Året var 1955 och Friluftsfrämjandet (då, Skid- och friluftsfrämjandet) var bekymrade över det vikande intresset för fostran i naturen, och det ökande intresset för bilåkande. Vad göra? Svar: kombinera de två!

Tillsammans med Motorförarnas helnykterhetsförbund lanserades ”Ut i naturen – bilburen”, samtidigt som främjandets cykelsatsning ”Kul på hjul” kastades på soptippen. I dag är det tvärtom. Kampanjen ”Ut i naturen – bilburen” verkar ingen vilja veta av. Morgonposten tycker att den var både kreativ och framgångsrik, dessutom med en klämkäck slogan, så vi återvinner den. Till vår hjälp, för att åter gifta dessa två intressen, har vi Ramona Karlsson, före detta professionell rallyförare, och hennes man, Glenn Mattsing, tidigare chefredaktör på svenska Outside Magazine.

I första delen lotsar de oss till till havs. I den andra upp på höjder. I den tredje bär det av till skogs, och i den fjärde till start.

ÖSTERGÖTLAND: Kajakpaddling i St: Anna och Gryts skärgård.

De smala vägarna ut till Östergötlands ö-rika skärgård slingrar sig mellan fält och uppstickande bergknallar. Det är en sommardröm för alla med hoj. Längs väg 210 kommer du med stor sannolikhet möta motorcyklister som mjukt lägger ner i de ständiga kurvorna. Om du inte kan, eller känner för att, färdas på två hjul rekommenderar vi att du åtminstone vevar ner rutorna eller kommer över en cabriolet så att du kan ta in skärgårdsidyllen fullt ut.

Kör så långt du kan komma på 210:an och parkera på gräsfältet hos Gunvor Larsson och S:t Anna skärgårds kajakuthyrning. Hon förvaltar pappas fiskebodar och bryggor på ett sätt som får dig att flyttas tillbaka till 50-talet.

Ovan vid paddling? Lugn, Gunvor har kajakguider som hjälper dig ut bland kobbar och öar. Om du har paddlat tidigare och vill sikta lite längre ut i skärgården rekommenderar vi fiskebyn Harstena med stuguthyrning, restaurang med rökt flundra och 100 procent fiskebynostalgi. Här jagade man säl med hjälp av kajak förr, och än i dag finns trankokeriet kvar som museum. Ett enklare sätt att ta sig ut till Harstena är med M/S Ellen af Harstena som byggdes 1885 i Motala och som avgår från Fyrudden dagligen. Alternativet är en paddling till Kupa klint i yttersta skärgården. (Du ser den svarta kummeln på långt håll). Här får du 100 procent frihetskänsla i ditt tält med fri horisont åt flera håll.

FOSTRAN I NATUREN: 4 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 4 av 5

GOTLAND: Vandring med ständig havsutsikt

Det är inte konstigt att Gotland är välbesökt. Men, kan man komma undan den värsta turismen även under högsäsong? Japp, med 80 mil kust finns mängder av lugna vikar och vackra platser att njuta av. Vi föreslår en roadtrip runt ön med stopp för aktiviteter till fots – med havsutsikt.

Vi börjar på färjan. När du rullar ut tar du direkt till höger längs Färjeleden upp mot Södra Hällarna naturreservat. Ta in Gotlands skönhet med en kort vandring längs klipporna och få en av öns bästa utsikter.

Vår resa fortsätter söderut till pensionatet Holmhällar. Här har ägarna bevarat den gamla, vackra byggnaden men även bevarat de strikta rutinerna sedan starten 1949. Middagen serveras till exempel exakt 17.00 för pensionatsgästerna, men som förbipasserande kan du beställa en fantastisk rödspätta i luckan utanför. Det är dessutom fritt fram att ta av sig skorna och köra ner fötterna i de svala sanddynorna och till exempel läsa vad Carl von Linné tyckte om naturen: ”här kunde ingen annan bo, åtminstone då sunnanvädrets vågor rasade, än näckar och nympher”.

På nordöstra sidan av ön rekommenderar vi att ta sikte på Smöjen och de två vattenfyllda kalkbruk där fabriksväggar står monument för en svunnen tid. Doppa dig i klart vatten fritt från algblomning och kombinera med strandvandring på närliggande havsstränder och hällar.

Vill du se Fårö bortom turismen rekommenderar vi strandvandring vid bland annat Norsta Auren och Ekeviken. Sudersand är också ett bra alternativ, två mil lång och mer besökt, så dra dig norröver så får du mer plats. Du avrundar dagen på Fårögården där du kan få det bästa grillade lammet i området, och kanske njuta av livespelning. (Ladan i Gåsemora har spelning på tisdagar om du vill vara säker på att få underhållning till middagen).

Nu, in i bilen och ladda ner podden Kalla fall. Vi rullar mot Lummelunda och platsen för lantbrukaren Sven Sjögrens försvinnande 1972. Under våren har en skelettsökarhund använts för att hitta nya bevis i fallet som till hösten dessutom kommer som tv-serie. På med kängorna och bekanta dig med kustområdet till höstens premiär.

Själsö bageri en mil norr om Visby blir vårt sista stopp. Anledningen är den vackra miljön och de fantastiska bullarna. Fiskehamnen nedanför bjuder på en mer avskildhet än bageriet så traska ner till oxelträdet och slå dig ner för att avnjuta Sveriges vackraste ö.

FOSTRAN I NATUREN: 2 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 4 av 5

UPPLAND/SÖDERMANLAND: Multisemester för familjen

Att ge barnen en fostran till havs är lika viktig som att lära dem cykla. Rädsla för vatten kommer att begränsa dem, speciellt när man bor i ett land med en av Europas längsta kuster, för att inte tala om allt kul de går miste om. Därför har vi komponerat ett smörgåsbord av vattenaktiviteter i och runt huvudstaden.

I en tid då mobilerna är på väg att växa fast vid barnens händer och tvinga fram deras huvud till skalman-position finns inget bättre än hård roddträning. En klassisk träningsform som till skillnad från gymvarianten ger dig fantastisk utsikt glidandes tätt intill vattenytan. Stockholm har flera klubbar, som anrika Stockholm Roddförening på Djurgården. Vill du kombinera rodd med äventyr finns skärgårds- och havsroddbåtar att hyra eller köpa hos Row Generation i Solna. Här finns möjligheten att kombinera olika intressen, vilket ofta är fallet inom familjen. Pappa kanske vill ro till Sollenkroka medan resten av familjen hellre vill göra en bilresa till Sollenkroka — inga problem. Roddbåten kan lastas på taket om ingen vill ro tillbaka.

Ett annat utmärkt sätt att vänja barnen vid havet är att prova ståpaddling. Det ger garanterat kontakt med vattnet då de första paddeltagen är vingliga. Detta passar alla i familjen, så länge alla är beredda på att bada. Surfbussen på Kungsholmen erbjuder hyrbrädor och lugna vatten i Karlbergssjön. Den historiskt intresserade skippar paddlingen och rullar upp till Karlbergs slott och militärhögskolan för att sedan fortsätta den kungliga resan till Lovön och Drottningholm. Här finns finns fina, små vägar för loj sommarkörning.

Sjöskolan på Beckholmen introducerar de äldre (över 16 år) i den ädla konsten att framföra en segelbåt och angöra en brygga. Inga förkunskapskrav eller intyg krävs, förutom att du ska kunna simma 200 meter och behärska svenska. De yngre kanske hellre väljer närliggande Skansen, Vikingamuseet eller Gröna lund.

Söker du en vattenupplevelse bortom de vanliga Instagramuppläggen rekommenderar vi en av Skärgårdsstiftelsens snorkelleder. På Björnö och Nåttarö finns de mest utvecklade snorklingslederna. De är aldrig djupare än tre meter och sträcker sig omkring 200 meter. Det här är dessutom ett perfekt tillfälle att introducera barnen till brackvattensbiologi. Tänk havsnålar, tångräkor och sjustrålig smörbult.

FOSTRAN I NATUREN: 4 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 3 av 5

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!