Fem män hemmahörandes i Norrköping friades från mordplaner mot kriminell person i Helsingborg. De hade också planerat mörda mannen som beställt mordet. Åtalet innehöll även grovt vapenbrott, utöver förberedelse och stämpling till mord. Friandet är en del av flera rättsfall kopplade till gängkriget som uppstod när kriminella mc-klubben No Surrender försökte etablera sig i Sverige.

Anledningen till att tingsrätten friar är osäkerheter i materialet. Bevisen kommer från meddelanden i Encrochat. Åklagarna har misslyckats visa att det som skrivits faktiskt varit seriöst menat, enligt tingsrätten. Då meddelandena anses otydliga kan det förekomma felkällor av olika slag som tingsrätten inte kan överblicka. De friade är Hejdar Atroshi, Radish Javanshir, Felix Lindkvist, Eliano Samaha och Mehdi Tarhini.

Tre av de friade männen dömdes i ett uppmärksammat mål i oktober 2021 till livstids fängelse för inblandning i två gängmord. I det fallet ansågs meddelanden från Encrochat vara godkända. Svårigheten att koppla en fysisk person till ett alias i chatten lyftes men förhindrade inte i slutändan en fällande dom. Fallet rörde mordet på två medlemmar i mc-gänget No Surrender som sköts ihjäl utanför en nattklubb i centrala Norrköping 2019. En tredje person överlevde det dådet. Det inbegrep också ett mord 9 april 2020 då en man sköts till döds i en bil vid Ingelsta handelsområde.

Den grova kriminaliteten har eskalerat i staden under de senaste åren. Polisregion Öst hade 2021 14 fall av dödligt våld och 13 fall 2020. Vilket båda åren är en ungefärlig fördubbling från 7 år 2019. Sedan 2018 har 15 skjutningar rapporterats i Norrköping, tre personer har dött och fem skadats.

I februari sköts en 25-årig man på S:t Persgatan, vid lokaler som används av kriminella Norrköpingsnätverket. Polisen ville inte koppla händelsen till gängbrottslighet. En man i 35-årsåldern greps misstänkt för mordförsök, han anhölls sedan.

No Surrender etablerade sig i Sverige

Gängkonflikten kan kopplas till mc-klubben No Surrenders försök att etablera sig i Mellansverige. Den stora explosionen på Ådalgatan i Linköping, ett sprängdåd mot en stripklubb i Örebro och nyligen nämnda dubbelmord vid nattklubben i Norrköping, är samtliga kopplade till mc-klubben.

No Surrenders etableringsförsök tog tre år men misslyckades, trots goda förutsättningar. Det visar en rapport från Acta Publica. Det startade 2017 och man hade hjälp av medlemmar från nedlagda gänget Black Cobra. Man hade ledare med stor erfarenhet från den kriminella miljön, bra tillgång till vapen och våldskapital hos medlemmarna.

Man blev sedan utsatta för attacker av rivaliserande gäng. Utöver nämnda dåd så skedde även ett sprängdåd mot ett bostadshus i Hageby i Norrköping. Motståndarna i Norrköpingsnätverket har agerat på uppdrag av en ledare för Örebrokartellen, bosatt i Spanien. Även Hells Angels och Bandidos tros betalat för vissa av morden. Det tros också finnas en personlig konflikt mellan en tidigare Black Cobra-medlem och hans tidigare kumpaner som gått till No Surrender.

Att No Surrender misslyckades etablera sig beror enligt Acta Publica på interna konflikter utlösta av dålig organisatorisk förmåga. Och externa, där konflikter som följt med tidigare Black Cobra-medlemmar in i No Surrender, som den med Bandidos. Man fick helt enkelt inte en ren nystart vid etableringen. Man saknade också en bra rekryteringsbas, utan fick ta in medlemmar som var mycket unga eller ratade av andra gäng. Inte heller fick man uppbackning av moderklubben i Nederländerna.

No Surrender räknas i dag som nedlagt men medlemmarna har i vissa fall gått över till andra gäng som Wolfpack eller Bandidos. Exakt hur maktvakuumet kommer fyllas är oklart.

I Norrköpings kommun blir det nej till satsningen Sluta skjut, Moderaterna och Socialdemokraterna röstade ned Vänsterpartiets motion. Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) motiverar det med att man redan har fungerande metoder för samarbete mellan polis och andra aktörer. Man har lyckats få två av tre utsatta områden i kommunen nedklassificerade av polisen, sedan listningen startade.

Man kan notera att projektet Sluta skjut praktiserats av Malmö kommun, med minskade skjutningar. Men det är inte klarlagt om minskningen beror specifikt på projektet, eller på andra faktorer. Trots det är gruppledaren för Vänsterpartiet Nicklas Lundström besviken.

Att det är slut på problemen i Norrköping kan man dock avfärda. I går kväll blev det stopp på E4:an när ett maskerat gäng stannade och klev ur sina bilar. De började sedan attackera andra fordon. Flera bilar körde in i varandra när de försökte backa och köra därifrån. Polisen meddelar att det fortfarande är oklart exakt vad som hänt, men utreder det i nuläget som olaga hot. Således väntar ingen raksträcka för Norrköpings politiker när målet om att krossa gängkriminaliteten ska uppnås.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!