Oron växer i homosexuella kretsar. Den kärlek och förståelse många av dem anser sig få uppleva i sin vardag, överskuggas av en rädsla för att muslimskt hat mot hbtq-personer ska bli accepterat i Sverige.

Men där finns också en vrede som verkar växa – och den riktar sig mot en person; Partiet Nyans ledare Mikail Yüksel.

Vad grundar sig den vreden på?

Partiet Nyans vill inskränka yttrandefriheten för dem som vill angripa islam. Saker som partiet vill ska bli olagliga är bland annat muhammedteckningar och koranbränningar, det ska betraktas som hets mot folkgrupp.

Däremot vill partiet garantera yttrandefriheten för imamer som angriper homosexuella.

Kombinationen kan verka underlig, men är helt logisk, eftersom Nyans vill vara ett intresseparti för de muslimer som bor i Sverige.

Bland de konkreta kampanjer Nyans drivit finns ”Nej till slöjförbud” och mot omhändertagande av muslimska barn.

Partiet kräver att muslimer och afrosvenskar ska få status som nationell minoritetsgrupp. Islamofobi ska vara ett brott. Det är lite oklart exakt vilka gärningar som ska anses vara ett brott, men det verkar på Nyans som att det räcker med att en muslim känner sig kränkt.

Partiet vill också att man ska kunna få företräde till arbete eller utbildning ”med hänsyn tagen till ras eller etnicitet”.

På partiets möten sitter männen för sig och kvinnorna för sig.

Partiledaren Mikail Yüksel agerar skickligt i media och sociala media, och har genom uttalanden och framträdanden fått stort genomslag. Han har retat många icke-muslimer med sina krav, men antagligen stärkt partiets ställning i landets förorter.

Ett av de uttalanden han gjort som väckt störst uppmärksamhet är Mikail Yüksels förklaring i en intervju i ETC om att det är självklart att imamer ska få ha rätt att predika att homosexualitet är förbjudet.

Bland dem som protesterade mest mot Yüksels homo-fientliga utspel fanns förstås många homosexuella – de kände sig hotade – men i de diskussioner som utvecklats i olika gemenskaper har det visat sig att det finns en sak som gör en del homosexuella extra ilskna över utspelet.

Vi har talat med några av dem. De har ställt upp med stor tvekan, med krav på anonymitet, men de är alla veteraner i vad som enklast kan betecknas som Priderörelsen, och har också varit organisatörer och pådrivare i olika sammanhang.

Varför är så många bögar upprörda?

Men det är väl inte konstigt. Yüksel vill normalisera hat mot bögar. Han vill att vi ska ha ett parallellsamhälle där homosexuella är lika förföljda som i till exempel Iran.

Och så är han själv bög. Det är ett jävla snuskigt spel för att han ska få röster.

Men hur vet du att han är bög?

Det här är trots allt en liten värld. Och hur ska jag säga det … en del gillar sex med män från andra kulturer, och det finns muslimska män som gillar sex med svenska män. Och tvärtom.

Det skvallras menar du?

Det skvallras alltid, men det sprids inte utåt om det är en person som inte är öppen med att han är bög.

Så varför är du och andra beredda att nu tala om att Mikail Yüksel är homosexuell? Gäller inte bög-omerta då?

Nej, för det är så sjukt. Det han gör. Han angriper ju oss alla. Klart man ska outa honom. Han är en förrädare.

Men varför kliver ni inte fram i grupp i en debattartikel? Vi kan ge er hur mycket plats som helst.

Gå ut med namn och bild och säga att Nyans partiledare är bög, han som är militanta muslimers idol i förorten? Jättekul idé. Tror inte det …

Skulle det vara farligt?

Farligt och farligt. Ja, vem vet? Kanske inte i sig. Men det skulle bli så förbannat mycket snack om att man skulle vara islamofob. Jag har inga som helst problem med att vara öppen med min sexualitet. Aldrig haft problem på jobben eller med bekanta. Men skulle jag bara sådär i förbigående bli stämplad som islamofob bara för att jag är med och outar en muslimsk homofob som själv är bög…

Du, det där blev trassligt?

Ja, men det är det jag försöker förklara. Det är trassligt. Det går inte att kontrollera vad som händer en om man sticker ut hakan. Det blir så mycket snack, och saker som är fel fastnar i folks minne.

Privata rum

En annan homosexuell man vi talat med menar att det hela är än mer komplicerat:

– Ja, hur fan ska jag säga det här? Det är mycket som spelar in. Aaaah, det finns ju grupper där det man … ja, sexet är mer aggressivt.

Du menar att Yüksel är med i s&m-världen?

Du ser. Direkt ska du sätta en etikett. Jag sa ju att det inte var enkelt. Men säg så här, det finns mycket aggressivitet i dag i samhället. Klart det påverkar hur många har sex. En del av aggressiviteten beror förstås på motsättningar mellan kulturer. Men där finns också det där med det lockande och okända. Så det blir nyfikenhet och aggression på en gång.

Du får ursäkta min tröghet. Säger du till mig att Yüksel gillar s&m med svenskar? Är det han som piskar eller är det han som är undergiven?

Va? Men lägg av. Skärp dig. Det är inte så enkelt, säger jag ju. Och jag har inte sagt att Yüksel ägnar sig åt s&m, kom ihåg det. Men det är åt det hållet man ska titta.

När vi till slut får en kontakt förmedlad till en homosexuell man som vet lite mer om ”det där hållet” man ska titta åt – och som också är förbannad på Yüksel – förklarar han, efter lång osäkerhet på om han alls ska tala med oss:

Kan ju vara så i hans värld att det inte räknas som en homosexuell handling om man är muslimsk man och är den dominerande parten, och den andra mannen är svensk. Om det är så kanske Yüksel ser det som att …

Ja, som vad?

Äh, jag vet inte. Jag spekulerar bara. Och mina gissningar är förresten faktiskt ointressanta. Det viktiga är att han är bög och angriper oss bögar. Det är för jävligt.

Men känner du någon som haft ett förhållande med honom?

Jag har pratat med personer som känner personer som haft vad du kallar ett förhållande.

Nu låter det lite som min kusins mammas ex känner en kille som…

Nej, det gör det inte. De fall jag känner till pratas det om, det snackas mycket, och de personerna har inte protesterat. Det skulle jag ha hört. Förresten krävs det ju att rätt många skulle ha inbillat sig saker.

Missförstå mig inte. Jag har inga synpunkter på det här. Det jag är förbannad på är att någon angriper saker han själv ägnar sig åt.

Men det kanske skedde under en period som Yüksel lämnat bakom sig. Han kanske blivit djupt troende nu och tar avstånd från allt han gjorde? Nyans är kanske en botgöring?

Tycker du det spelar någon roll? Skulle han själv velat bli fördömd och jagad i förorten? Skulle inte tro det. Och nej, han har inte lämnat det bakom sig.

I vårt samtal betonar mannen senare att det är svårt att tala om det hela eftersom man har en inre spärr mot att offentligt prata om sådant som man gör när man träffas i olika sammanhang.

Men ni verkar inte ha några hämningar i Prideparader?

Jo, det har vi. Och hursomhelst måste det finnas så att säga privata rum för oss också. Jag skulle aldrig säga så här om någon annan känd person som jag mött i sådana sammanhang.

Låt mig gissa. Vi pratar Göteborg, klubbar och ställen där även CUF:are och Fredrick Federley höll till på sin tid, du menar att den före detta centerpartisten Yüksel …

Sluta. Jag har ingen aning om vad du pratar om. Ställer jag upp så här får du hålla dig till saken.

För att få rätsida på det hela vill vi förstås också tala med Mikail Yüksel. Men han visar sig vara omöjlig att få kontakt med, och är också känd för att vara mycket noga med vilka tidningar han är beredd att prata.

Morgonposten verkar inte höra dit.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.