Quick Step-Alpha Vinyls Remco Evenepoel tar sig i mål på den avslutande etappen i Madrid och säkrar därmed segern i Spanien runt. Då belgaren är 22 år så vinner han även ungdomstävlingen. UAE Team Emirates Juan Sebastián Molano överraskar alla och vinner spurten i huvudstaden efter en intensiv jakt på utbrytarduon.

Den tjugoförsta och avlutande etappen tog cyklisterna från Las Rozas till Madrid. Mer än hälften av den 96,7 kilometer långa etappen bestod av nio varv runt den 5,8 kilometer långa banan i Madrid. Spurtpriset kom efter 52 kilometer den andra gången man passerade mållinjen. Vid spurtpriset utdelades även bonussekunderna.

Remco Evenepoel firar segern i Vualta a España 2022 med sitt lag Quick Step-Alpha Vinyl

Totalt har 49 cyklister lämnat Vuelta a España i år inför den sista etappen. Det beror mycket på covid-19, men även olyckor, matthet och andra sjukdomar.

Som vanligt tog man det lugnt fram till första passagen av mållinjen efter 52,5 kilometer. Det var fotografering och dryck av mousserande vin. Det första varvet blev även det lugnt, då man lät Alejandro Valverde göra ett ärevarv. Det var hans sista Grand Tour och han avslutar sin framgångsrika karriär efter Lombardiet runt i oktober.

INEOS Grenadiers gjorde ett försök att leda fram Carlos Rodríguez till att vinna spurtpriset och ta bonussekunder. Anledningen var att Rodríguez låg en sekund efter Thymen Arensman i totaltävlingen. Tao Geoghegan Hart och Richard Carapaz drog upp spurten med Rodríguez vid bakhjulet. Spanjoren hade dock inte benen utan slutade först på en femteplats vilket inte gav någon bonussekund. Vann gjorde i stället Enric Mas, som därmed tog sig upp tredjeplats i poängpristävlingen. Även det ger UCI-poäng och alla poäng är viktiga för Movistar.

Luke Plapp (INEOS Grenadiers) och Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert) satte i väg på en utbrytning med 44 kilometer kvar. Lagen med de bästa spurtarna höll dock nere avståndet och de fick aldrig mer än en halvminut. Duon höll dock undan väldigt länge och de jagande lagen fick använda mycket krafter för att komma i kapp. Det var en teknisk bana med ett par serpentinkurvor vilket gynnade utbrytarna. Med 900 meter kvar fångades de dock slutligen upp.

Juan Sebastián Molano överraskar och vinner spurten på etapp 21 i Vuelta a España 2022

UAE Team Emirates hade tre cyklister som ledde fram Pascal Ackerman i spurten. Först Marc Soler, sedan Ivo Oliveira och slutligen Molano. Mads Pedersen kom fram till vänster och Molano fortsatte medan han förväntade sig att Ackerman skulle passera. Varken Pedersen eller Ackerman orkade dock ta sig förbi och colombianen tog den största segern i hans karriär.

Totaltävlingen

Remco Evenepoel vinner sin första Grand Tour i sin andra start. Hans Giro d’Italia var dock hans första tävling efter återkomsten från skadan han åsamkade sig under Lombardiet runt 2020. Evenepoel var tidigare fotbollsspelare och var kapten i Belgiens juniorlandslag. Han har haft ett fantastiskt år med segrar i monumentet Liège–Bastogne–Liège, klassikern Clásica de San Sebastián samt nu totaltävlingen Spanien runt och två etappsegrar.

Det är Belgien första seger i en Grand Tour sedan Johan De Muynck vann Giro d’Italia 1978. Han jämför naturligtvis med Eddy Merckx och kallades i någon media för Remco Evenemerckx. Redan på lördagen utlystes en ”bär rött”-dag i Belgien och slottet lystes upp i rött. Nu är frågan vad han ska hitta på nästa år. Vi vill alla se honom mot Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, Primož Roglič och Egan Bernal i Tour de France.

Juan Ayuso på tredjeplatsen, Remco Evenepoel segrare och andraplacerade Enric Mas

Han tog över den röda ledartröjan efter etapp 6, då han var starkast i bergen bland totalfavoriterna. Han utökade sedan ledningen på tempoetappen på tävlingsdag tio och sedan kom ingen nära honom. Primož Roglič tog igen tid på etapp 14, 15 och 16, men kom inte närmare än 1 minut och 26 sekunder innan han bröt loppet. Det hade varit en mer spännande avslutning om han varit kvar, men han hade knappast tagit in all tid.

Enric Mas tog i stället sin tredje andraplats i Vueltan. Det var nog laget som var gladast över det, då poängen det ger troligen räcker för att rädda kvar Movistar som World Tour-lag. På tredje plats hittar vi 19-årige Juan Ayuso i UAE Team Emirates. Han är den yngste cyklisten som tagit en pallplats på en Grand Tour sedan Henri Cornet vann Tour de France 1904. Ayuso ses som spansk cyklisms framtid. Simon Yates och Pavel Sivakov tvingades båda bryta på grund av covid-19.

Poängpristävlingen

Dansken Mads Pedersen vinner poängpristävlingen i överlägsen stil. Han vann även tre etapper och kom tvåa fyra gånger. Inför den första segern – etapp 13 mellan Ronda och Montilla – lovade han laget att om de levererade honom till en bra positionen så skulle han vinna spurten. Han vann sedan även etapp 16 och 19. Han vann även en etapp i Tour de France i år. Det var naturligtvis synd att australiensaren Sam Bennett tvingades lämna på grund av covid-19 när han bar den gröna ledartröjan efter två etappsegrar. Det är dock tveksamt om han kunnat hota Pedersen, med tanke på den tuffa bansträckningen.

Richard Carapaz i bergspriströjan, Juan Ayuso i ungdomströjan, Remco Evenepoel i den röda tröjan samt Mads Pedersen i poängspriströjan

Bergspristävlingen

Ecuadors Richard Carapaz hade en dålig första vecka och hans hopp om en bra placering i totaltävlingen försvann. Han och laget tog dock nya tag och Carapaz vann tre etapper. Han vann även bergspristävlingen med mer än dubbelt så många poäng som tvåan. Om inte Jay Vine varit inblandad i den allvarliga olyckan på etapp 18 och tvingats bryta, hade det dock varit svårt för Carapaz att vinna. Vine hade i det läget 59 poäng. Men det tar inget ifrån Carapaz seger. Man kan bara besegra det motstånd som finns i huvudklungan.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 21

1. Juan Sebastián Molano (Colombia) 2t26’36”
2. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”
3. Pascal Ackerman (Tyskland) +0’00”
4. Mike Teunissen (Nederländerna) +0’00”
5. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00”
6. Kaden Groves (Australien) +0’00”
7. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”
8. Lionel Taminiaux (Belgien) +0’00”
9. Ben Turner (Storbritannien) +0’00”
10. Cedric Beullens (Belgien) +0’00”

Totaltävlingen resultat

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 80t26’59”*
2. Enric Mas (Movistar) +02’02”
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’57”*
4. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’56”
5. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’24”*
6. Thymen Arensman (DSM) +07’45”*
7. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +07’57”*
8. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +10’30”
9. Rigoberto Urán (EF Education-Easy Post) +11’04”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +12’01”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen resultat

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 409p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 186p
3. Enric Mas (Movistar) 138p
4. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 133p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 133p
6. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) 108p
7. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 106p
8. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 105p
9. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 74p
10. Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates) 69p

Bergspristävlingen resultat

1. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 73p
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 36p
3. Enric Mas (Movistar) 28p
4. Thymen Arensman (DSM) 23p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 23p
6. Marc Soler (UAE Team Emirates) 23p
7. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) 18p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 17p
9. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
10. Rubén Fernández (Cofidis) 15p

Läs även om etapp 20.