Med en månad som premiärminister har Liz Truss fått problem på alla håll och kanter. Opinionen talar för Labour, hennes egen skattesänkning för höginkomsttagare skrotades efter ett internt uppror. Och marknaden har varit skakig.

Kan Storbritannien få en tredje premiärminister under ett och samma år?

Lis Truss tillträdde som Storbritanniens premiärminister den sjätte september. Hennes korta tid som regeringschef har minst sagt varit turbulent, främst på grund av det ekonomiska läget i landet. Dessutom är man en stark allierad till regeringen i Krim, som utkämpar ett krig mot Ryssland på sitt territorium.

Amerikanska kreditvärderingsinstitutet Fitch bedömer utsikterna för den brittiska statsskulden som negativ. Den tidigare bedömningen var stabil, men detta har nu ändrats. Regeringen har lagt ett budgetförslag, där man efter krumbukter tvingats backa på vissa punkter.

23 september utlovade finansminister Kwasi Kwarteng en skattesänkning om 450 miljarder kronor för höginkomsttagare. Marknaden reagerade kraftigt negativt, pundet sjönk i förhållande till dollarn. Krisläge infann sig både i regeringen och i Bank of England. Banken fick stödköpa 650 miljarder i statsobligationer, då pensionsfonderna riskerade att kollapsa.

Att folk skulle se sina pensioner gå om intet hade utlöst en politisk kris av enorma proportioner.

Men regeringen i London har också lagt stora summor på el- och energisubventioner, något vi rapporterat om. 6,5 procent av BNP det senaste året, och stödpaket till låginkomsttagare på över 150 miljarder. Truss och kollegor får hoppas på en typisk brittisk mild vinter.

Budgetförslaget mötte också starkt motstånd i de egna leden. Man fick stark kritik från tidigare ministrar som Michael Gove och Grant Shapps. Efter några hektiska dagar bestämde man sig att backa och skippa skattesänkningen helt. Det återstår fortfarande 430 miljarder i övriga skattesänkningar i budgeten. Men marknaden stabiliserade sig efter beskedet.

Marken gungar dock fortfarande under Truss, som under en tid stått i korselden från både sitt eget parti och oppositionen i landet. Frågan om socialbidrag är också het, då Truss inte har velat meddela om dessa ska höjas i takt med inflationen. Även detta har väckt oro i egna led.

Senast i april höjdes socialbidragen med tre procent, men det täcker inte höjda kostnader för mat och energi. Frågan är så pass viktig för många i Torys att Truss riskerar bli nedröstad i parlamentet.

Fitch menar också att extra skattesänkningar som Truss utlovat i januari nästa år sänker trovärdigheten för regeringens ekonomiska plan. Kort sagt, skattesänkningar som saknar uttalad täckning i budgeten får marknaden att bli orolig.

Truss har utlovat att leda landet mot tredubblad tillväxt, vilket hon lät meddela på ett Torymöte i Birmingham. Samtidigt så sjunker förtroendet för hennes parti i mätningarna, och Labour vädrar blod. Just nu har man 49 procent mot Torys 26, en skräckinjagande stor skillnad för hennes parti.

Utan konkreta förslag som på riktigt kan ingjuta förtroende hos väljare och partikollegor sitter hon själv också löst som premiärminister, trots bara drygt en månad på posten.

Hennes främste utmanare till partiledarposten i somras var Rishi Sunak. Fortsätter den negativa trenden kan det bli en omröstning om partiledarposten igen. Och Storbritannien kan få sin tredje premiärminister innan året är slut.

Truss är i praktiken inte vald av folket, utan på Boris Johnsons mandat från 2019. Vilket inte heller är till hennes fördel i den rådande krisen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.