Fotbollsspelaren Wayne Rooney slog igenom i Premier League som 16-åring 2002. Han kommer från katolsk arbetarklass i Liverpool, precis som hans fru. Coleen Rooney och Wayne träffades i mellanstadiet, blev ett par i övre tonåren och gifte sig 2008.

Fram till WAGATHA CHRISTIE, den pågående rättsprocessen mellan Coleen och Rebekah Vardy, hade inte paret Rooney varit i rampljuset på ett negativt sätt på närmare 15 år. En påstådd otrohetsaffär 2008 där han sades ha betalat för att ha sex med dokusåpaskådisen Helen Wood och en annan kvinna, är den senaste.

Han har också åkt dit för rattfylla en gång i hemlandet England, och för förargelseväckande beteende, fylla och svordomar, när han bodde i Washington D.C. Detta känns väl inte helt otippat för en man av arbetarklassen, speciellt en med irländskt påbrå.

Dock, hamnar man väl i rampljuset som kändis i England, får man ofta en medial bevakning på sig som kanske är unik i västvärlden. Fotografer som gömmer sig i buskarna är standard. Vem som låg med vem och vem som blev svartsjuk publiceras, gärna med bilder från händelsen.

Svennis eskapader

En som fick känna av detta var Sven-Göran Eriksson. Värmlänningen hade tillbringat sin dittillsvarande utlandskarriär i Portugal och Italien. Bra klimat, god mat, varma människor. Perfekt för en tränare som ”Svennis”, vars främsta styrka är att känna av spelarnas lynne, att handskas med stora egon.

När han anställdes som Englands förbundskapten 2001 blev han den mest bevakade personen i hela landet. Som första utlänning på posten var han så klart unik.

Men mer bevakad än drottning Elizabeth II, det kunde han nog inte ens drömt om. Och frågan är om det var värt pengarna. Han gjorde inte saken lättare för sig genom att vara otrogen två gånger, först med tv-profilen Ulrika Jonsson och sedan med sekreteraren Faria Alam.

Hans fru Nancy Dell’Olio förlät honom båda gångerna, men äktenskapet sprack till slut ändå 2007. Allt var såklart hårt bevakat i tabloidtidningarna.

Kulturen kring fotbollsspelare och deras familjeliv förändrats. Med sociala medier och den framväxande självförhärligande och narcissistiska kulturen har en ny form av kändisskap skapats.

Wifes and girlfriends, fruar och flickvänner, kallas på brittiska öarna WAG:s. Det är snarare regel än undantag att spelarfruar- och flickvänner skapar sig ett eget varumärke av sin person, främst på Instagram. Men även på andra sociala medier.

Begreppet myntades under VM 2006, då kända fotbollsfruar förutom Coleen Rooney var Victoria Beckham och Cheryl Tweedy (då gift Cole), båda de sistnämnda är kända artister.

WAG:s publik i sociala medier är främst kvinnor och scenen är deras privatliv. Barn, hem och inredning, smink, mode, skönhet, resor, mat och dylikt. I sig kanske inte något konstigt, fenomenet är dessutom utbrett till andra länder.

De är också hårt bevakade av media, inte sällan i en symbios där tidningar betalar för exklusiva bilder från bröllop, semestrar och andra event.

En känd historia från sydländska breddgrader är den mellan argentinska fotbollsspelaren Mauro Icardi och hans fru Wanda Nara. Nara gifte sig 2008 med Maxi López, också fotbollsspelare från Argentina, och de fick tre gemensamma barn. 2013 hade Nara en romans med Icardi som ledde till skilsmässa med López.

Icardi fick stämpeln som äktenskapsförstörare. Tongivande spelare i Argentinas landslag, som Leo Messi, var goda vänner med López. Icardi har därför spelat mycket sporadiskt i landslaget, bara åtta landskamper totalt. Detta trots att han var en pålitlig målskytt i Inter under flera säsonger. Inför VM 2018 petades han ur truppen i sista stund.

2014 mötte Icardi med sitt Inter López i Sampdoria, i vad som kallades ”Wanda-derbyt”. López vägrade skaka Icardis hand inför matchen. Samma sak upprepades senare när de möttes igen, när López spelade för Torino.

Men äktenskapet mellan paret verkade ändå vara på topp, de har två döttrar tillsammans. Men plörsligt en höstdag 2021 lade Nara upp en bild på Instagran, utan sin bröllopsring. Efter ett omtumlande dygn med otrohetsrubriker medierna var ringen tillbaka på fingret, nu på en bild på paret från Icardis Instagram.

Områden med permanent kaos

Innan vi närmar oss huvudfrågan med konflikten mellan Coleen Rooney och Rebekah Vardy är det värt att begrunda samhällsutvecklingen i England lite mer. Som jag beskrivit i recensionen av Theodore Dalrymples bok Life at the Bottom: The Worldview that Makes the Underclass har den brittiska underklassen fått sina sociala skyddsmekanismer förstörda.

Delar av större städer utgörs av områden där ett permanent kaos råder. Primärt är det våld, skilsmässor, utomäktenskapliga barn och andra problem med alkohol och droger som präglar livet för människorna där. Unga flickor som växer upp i förstörda familjer, oftast utan fäder, är byten för muslimska groominggäng.

Samtidigt har tv och annan media utökat utbudet av dokusåpor, där degenererat beteende, sex, lögner och svineri blivit ett sätt att bli känd och hänga kvar i programmen. Big Brother är kanske det mest kända, som finns i upplagor i många länder. Paradise Hotel ett annat.

Många av de bästa spelarna kommer från lägre medelklass- och arbetarklassmiljöer. Nu kan spelare redan från 16 års ålder tjäna stora pengar, på sitt första ungdomskontrakt. Utmaningarna med att vara en professionell spelare idag med de frestelser som finns i pengar, berömmelse och trånande kvinnor är rimligtvis större än för säg 20 år sedan.

Det är i denna babyloniska era av idoliserande, materialism, lögner och storhetsvansinne som rättegången mellan Vardy och Rooney blivit huvudfokus i brittisk media.

WAGATHA CHRISTIE

Termen WAGATHA CHRISTIE kommer sig ur Agatha Christie, den kända deckarförfattarinnan, och förut nämnda uttryck WAG.

Det hela började 2019 när Coleen Rooney berättade att inlägg från hennes privata Instagram-konto läckte till tabloiden The Sun. För att ta reda på vem som var läckan begränsade hon vem som kunde se inläggen. Det enda kontot som kunde se var ett kopplat till Rebbekah Vardy.

Här är värt att notera två saker. För det första är det inte ovanligt, och högst begripligt att kändisar har privata Instagramkonton, som det krävs en hög grad av tillit för att få tillgång till. Att få insyn i dessa konton är såklart hög prioritet för tidningar, som betalar för informationen.

För det andra är The Sun en speciell tabloid för scousers, folket i Liverpool. Efter Hillsboroughkatastrofen 1989 gick tidningen hårt åt Liverpools fans. Trots att 97 Liverpoolsupportrar dog lades skulden av The Sun på publiken, och inte polisen som ansvarat för säkerheten. Detta ledde till en bojkott av The Sun i hela Merseyside, oaktat lagtillhörighet. Folk köper inte tidningen och många butiker vägrar sälja den.

Vardy menade å sin sida att hennes Instagramkonto blivit hackat, att hon inte var skyldig. I juni 2020 stämde hon Rooney för förtal och krävde drygt 10 miljoner kronor i skadestånd. Man hade försökt komma till förlikning innan, men misslyckats. Där och då beräknades kostnaderna för den juridiska processen runt fem miljoner kronor var.

Vardy menade att hon efter beskyllningen fått stora mängder hat och hot riktat mot sig och sin familj. Termen “WAGATHA CHRISTIE” kom efter Rooneys försök att leta fram vem som var läckan, hon liknades vid en detektiv.

Vardy vann rättegången och Rooney blev skyldig att betala rättegångskostnaderna om 230 000 kronor. De fick till 8 januari 2021 på sig att komma till en förlikning i ärendet.

Men det tog inte slut där. I stället stämde Rooney Vardy för förtal och menade att hon förstört bevis som talade till hennes nackdel. Vardy beskylls för att manuellt ha raderat meddelanden på Whatsapp. Hennes rådgivare ska också mystiskt ha tappat sin mobil från en båt på Nordsjön och den IT-ansvarige för Vardy slarvade bort lösenordet till en kopia av hennes Whatsapp-konto. Enligt Rooney var detta medvetna handlingar som var menade att omöjliggöra en rättvis rättegång.

Vardys advokater slog ifrån sig alla anklagelser. Rooney har bevisbördan på sitt bord, hon måste visa att det var Vardy som läckte informationen från Instagram, och inte någon annan. Det finns samtidigt fler indikationer på konstiga sammanträffanden, Vardys make Jamies Whatsappkonto blev hackad och alla meddelanden raderades. Det finns också en möjlighet att Vardys agent Caroline Watt är läckan, hon var dock för sjuk för att kunna vittna. Ett Twitterkonto tillhörande Watt raderades och en laptop tillhörande Vardy skrotades.

I en intervju från Daily Mail som lästes upp i rättegången jämförde Vardy Rooney med en duva.

Att argumentera med Coleen Rooney skulle vara som att argumentera med en duva. Du kan säga till den att du har rätt och att den har fel, men den kommer ändå bajsa i ditt hår.

Vardys rättegångsombud Tomlinson använde sig av en fotbollsliknelse under rättegången. Att tro någon är inte samma sak som att ha bevis för det.

Du kan tro att Derby County kommer vinna Premier League om två år. Det är inte bevis för att de kommer göra det, sade Tomlinson.

Att Derby County spelar i tredjedivisionen verkade han inte vara medveten om.

En annan märklig detalj var att artisten Peter Andres privata kroppsdelar nämndes vid ett tillfälle under rättegången. I en artikel i News of the World från 2004 kallade Vardy hans mandom för en chipolata, som är en liten italiensk typ av korv. Vardy kallade artikeln ”skamlig” och att den var missvisande.

Rättegången är över och en domare Justice Steyns utfall väntas inom några veckor eller månader.

Nu när rättegången är avslutad och den moderna fotbollen har sommaruppehåll kan det vara läge att bli lätt nostalgisk över det gamla, svunna England.

Varför inte laga en klassisk nordengelsk måltid? Korv och mos med sås, eller bangers and mash som det heter. Gärna med en kall ale till, och reprisen av Pang i bygget på teven.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.