Morgonpostens utsända på Twitter har noterat en ökning av intresset för säkerhetsfrågor efter den berömda intervjun med Morgan Johansson där han förklarar att folk “har ett ansvar att skydda sin egendom” när polisen inte kan göra något, och även efter att 112 nyligen har stött på återkommande tekniska problem.

Den här veckan läser vi säkerhetskonsulten Jonatans (@JulietEchopapaa) populära tweets där han delat med sig av sina 20 bästa tips för att hålla person och familj säker och situationsmedveten i vardagen. Som bakgrund till tråden skriver Jonatan att “Brottsligheten blir grövre och modus operandi hos motståndarna i samhället är ständig förändring”.

Varför har du skrivit den här tråden nu?

Jag skrev ihop den för att öka medvetenheten hos mina följare och deras familjer. Att ge dem några tips som de kan använda sig av för att göra sin vardag lite säkrare och inte bjuda på möjligheter för någon som vill dem ont. Men även för att de ska ha beredskap för eventuella olägenheter som de kan hamna i.

Vad menar du med det du beskriver som motståndarna i samhället?

När jag skriver ”motståndare i samhället” så är det ett uttryck jag använder för de kriminella element som verkar i vårt samhälle. Missförstå mig inte, Sverige är ett säkert land på det stora hela att bo i men även här så ökar kriminaliteten och vi läser ofta om skjutningar som sker mellan olika grupperingar men där även oskyldiga civila skadads. Inbrottsstöld har ökat i storstadsregionerna där brottslingar utger sig för att vara bud och sen bryter sig in hos familjer för att hota sig till värdesaker.

Hela listan med säkerhetstips och kommentarer kan du läsa nedan. Bilder och rubriker kan vi inte lasta Jonatan för.

#1 SLUTA SKROLLA

Olyckliga skrollare.

#2 VAR MER UPPMÄRKSAM PÅ ANDRA

Ovanstående råd låter rimligt men skribenten undrar i sitt stilla sinne hur man kan stå ut med att uppehålla sig i exempelvis Stockholm utan koppla bort sig från omgivningen en februarimorgon klockan 06.38 när pendeltågen slutat gå för att det är minus 30 grader. Är tjuvar och banditer verkligen på väg till jobbet så tidigt?

#3 LÅS BILDÖRRARNA

Väpnad bilkapning i Storbritannien.

#4 RÖR PÅ FLÄSKET

#5 DET RÄCKER INTE ATT VARA KITTAD

Ok, vi köper det. Alla kan inte vara som Arnold.

#6 SKAFFA VPN

Äntligen en punkt som vi får MVG för. Vi använder också Mullvad.

#7 SLÄPP INTE IN FRÄMLINGAR HEMMA

Det här är nog något som få tänker på. Givet att vi följer taggen ”samhällsförändringar” på bubb.la så är det dock inga nyheter att det är mer vanligt i Sverige nu för tiden.

#8 SKAFFA GRUNDLÄGGANDE SÄKERHETSUTRUSTNING

Vi gillar shoppingråd men har inget affiliatekonto på amazon ännu så MP ber att få återkomma med uppföljning.

#9 TANKA

Tanken ska vara full, inte du.

#10 VATTEN VIKTIGARE ÄN BULLENS PILSNERKORV

Glöm inte att soylent är människor!

#11 SKAFFA LARM OCH TIMERS

#12 GRANNSAMVERKA

#13 GPS-BEVAKA BARNEN OCH KOLLA IN DERAS VÄNNER

#14 TA AV ROLEXKLOCKAN

och

#15 UNDVIK DE KRIMINELLAS HÖGSÄTEN

Tillfället gör tjuven.

Kan man gå på magkänsla vad det gäller kända hotspots eller finns det något sätt att hitta dem via research?

Enklaste att finna information om dessa gällande där man själv bor är att gå igenom polisens lista över utsatta områden:

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/utsatta-omraden/

#16 GÖR LIVET SVÅRT FÖR FICKTJUVARNA

#17 TVÅ LURAR

#18 TYVÄRR ÄR VAPEN OLAGLIGA

Däremot är det faktiskt licensfritt med svartkrutsrevolver.

#19 OBSERVE, ORIENT, DECIDE, ACT

#20 PRYLAR KAN ERSÄTTAS, MEN NYTTJA NÖDVÄRNSRÄTTEN

Är det verkligen ett rimligt råd att folk ska använda sig av nödvärnsrätten, givet hur ofta det döms till angriparens fördel?

Jag kan inte påstå att jag gav något direkt råd om att människor skulle använda sig av nödvärnsrätten. Om det är punkt 20 du tänker på där jag skriver: ”Med detta sagt, har du möjlighet att nyttja nödvärnslagen till max, gör det med allt vad du är kapabel till.”. Det jag menar där är om att ingenting fungerar och du inte kan avvärja ett överhängande eller pågående hot mot liv och hälsa så gör vad du är kapabel för att få det att upphöra. Jag kan hålla med om att det var dåligt formulerat från min sida. Som sagt ge eventuella rånare vad dem vill ha, materiell går att ersätta, ej liv.

På Morgonposten kan vi givetvis inte ge några juridiska rekommendationer men vi vill för tydlighetens skull nämna att det är förknippat med överhängande legala risker att faktiskt nyttja nödvärnsrätten. Tidigare fall där försvarare inte begagnat sig av ”Skjut, gräv, tig”-principen utan istället erkänt för polismyndigheter vad de gjort och blivit dömda förekommer.

Det är många punkter att följa. Vilken punkt är viktigast?

Om jag måste välja ut bara tre punkter från de 20 jag skrev så kommer jag välja ut de som är enklast att följa: punkt 8, 12 och 16.

Den snabbt skrollande läsaren vill Morgonposten upplysa att det viktigaste och enklaste alltså är att ha god beredskap i hemmet, att grannsamverka och att inte göra det lätt för ficktjuvarna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!