Mattias Gökinan är IT-strateg på Socialdemokraternas partikansli. Det har nu framkommit att han hyrt ut sitt radhus till den kriminella influensern Andreas Coskun. Coskun är dömd för grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Coskun är släkt med Gökinans fru. Samtidigt har Socialdemokraterna gått ut hårt i valrörelsen med att man ska ”knäcka gängen.” Här ser det onekligen ut som att det exakt motsatta har skett.

Vem är Mattias Gökinan?

Gökinan sitter i kommunfullmäktige i Botkyrka sedan 2018 och är ersättare i utbildningsnämnden. Han är även ordförande i föreningen Folkets hus i kommunen 2022–2023.

Men hans engagemang i lokalpolitiken i området går tillbaka till åtminstone 1999, då han blev ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han lämnade posten 2016. På 1990-talet drev han skomakeri på Folkungagatan i Stockholm.

Han har också varit ordförande i Radio Botkyrka 91,6, som 2015 beviljades 100 000 kronor i bidrag av kommunen. Året efter ansökte man om 200 000 kronor för att samtidigt bli officiell informationskanal åt kommunen, vilket fick avslag.

Gökinan är syrian och har till exempel uttalat sig för att erkänna folkmordet på kristna 1915. Det gjorde han tillsammans med andra socialdemokratiska syrianer i ett upprop 2015. Men redan 2005 uttalade han sig om ett förslag om att dra in ekonomiskt stöd till religiösa föreningar.

2021 var han med i satsningen Rosen för alla, en intern kommunikationsplattform för medlemmar i Socialdemokraterna.

Andreas Coskun: livsstilskriminell sedan två decennier

Som lokalpolitiker har Gökinan hanterat frågor om idrott och kultur för unga. Även saker som har med trygghet och minskad ungdomsbrottslighet. Det är därför intressant att samtidigt lånat ut ett radhus till en person som har en negativ inverkan på ungdomar.

Andreas Coskun är född 1981 och har bott i radhuset sedan åtminstone 2011. Han är knuten till Botkyrkanätverket och har på sin Instagram-profil gjort sig känd för en vulgär jargong. Kontot ligger nere nu. Polisen beskriver nätverket som kriminellt med internationella kopplingar. Våldskapaciteten är hög.

2003 skedde en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Tumba. Coskun dömdes då för olaga hot i två fall, ofredande, förolämpning, sexuellt ofredande, snatteri, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och olaglig körning. Coskun och de andra gärningsmännen kopplades då ihop med grupperingen Fucked for life.

Enligt Martin Waern, med bakgrund på MUST, hade Gökinan inte klarat en säkerhetsprövning, givet hans samröre med Coskun.

Att ha ekonomiska och familjära förbindelser med gängkriminella är klart negativt i en säkerhetsprövningsprocess. Risken finns att man blir utsatt för tillbörlig påverkan och har man dessutom en släktskapsrelation är man särskilt sårbar för då finns det också känslomässiga band som kan påverka, säger Waern till Aftonbladet.

31 augusti 2021 dömdes Coskun för medhjälp till grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott samt dopningsbrott. Straffet blev ett år och nio månaders fängelse. En kvinna i Oskarshamn lurades att föra över 3 705 816 kronor till fyra olika gärningspersoner. Pengarna har sedan förts över till utländska kontot för att omvandlas till bitcoin.

I maj i år hittades en handgranat utanför radhuset av Coskuns barn. I en kommentar till Expressen säger han sig inte han några fiender. Han förnekar också alla kopplingar till Botkyrkanätverket.

Coskun har även varit misstänkt för vapenbrott i samband med att någon skjutit med pistol under en fest i radhuset. Enligt Socialdemokraternas presschef Juan-Pablo Roa bor Coskun inte längre kvar där.

I somras intervjuades Coskun i Youtube-kanalen DiaLogiskt. Där beskriver han sig som lojal, men säger också att han kan tappa fattningen ibland, vilket kan få negativa konsekvenser.

Han uppger sig också ha en dyr livsstil, men enligt uppgift till Aftonbladet nolltaxerar han sedan flera år. På frågan om varför han lägger upp bilder på vapen svarar han ”för att folk gillar att se sånt.”

Det finns många klipp med Coskun i olika sammanhang. Han var vän med den senare mördade artisten Einár, här ses de dricka Jägermeister tillsammans.

Coskun har även umgåtts med Abbe ”Blattelito” Alsaadi. Alsaadi var tidigare en stor influenser med över 100 000 följare, men dömdes 2019 till 18 års fängelse för mord. Han hade drogat och mördat sin före detta flickvän i ett badkar.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.