Två personer sköts till döds i Örebro i stadsdelen Varberga under söndagen. Det var den andra skjutningen på kort tid, en person sköts till döds i samma område i fredags. Detta är en del av en eskalering av skjutningar kopplade till gängkriminalitet. Även Eskilstuna, Västerås och Kalmar har sett en drastisk ökning av mord.

Männen som sköts ihjäl under söndagen var i 20-årsåldern och det kan finnas ett hämndmotiv. Ett av offren var häktad misstänkt för ett annat mord i staden i fjol, han släpptes i februari. Tre förskolor i närheten av brottsplatsen håller stängt under dagen.

I juli 2020 sköts en man ihjäl i Oxhagen. Mordet var del av en konflikt mellan Örebrokartellen och mc-klubben No Surrender. Fyra personer dömdes för inblandning i mordet, 26-åriga Barzani Rahman, 23-åriga Muhammad Sardar Ahmed Ali samt två tonårskvinnor 18 och 17 år gamla. Samtliga dömdes för medhjälp till mord då det inte gick att fastställa vem som sköt de dödande skotten.

No Surrender har varit inblandade i mycket kriminalitet i mellersta Sverige, något vi rapporterat om tidigare med fokus på Norrköping. Etableringen stötte på flera problem, bland annat genom att en ledare för Örebrokartellen, bosatt i Spanien, beställt mord på No Surrender-medlemmar. Att tidigare Black Cobra-medlemmar tog med sig tidigare konflikter in i No Surrender skapade också problem.

En annan mellanstor svensk stad som sett en eskalering i gängkriminalitet och mord är Eskilstuna. I slutet av maj har det skjutits tre gånger på tre dygn. Först sköts det i Råbergstorp, dagen efter i Årby. Den senaste skjutningen var på Bellmansgatan 23 maj, en man avled av sina skador.

Eskilstuna tillhör Polisregion Mitt, där man sett en enorm ökning i antalet gängkriminella. Sedan förra året har antalet ökat med 32 procent, från drygt 1 000 till 1 300 personer. Antalet som är under 18 år ökade från 109 till 180 personer. En 17-åring har häktats misstänkt för mordet på Bellmansgatan.

Jale Poljarevius är underrättelsechef i Polisregion Mitt, som inbegriper Uppsala län, Västmanlands län och Gävleborgs län. Han menar att när straffrabatten för 18 till 23-åringar togs bort i januari så flyttades kriminaliteten nedåt i åldrarna. Han menar att det är ett motdrag från de kriminella, när lagstiftningen skärpts.

Poljarevius säger också att polisens reaktiva åtgärder komplementeras av socialtjänst, skola och andra myndigheter. För att kunna förebygga brott och stoppa rekryteringen.

Att morden ökar i kölvattnet av gängens ökade kapacitet är ett faktum. Beger vi oss söderut i landet till Småland hittar vi en annan stad som upplevt en drastisk ökning av skjutningar, Kalmar.

Samtliga partier i kommunfullmäktige har undertecknat ett brev till polisen, där man vädjar om en permanent närvaro i staden. Detta då det under våren har skett fyra mord och ett antal andra skjutningar, bland annat mot lägenheter.

Politikerna vill främst se ökade utredningsresurser och se områdespoliser i problemområdet Norrliden. Området är rekryteringsgrund för gängen.

Norrliden blev rikskänt i november 2021 när en man hotade att spränga P4 Kalmar i luften. Journalisterna på Sveriges Radio ville lyfta en annan bild av Norrliden, kanalchefen Louise Haag påstod att det inte är ett utsatt område i egentlig mening.

Den kvinnliga reportern på plats blev dock bemött av yngre maskerade män som ifrågasatte vad hon gjorde där.

”Vi ska spränga P4 Kalmar”, sade männen fyra, fem gånger. Haag menar att det är trist att ”åka på däng” när man försöker ge en rättvisande bild av området. Man kommer nu åka minst två personer nästa gång man besöker stadsdelen.

I fjol avled 17 personer efter skjutningar i landet, till och med maj månad. Till och med 15 maj i år har 26 personer avlidit. Ytterligare mord har begåtts under månadens andra hälft, exempel som nämnts två i Örebro och ett i Eskilstuna.

Hur utvecklingen ser ut under sommaren återstår att se, men polis, politiker och andra myndigheter kommer ha mycket att stå i.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.