Husmarknaden är en god indikator för den amerikanska ekonomins hälsa. Och det är uppenbart att de hårda tiderna nu har nått bostadsmarknaden. Efter att normalräntan för ett huslån sedan januari mer än fördubblats från tre till sju procent föll huspriserna i september med 1,5 procent och uppskattningen av antalet sålda hus (vid sidan av nyproduktion) under 2022 skrevs ner till 4,7 miljoner.

Detta är den sämsta utvecklingen på tio år och nedgången förväntas fortsätta. En positiv effekt av de ekonomiska bekymren är att amerikanska skatteverket IRS i veckan, på grund av rekordhög inflation, justerade upp storleken på diverse skatteavdrag för 2023.

En annan trend som rapporterades är att antalet amerikaner som sökte grundutbildningar på universitet förra året sjönk med 1,1 procent. De optimistiska säger att det bara är en fortsättning på den nedgång av antalet studenter som inträffade under Covid. De mer cyniskt lagda påpekar dock att nedgången började redan 2012, alltså långt före pandemin, och de tror att den indikerar en historisk brytpunkt. Många ungdomar köper också som det verkar inte längre att man måste gå på universitet för att klara sig i livet. Många har börjat notera att de kan tjäna mer pengar som rörmokare än genusvetare.

Det så kallade plattformskriget eskalerade i veckan då artisten Ye, tidigare känd som Kanye West, blev så upprörd över att bli avstängt från Twitter och Instagram att han köpte alternativplattformen Parler. Ye ansluter sig därmed till Elon Musk och Donald Trump, som båda köpt eller startat sociala plattformar för att undgå vad de anser är orättfärdig censur och avstängningar. Musk har för övrigt i veckan också som det verkar slutfört sina förhandlingar om att köpa Twitter – och lovat avskeda 75 procent av personalen som han anser vara alltför politiskt vänsterskruvad.

Vidare kom nyheten att Nichelle Nichols, som spelade Nyota Uhura i den första Stark Trekserien, kommer att resa dit ingen kvinna har rest förut. Efter att den folkkära skådespelskan dog härförleden har det bestämts av en del av hennes aska kommer att skjutas ut i yttre rymden. Med på resan kommer också att vara aska från bland annat seriens skapare Gene Roddenberry och skådespelaren James Doohan som spelade Montgomery “Scotty” Scott. Och som om inte detta var coolt nog kommer resan att ske med en Vulcanraket och uppskjutningen fått kodnamnet Enterprise Flight.

Från Washington DC meddelades häromdagen att det amerikanska utrikesdepartementet beslutat ge 20 000 dollar till en strippklubb för transvestiter i Ecuador. Detta anses nödigt för att få trångsynta ecuadorianer att inse nyttan och nöjet med transvestism.

I Longmeadow, Massachusetts anlände för några dagar sedan lokal polis för att vräka en kvinna som inte betalat sin hyra. Hon var dock av en annan åsikt och fick på något sätt tag på en släpkärra fylld med bikupor som hon började kasta på poliserna. De hann bli stungna flera gånger innan de lyckades gripa henne och hon kommer nu troligen själv att få känna stinget av rejäla böter.

I Georgia kom en man i veckan in för att plocka upp sin dotter från skolan men fann att en annan man försökte hämta upp samma flicka. Tumult utbröt då bägge trodde att den andre försökte kidnappa henne. Efter några upprörda telefonsamtal visade det sig dock att modern i hemlighet var särbo med båda männen och sagt till bägge att dottern var deras. Då denna information inte lugnade ner någon fick flickans mormor till slut komma och plocka upp barnet medan de tre föräldrarna fick börja reda ut saker.

Till sist en sorglig nyhet. Enligt Guinness Rekordbok har världens äldsta hund avlidit. Den drygt tjugotvå och ett halvt år gamla terriern Pebbles var ursprungligen från Long Island utanför New York men bodde sedan 2007 i South Carolina. Hon gillade countrymusik, att leka på stranden och saknas närmast av sin ägare plus livskamraten och stolte fadern till hennes 32 valpar Rocky.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.