Henrik Stenson spelar den saudiska golftouren LIV. Ett rätt beslut? Det råder det delade meningar om. Saudiarabien är en islamistisk diktatur, som saknar demokrati och mänskliga rättigheter. I en intervju i SR frågar han var gränsen går. Han har spelat i Kina under 20 års tid, även det ett land som kontinuerligt får kritik för brott mot mänskliga rättigheter.

Beslutet att spela i Saudiarabien ledde till att Svenska golfförbundet bröt med Stenson. Enligt obekräftade uppgifter blir Stenson 500 miljoner kronor rikare efter tackat ja till LIV-touren.

En annan som fick utstå hård kritik är basketspelaren Jonas Jerebko. Han är en ikon inom svensk basket och den som lyckats bäst i NBA. Han spelade 2019 till januari 2021 i Khimki i ryska ligan. Han gick sedan utan klubb fram till 30 mars 2022 då han skrev på ett korttidskontrakt med CSKA Moskva. Ett beslut som upprörde många, då den ryska invasionen av Ukraina bara var en månad ung.

Jerebko har varit fåordig om flytten, men säger att han fick chansen att fortsätta sin karriär i CSKA, som är kända för sin professionalism. Det är också så jag tror man får tolka situationen. Som nybliven 35-åring, och utan spel i ett år, var det ett gyllene tillfälle. Hade han tackat nej kanske karriären definitivt varit över, om han inte valt att spela i en betydligt sämre liga och för betydligt lägre lön. Sedan kontraktet med CSKA löpte ut har han ännu inte skrivit på för en ny klubb.

Det pratas även om att vissa svenska atleter kommer bojkotta skid-VM i Planica i december. På grund av att ryska och vitryska åkare kan komma tillåtas i tävlingen igen. Helt klart är att ryska idrottare fortfarande får många att se rött, och så lär det fortsätta tills freden är ett faktum. Då tror jag att deras idrottare kommer släppas in igen, även om det kommer att gnisslas.

Det lyftes en hel del kritik mot Kina under det senaste vinter-OS som gick i Beijing. Kort sagt, det kommer hela tiden kritik mot Kina. Men en total bojkott likt den av ryska atleter sker inte.

Märkligt nog har det inte varit någon kritik mot Truls Möregårdh. Den 20-åriga jättetalangen i bordtennis tävlade nyligen i Kina. Han gick till semifinal i WTT Champions i Macao, vilket gav honom 200 000 kronor i vinstpengar. Nu väntar nästa tävling i Xinxiang, vilket ger 250 000 bara för att kvalificera sig. Ytterligare elva miljoner kronor finns i prispotten om han kommer topp 16, vilken man får anta då han är rankad som nummer tre i  världen på herrsidan.

En anledning är att man inte kommer få samma politiska uppbackning. Sverige är inte i krig med Kina och vi har betydande handelsavtal och relationer som måste vårdas. Jo, kritik riktas för saker som sker där. Folkmordet på uigurer och fängslandet av Gui Minhai. Men betänk då att det aldrig på riktigt förstör viktiga avtal. Våra politiker håller sig inom vissa ramar.

Sport washing är ett begrepp som används för att beskriva hur suspekta stater använder idrott för att förbättra sitt rykte.

Fotbolls-VM arrangeras av Qatar, ett land som fått mycket kritik. Men vi har redan i åratal sett landets logga på bröstet på stjärnorna i klubbar som FC Barcelona, Roma och PSG. Då i form av Qatar Airways, det statliga flygbolaget som sponsor.

Ett annat tydligt exempel var Atletico Madrid som 2012 till 2014 hade “Azerbaijan Land of Fire” på sina matchtröjor. Oförblommerad reklam för staten Azerbaijan.

1936 arrangerades OS i Berlin. Idrottsvärldens blickar vändes mot Tyskland, där Hitler blivit rikskansler tre år tidigare. 1980 anordnades spelen i Moskva, tio år innan Sovjet föll. 2008 i Beijing, den kinesiska diktaturen fick en PR-vinst.

Känslan är dock att många i elfte timmen insett vad som nu är på väg att hända. Det handlar inte bara om VM och OS, utan om stora delar av europeisk elitidrott som översköljs med pengar från oljestaterna och andra utländska ägare. Nu är skurkstaternas pengar väl investerade i europeisk idrott.

I Sverige är vi ändå hyfsat förskonade, eftersom vi inte har några toppligor inom någon större idrott. Men som jag tagit upp i en krönika kan det påverka oss i alla fall. Vill allsvenska lag tävla i europeiska turneringar kan vi avkrävas att införa VAR, videodomare, tror jag.

Hade svenska fotbollslandslaget kvalificerat sig till Qatar-VM hade det höjts kritiska röster. Men det hade aldrig kommit på tal om att landslaget skulle bojkotta turneringen. En stark anledning är att SvFF numera är under hård ekonomisk press, och behöver pengarna. För att förtydliga detta kan man betänka att man under den senaste landslagssamlingen valde att träna på Stockholm stadion. Det var för dyrt att träna på hemmaarena i Solna.

Pengar är alltså en mycket viktig faktor.

Vad det gäller fotboll funderar jag på om det inte i grunden är den kommersialiserade, moderna fotbollen det är fel på. Med fri rörlighet för spelare och möjlighet till utländskt ägande kommer sporten förändras. Att vissa ligor och klubbar blir allt bättre och drar ifrån sportsligt och ekonomiskt går hand i hand med investeringar från tveksamma länder.

Många som under de senaste tio till tjugo åren pratat sig varma om Premier League, La Liga och Champions League inser nu vidden av problemet.

Lösningen

Det finns ingen lösning. Alla större sporter är integrerade över jordklotet. Skulle Sverige införa strikta regler för sina idrottare skulle de bli väldigt begränsade i sitt utövande. Om ambitionen är att nå världstoppen det vill säga. Prispengarna hägrar i internationella tävlingar. Blir det fred i Ukraina blir jag inte förvånad om svenska hockeyspelare börjar återvända till KHL ganska fort.

Samtidigt skulle gränsdragningen förmodligen bli svår. USA stödjer Saudiarabien med vapenexport och är inblandade i kriget i Yemen. Bör svenskar förbjudas från att utöva sport i USA?

Jag är inte heller så säker på att personerna som skulle sköta gallringen av obekväma länder skulle göra det på rätt sätt. Det är alldeles för många med maktbegär och udda personlighetsdrag som söker sig till sådana sammanhang.

På ett individuellt plan kan man ändå göra ganska mycket. Man kan till exempel sluta titta på och betala för streamingtjänster som sänder evenemang man inte kan stå bakom. En del saker kommer man inte ifrån, SVT sänder tillsammans med TV4 VM i Qatar. Även om man bojkottar fyran så finansieras SVT via skattsedeln numera.

Man kan också arbeta inom sin idrottsförening för att motverka till exempel sponsoravtal och annat som kan gynna stater man inte gillar. Det tar givetvis mer tid och energi i anspråk än att skälla ut personer som Henrik Stenson på Twitter. Men det är garanterat bättre för själen och mer givande i det långa loppet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.