I första delen av vår serie lotsade oss Ramona Karlsson och Glenn Mattsing till havs. I dag bestiger vi berg och fjäll. I nästa del bär det av till skogs, och i den fjärde till start.

LAPPLAND: Lämmelsoppa vid sista utposten

Lasta bilen med tält, gasbrännare, ullställ och längtan till vildmarken. Förslag på musik i bilen: Into the Wild med Eddie Vedder. Vi rullar mot urgamla samemarker och den sista utposten i Västerbotten: Klimpfjäll och Stekkenjokk. Det är vildmark vi är ute efter. Då passar det bra att ta Vildmarksvägen som sträcker sig 50 mil från Strömsund i Jämtland till Vilhelmina i Västerbotten, via orter med naturromantiskt klingande namn som Stora blåsjön och Dimforsen.

Denna, Sveriges högst belägna asfaltsväg, är bara öppen sommartid, normalt mellan 6 juni till 15 oktober, och byggdes en gång i tiden för transportera koppar ner från Stekkenjokk-gruvan, och det är här vägen är som mest intressant. Vi återkommer dit snart.

Hällingsåfallet i Strömsund. Unsplash/Anders Norrback Bornholm

Väljer du att åka från Strömsund och är svag för vattenfall rekommenderar vi ett stopp vid Hällingsåfallet, utanför Gäddede. Önskar du ytterligare variation finns fler intressanta stopp: I Jorm kan du byta till riktiga hästkrafter i form av töltande islandshästar; utanför Stora blåsjön gömmer sig Korallgrottan som tituleras Sveriges längsta grotta.

Vägen från Vilhelmina bjuder även den på vattenfall, men mer på längden är på höjden.  Trappstegsforsarna ger dig inte svindel men med lite tur öring och röding, om du tar med fiskespöt så klart.

Så långt har vi bara listat naturupplevelser, men viker du av vid Kultsjön och låter bilen rulla in i kyrkstaden Fatmomakke händer något. Här finns en av landets mest betydelsefulla mötesplatser mellan två kulturer: samer och nybyggare. När området var kristnat, på 1700-talet, skapades ett andligt och kulturellt centrum med en blandning av både kåtor och kyrkor, numera ett kulturreservat.

Förslagsvis gör du spontanstopp med bilen utifrån väder och dagsform. Fördelen med Vildmarksvägen är att du redan är på fjället och kan stanna och göra spontanvandringar över dagen, för att sedan återkomma till baslägret — din bil — och steka rödingen (eller korven) medan solen markerar fjälltopparna i väster. Söker du högre toppar ska du undersöka Borgafjäll och Marsfjällen. Enligt Mattias Skanz fjälltoppslista — med toppar över 1 000 meter — finns 144 stycken i Västerbotten, varav Norra Sytertoppen (1 768 m. ö. h.) är den högsta. Borgahällan på drygt 1 000 m. ö. h. bjuder på förhållandevis enkel vandring, och vacker fjällsjöutsikt. Från Vildmarksvägen är Marsfjället (1 590 m. ö. h.) närmsta högre topp. Sträckan Fatmomakke till Marsliden är knappt 30 kilometer. Du tar dig snabbt upp på kalfjället och in mellan Ainantjakke och Gakkangaise. Längs denna led kan du vika av mot Marsfjällstoppen och slår då upp tältet vid Marsfjällskåtan. I packningen har du boken ”I Marsfjällets skugga” av Bernhard Nordh. Han skildrar familjen Pålssons svåra etablering vid Marsfjället, med svält, lämmelsoppa och ogina grannar. Den ger en helt annan dimension till din vandring vid Marsfjället.

Klimpfjällsgården erbjuder italiensk mat på norrländska råvaror.

Alla medlemmar i Svenska Turistföreningen kan glädjas åt att Klimpfjällsgården i år har blivit STF Klimpfjällsgården. Här tar du in för att byta fältmaten mot porslin, duk och italienska smaker.

FOSTRAN I NATUREN: 4 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 4 av 5

ÅNGERMANLAND: Barnens första topp i Höga kusten

Göran Kropp gjorde sin första bestigning av Galdhøpiggen (Norges högsta berg; 2 469 m.ö.h.) tillsammans med sin far, Gerald, vid 6 års ålder. En toppbestigning med barnen tränar både uthållighet och tålamod, även om de inte når över 2 000 meter.

Vi rekommenderar Höga kusten i Ångermanland, dels för att det finns lättbestigna toppar men också alternativa utomhusaktiviteter för hela familjen. Dessutom finns utmärkta tillfällen att ge barnen bevis på landhöjning från första parkett.

Vacker körning i Lockeby utanför Härnösand. Unsplash/Peter van der Meulen

Trots att bilresan till Ångermanland kan vara lång för sörlänningar är körupplevelsen på plats fantastisk. Kommer du söderifrån är pittoreska Härnösand ett givet stopp (under sommaren). Bilentusiasten missar inte Härnösand Bilmuseum, Sveriges största bilmuseum med över 200 bilar. Här blandas amerikanskt krom med folkhemsbilar och ”bilarna du glömt att du minns”. Grundaren Calle Lundkvist har drivit museet ideellt tillsammans med vänner sedan 2015. Säkra så att ditt besök på museet blir lugnt genom att skicka resten av familjen till Technicus Science Center eller skärgårdskryssning på Ångermanälven.

Resan går sedan vidare norrut, mot Skuleberget, över Höga kustenbron där du har en rastplats med lekmöjligheter vid norra brofästet. Skuleberget reser sig vackert upp ur skogen efter Docksta och du når området enkelt från E4:an. Parkera vid FriluftsByn eller Naturum Höga Kusten och börja vandra Höga Kusten-stigen upp mot toppen på 294 meter och den otroliga utsikten. Vandringen är en perfekt introduktion till bergsbestigning och omfattar två kilometer vandring. Ta tid på er. Stanna för att titta på myror eller diskutera förändringen av floran medan ni når högre och högre upp. Om det inte går som ni tänkte tar ni linbanan ner och avslutar pinan. Annars, njut av våfflor i Toppstugan.

Blev det lyckat kan det vara värt att testa en av Europas största via ferrata-anläggningar, även den på Skuleberget. Alla barn över 40 kilo kan testa de fyra lederna, och alla blir säkrade med rep och sele. Fortsätt annars resan till Smitingens havsbad där hela familjen kan blanda svalkande bad med vandring på bland annat Geologistigen med raukar och jättegrytor.

FOSTRAN I NATUREN: 4 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 3 av 5

DALARNA:Lång helg och kort vandring

Går det att snickra ihop en långhelg med toppar över 1 000 meter om man bor i Södra Sverige? Ja, om man är beredd att köra till Dalarna. Där börjar nämligen våra fjäll. Värmland lyfter liksom inte: Granberget (700 m. ö. h.) utanför Höljes både låter tråkigt och är tråkigt. Dessutom åker man bara till Höljes för att titta på VM i rallycross.

Så, Dalarna måste det bli. Om vi tänker oss att dit- och hemresan tar två dagar, så har vi ytterligare två dagar för en topptur. Ska den lyckas bör man sikta på något okomplicerat och lätt att nå med bil, som Städjan. Dessutom familjevänligt. Det är en topp som ser ut som en topp ska göra och det är sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet. Den har också varit föremål för diverse konflikter och utgör därför en bas till ytterligare kunskap. Ett exempel är kontroversen om det planerade skidområdet med skidliftar och sex nerfarter som stiftelsen Idre Fjäll drev fram till 2007, då miljöminister Andreas Carlgren förklarade området ”orubbligt skyddsvärt” och lade locket på.

Nipfjället är ett av Dalarnas mer lättillgängliga fjäll. Unsplash/Tom Swinnen

Städjan-Nipfjällets naturreservat ligger i Älvdalen och du når området på samma sätt som du når Idre Fjäll på vintern. Du kan dessutom kör bil ända upp på kalfjället mellan Nipfjället och Städjan. Sikta på Gränjesåsvallen. Vandringen upp till toppen, 1 131 m. ö. h., är endast sex kilometer och enkel. Leden är kryssmarkerad och skulle du vilja bortom turismen är det enkelt att starta från en annan position och navigera sig uppåt — Städjan har den fördelen att den reser sig snyggt över fjällhedarna; för den vill synas.

Om allt går bra och du fortfarande har bränsle i kroppen ligger Nipfjället inom synhåll. Dessutom bjuder Nipfjället på Sveriges högst belägna parkering — och därmed också högsta väg (1 000 m. ö. h.). Får du loss ytterligare en dag finns Rogen i Jämtland och Femundmarka i Norge. Är du nöjd med höjdmeter och fältmat, då finns en White Guide-restaurang i Idre Fjäll, Lilla Vildt, som på grund av renovering tillfälligt flyttat ut på torget, men troligtvis smakar lika gott.

FOTO Via ferrata Skuleberget, Klimpfjällsgården, Visit Dalarna