I går publicerade vi en artikel om situationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där ligger sjuka patienter i sin egen avföring och urin. Det fattas 100 vårdplatser och 300 sjuksköterskor. Nu hotar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) med böter på 20 miljoner. Det är inte förstå gången Ivo angriper förhållandena på Akademiska.

I artikeln intervjuas Vivianne Macdisi, hon är socialdemokratiskt regionråd i Uppsala och även ledamot av socialdemokraternas partistyrelse. I Region Uppsala är hon oppositionsråd och har 17 olika uppdrag.

Hon kräver nu i en e-post till redaktionen att vi tar bort hennes ”medverkan” i artikeln eftersom vår tidning ”sprider antisemitiskt, rasistisk och antiabortpropaganda”.

Hon har också gått ut på Facebook och beskrivit Morgonposten som:

”… den sortens alternativmedia och högerextremism jag avskyr mest. Den sorten som sprider konspirationsteorier, antisemitism, antiabort-propaganda och rasism. Det är definitivt ett media jag tar kraftfullt avstånd från och aldrig skulle medverka i och aldrig läser.”

Givetvis kommer vi inte att ta bort ”hennes medverkan” – det lutar snarare åt att vi publicerar allt hon sade i intervjun.

När politiker börjar hojta om ”antisemitism”, och ”rasism” så brukar den som pekas ut genast falla på knä och börja krypa mot närmaste kors för att där förklara att ”Nej nej nej, så är inte fallet”.

Men det kommer vi aldrig att göra.

Macdisi ger inga exempel på vad som gör oss till ”antisemiter” och ”rasister”.

Men vi har sett på sociala media att någon uppmärksammat henne på två artiklar i Morgonposten och ifrågasatt att hon låter sig intervjuas. Ett rimligt antagande är att det är därifrån hon hämtat sin information, från två skärmdumpar – inte genom att läsa Morgonposten.

Den ena artikeln har rubriken ”Han sår, Soros skördar”, och är en noggrant belagd text om hur George Soros under många år skänkt hundratals miljoner kronor för att stödja personer som vill bli valda till åklagare i USA. Soros har varit mycket öppen med att hans mål är att få åklagare tillsatta som delar hans politiska dagordning när det gäller brott och straff; alltså extrem eftergivenhet mot våldsbrott och tjuvar. Soros har lyckats bidra till att ett stort antal sådana åklagare blivit valda. Men han har också åkt på bakslag. Nyligen avsattes Chesa Boudin i San Francisco av stadens medborgare i en folkomröstning.

Vari det antisemitiska i artikeln skulle bestå är lite svårt att förstå. Men Macdisi är väl mest upprörd över att texten beskriver hur de som har pengar använder dem för att köpa politisk makt – en praktik som socialdemokraten Macdisi och hennes partivänner tillämpar även i Sverige – men där använder man skattepengar för att köpa sig röster, i till exempel förorterna.

Macdisi talar också om att vi är ”abortmotståndare” – grunden för det verkar vara den andra skärmdumpade artikeln. Den är skriven av vår USA-korrespondent. Han går mycket noga igenom frågans historia i USA, han redogör för skillnader – och likheter – mellan lagstiftning i Europa och USA, och klarlägger på så sätt många missförstånd som infekterar den svenska debatten. Han desinficerar det offentliga samtalet.

Muslimska brödraskapet?

Om vi betedde oss på samma sätt som Macdisi skulle vi påtala att hon kommer från Homs i Syrien. Ett erkänt och mycket starkt fäste för Muslimska brödraskapet och andra islamistiska grupper. Men vi vet än så länge lika litet om hennes eventuella kopplingar till dessa obehagliga rörelser som hon vet något om Morgonposten. Alltså håller vi tyst i den frågan, och Macdisi borde hålla tyst när det gäller vad Morgonposten står för.

Sveriges offentliga samtal behöver verkligen saneras, och personer som av slöhet, maktlystnad eller ren och skär dumhet sprider lögner eller märkliga idéer, och uppfattningar måste isoleras från varje upptänklig maktposition.

Morgonposten tillhör inget politiskt parti eller rörelse. Vi är obundna, vi står helt fria.

Så när vi ställs inför okunniga angrepp behöver vi inte huka, snyfta till och säga förlåt.

Vi går till motattack.

Därför inleder vi nu en kampanj för att få bort Vivianne Macdisi från politiken. Inte för att hon angriper Morgonposten, utan på grund av själva formen för angreppet – där avslöjar hon att hon är en pratkvarn som är dum som en stubbe. Sådana är skadliga när de får makt.

Uppsalas invånare är säkert ense med oss om att en sådan person inte kan ha en post som regionråd – även om hon är i opposition kan hon utöva makt – och födas med skattemedel.

Situationen på Akademiska är allvarlig, och en person som Macdisi kan inte bidra till att den blir bättre, vare sig som oppostionsråd eller om hon har makten. Hon var ordförande i sjukhusstyrelsen 2017 när Ivo kom med en chockrapport om tillståndet på Akademiska sjukhuset. En asteroid som slog ner i akutintaget skulle antagligen tillfoga mindre skada än Macdisi gör i långa loppet genom sin inkompetens och indolens.

Vi kommer under hela perioden fram till valet att följa Macdisis handlingar och ord. Det hon säger på sociala media kommer vi att kommentera, liksom hennes uttalanden i intervjuer. Pallrar hon sig i väg till ett offentligt möte så är vi där. Och givetvis kommer vi att granska hennes privatliv också – lever hon som hon lär – och vill tvinga oss andra att leva?

Vi måste dränera det svenska politiska träsket. Macdisi är inte ensam om att vara oduglig för sitt uppdrag. Alla, precis alla, partier är befolkade av personer som skaffat sig ett uppdrag eller en post därför att de inte kan försörja sig på annat sätt.

Det kommer att ta ett tag att få dem att lämna politiken.

Men det kommer att gå.

Förhoppningsvis kan vår kampanj mot Macdisi få andra politiker att stryka sitt namn från valsedlarna och lunka i väg till Arbetsförmedlingens platsautomat för att se om det ändå inte finns något där som kan passa.

De kommer att göra det av oro för att nästa gång kanske vi har siktet inställt på dem.

Så fram till valet kommer vi att under vinjetten ”Dagens Macdisi” – när så är påkallat – berätta om hennes senaste klavertramp och politiska snedsteg.

Jag har en känsla av att ni kommer att få se vinjetten ofta.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.