Sedan i slutet av förra året har de flesta av världens länder lättat sina pandemirestriktioner. Många länder har fortfarande krav på negativa test för att kunna resa in. Men nedstängningarna där människor var instängda i sina hem är det slut på, om än inte ett minne blott. Vi har gått igenom sex europeiska länder och hur läget ser ut nu. Dessutom går vi igenom en rad vaccinbiverkningar och nya forskningsrön.

Ett stort undantag är Kina där man lokalt införde nya nedstängningar i mars. Upp till 193 miljoner satt inspärrade med brist på mat, vatten och medicin. Medborgare som bröt mot restriktionerna blev bestraffade. Situationen har nu lättats upp igen.

Den 15 december i fjol tittade vi på ett par europeiska länders restriktioner. Nu gör vi ett återbesök.

Storbritannien

Alla inreserestriktioner avskaffades 18 mars, inför påskhelgen. Detta gäller även personer som inte är vaccinerade. Vid tidpunkten hade 86 procent av invånarna tagit två doser vaccin och 67 procent tre doser, vilket var ett skäl till att regeringen lättade på restriktionerna.

Den senaste varianten av viruset trivs och frodas i värmen, veckan som slutade med 24:e juni hade 2,3 miljoner britter testat positivt. Detta har föranlett att parlamentsledamöter och andra experter börjat diskutera en återgång till vaccinpass, krav på testning och masker.

Många testar sig i Storbritannien. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Frankrike

Restriktionerna för vaccinerade personer lättades 12 februari. Inga tester krävs, men bevis för att man vaccinerat sig enligt godkänd EU-standard. Icke-vaccinerade måste uppvisa ett negativt test, men personer från godkända länder med låg smitta behöver inte testa- och isolera sig vid ankomst.

Vaccinpass är i stort avskaffat sedan 14 mars men hälsopass krävs på vissa sjukhus och liknande inrättningar.

Österrike

16 maj lättades de så kallade 3 G-restriktionerna för inresande från alla länder. Masktvång råder fortfarande i Wiens kommunala färdmedel och i apotek. Barn under sex år är undantagna. En påtänkt lag om vaccintvång avskaffades helt 24 juni.

Tyskland

Den första juli slutade covidtesterna vara helfinansierade av tyska myndigheter. Priset är nu trettio kronor per test.

Personer som reser till Tyskland måste inte uppvisa ett negativt testresultat, vaccinbevis eller bevis på tillfrisknande. Maskkrav kvarstår på offentliga färdmedel, sjukhus och äldreboenden. Delstatliga undantag kan förekomma.

Precis som i övriga Europa har antalet smittade stigit den senaste tiden. Omikron variant BA 5 är mer smittosam än tidigare varianter.

Hälsominister Karl Lauterbach under en presskonferens om landets covidsituation, i Berlin 17 juni 2022. REUTERS/Annegret Hilse

Norge

I februari slopades restriktionerna. Inga krav på mask eller social distansering finns kvar.

Nederländerna

23 mars avskaffades krav på att uppvisa negativt testresultat vid inresa. Just nu finns inga krav på personer som reser från EU/Schengen-länder. Övriga länder delas upp mellan säkra och osäkra, med olika former av krav på vaccinering och tillfrisknandebevis.

Vaccinationsskador

Med en stor del av Europas befolkning med vaccinerad med tre doser vaccin har myndigheterna således frångått stränga restriktioner. Men det har med jämna mellanrum kommit rapporter om biverkningar av vaccinen, av olika svårighetsgrad.

Vaccin mot covid 19. REUTERS/Dado Ruvic

Det råder inte brist på anekdoter, en handlar om löparstjärnan Charlotta Fougberg. I mitten av juni berättade hon för Aftonbladet att hon inte tävlat på åtta månader. Orsaken tror hon är vaccinet. Hon berättar att hon varit sjuk i över ett halvår och ”inte känner igen sin kropp”. Hon hade reagerat starkt på den första dosen, och väntade därför extra länge med nummer två. Efter den andra kom problem med svettningar och förhöjd puls tillbaka, varje natt i flera veckors tid.

Christoffer Nykvist fick allvarliga hjärtproblem av vaccinet. Minst 300 andra unga män i fysiskt god form har mött samma öde. Hans stå upp-rutin finns på SVT Play, där diskuterar han för och nackdelarna med vaccinet. Han ställer också frågor till förre statsepidemiologen Anders Tegnell.

Även olika forskningsrapporter visar på biverkningar och ökad risk för sjukdomar. En rapport från University College London visade att risken för att få Guillain-Barrés sjukdom ökade med Astra Zenecas vaccin. Risken är dock mycket liten, med mindre än en på tio tusen. Sjukdomen uppkommer av att immunförsvaret angriper nerverna, när man är infekterad.

SADS, Sudden Adult Death Syndrom, eller som man säger på svenska plötsligt vuxendödlighetssyndrom, dök upp i australiska upplagan av Daily Mail. Det är ett generellt begrepp för personer under 40 som dör av oförklarliga anledningar. Hälsomyndigheter i Australien uppmanar därför yngre personer att kolla sin hjärthälsa.

Om det finns en koppling till vaccin är oklart, men det är inget som vare sig utesluts eller bekräftas i artikeln. Covidpandemin nämns inte med ett enda ord. En putslustig person i kommentarsfältet föreslår dock att dessa oförklarliga dödsfall kan ha orsakats av klimatförändringarna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.