Folket i San Francisco röstade bort sin distriktsåklagare Chesa Boudin. Boudin har intagit en passiv inställning till den ökande kriminaliteten i staden, vilket väljarna inte uppskattade. Boudins politiska motiv är inte bara suspekta i det att han är ekonomiskt uppbackad av filantropen George Soros, men också då hans föräldrar var vänsterterrorister.

Den 7 juni var det revokation, en extrainsatt omröstning i San Francisco. Chesa Boudin röstades bort från sin post som stadens distriktsåklagare med 61 procent av rösterna. Revokation kan åberopas mot sittande tjänstemän för att avsätta dessa innan mandatperioden gått ut. Missnöjet mot Boudin var särskilt stort bland asiater och latinamerikaner.

Boudin röstades in 2019 med löften om att få felaktigt dömda frisläppta och inte hjälpa den federala gränspolisen ICE med utvisningar. Stadens polisfack och andra organisationer inom stadens rättsväsende lade 6,5 miljoner kronor på kampanjer mot Boudin.

Boudin skyllde den ökade kriminaliteten i staden på att människor blivit ekonomiskt desperata under pandemin. Brotten riktades i stället för mot turister, mot mindre butiker och privatbostäder.

Nu är han borta från sin post. Hans progressiva aktivism kan ha börjat redan i tidig barndom då hans föräldrar var medlemmar av Weather Underground, en vänsterradikal militant organisation. Båda föräldrarna greps när han var 14 månader och fängslades för inblandningen i morden på två poliser 1981. Han uppfostrades av två andra medlemmar i organisationen i Hyde Park i Chicago. Stadsdelen ligger centralt och är känd för universitet och museer.

Boudins farfar Leonard Boudin var en känd människorättsadvokat som försvarade bland andra fackpampen Jimmy Hoffa och många marxister och andra aktivister. Gammelfarbror Louis B. Boudin var marxistisk teoretiker, advokat och politiker, som grundade tidskriften The Class Struggle 1917 i New York City.

En av företrädarna för revokationen är Richie Greenberg, tidigare republikansk borgmästarkandidat. Han menar att det kommit en våg av progressiva distriktsåklagare över hela landet. I San Francisco fick man lida av konsekvenserna, men det finns en förhoppning om att även stoppa Alvin Bragg. Bragg tillträdde som distriktsåklagare i New York City i februari.

Enligt rapporten Justice For Sale från Law Enforcement Legal Defence Fund har filantropen George Soros lagt mer än 400 miljoner kronor på att få progressiva åklagare valda, över hela USA. De 75 åklagarna har en inriktning mot juridisk reform, liknande agendan Boudin drev.

Soros påbörjade sitt projekt 2014 då han donerade 500 miljoner till ideella organisationen ACLU som arbetar med aktivism för att förändra rättssystemet. Över 500 politiska kampanjorganisationer (PAC:s), ideella organisationer och andra grupper ingår i Soros nätverk. Vissa får stöd av Soros genom hans Open Society Foundation.

Det handlar om totalt 72 miljoner amerikaner som bor i dessa åklagares distrikt, främst i storstäder.

Rapporten pekar ut tio åklagare specifikt som mottagare av 130 miljoner kronor de senaste fyra åren. Vissa har haft en budget upp till 90 procent högre än sina motkandidater.

Städer där Soros-betalda åklagare tillträtt har haft en rekordökning av mord och andra brott. Städer som drabbats är exempelvis Austin, Los Angeles, Seattle och Philadelphia. Man har reformerat borgenslagarna och sänkt straffen för att färre ska sitta fängslade.

Nyss nämnde Alvin Bragg i New York City har fått över 10 miljoner kronor i donation. Åklagarna beskylls för att inte vilja ändra lagen, utan helt enkelt låta bli att följa den. Steve Descano, åklagare i Virginia, har sagt att han inte kommer åtala någon för illegalt utförd abort, om lagen skulle ändras efter ett beslut i Högsta domstolen.

Ett exempel på kaos som uppstod var i Seattle och Portland i samband med Black Lives Matter-demonstrationer och upplopp. När president Biden svors in i januari 2021 löpte vänsteraktivister amok, slog sönder butiksfönster och klottrade på lokala kontor för Demokraterna. Samtidigt släpptes gripna ur häktena utan åtgärd och frustrationen bland vanligt folk växte.

Det återstår att se om vi får se fler Soros-finansierade åklagare som röstas bort. Att vända trenden kräver både tid och pengar, det sistnämnda är något George Soros har gott om.

Filip är reporter på Morgonposten.