och Naveed Hussain från Malmö samt Sara Camakh från Stockholm. Utan sin vetskap ströks de från listorna efter att e-post skickats till länstyrelserna med begäran om att personen skulle bli struken. Ingen av de tre har själva begärt att bli strukna, men e-posten har skickats i deras namn. En del av de falska meddelandena har – som Svt visat – skickats från ett konto kopplat till en mobiltelefon som tillhör den Yüksel-trogne partisekreteraren Rami Hussein, som dock säger vara helt oskyldig, och inte kan förstå hur det hela gått till.

Yüksel själv har dock säkrat sig en plats i en vald församling.

Nyans bärgade kommunala platser i Landskrona och i Botkyrka – där man fick två platser.

Yüksel var förstanamn på listan i Botkyrka, men var på valdagen skriven i Göteborg. Man måste på valdagen vara skriven i den kommun där man vill inta en plats i kommunfullmäktige.

Det var alltså inte Yüksel.

Men i folkbokföringen finns möjligheten att skriva sig på en adress retroaktivt – en vecka bakåt i tiden. De valdas adresser kontrolleras först vid den slutliga kontrollräkningen. På så sätt uppstar en lucka. Den utnyttjade Yüksel.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.