Action Man – du känner väl till leksaksoldaten? Om du inte gör det behöver du inte skämmas. Det finns inte ens en svensk Wikipediasida om den brittiska leksaken.

När reportern Kerstin Nilsson på Aftonbladet den 27 mars skulle beskriva bröderna Klitjko och hur de deltar i den ukrainska kampen mot den ryska invasionen liknade hon dem vid Action Man.

Ja, inte bara med honom, utan bröderna var som en kombination av Action Man, David Beckham, David Attenborough och Winston Churchill. En intressant kombination som kanske inte ligger närmast till hands i en svensk kontext.

Tio dagar innan Nilssons artikel publicerades släppte The Telegraph en artikel om bröderna Klitjko, skriven av Gareth A Davies och Guy Kelly. Med sina brittiska referenspunkter liknade de också bröderna vid Action Man, David Beckham, David Attenborough och Winston Churchill. En slump? De båda passagerna:

Aftonbladet:

“De är som David Beckham, Sir David Attenborough, Action Man och lite Churchill – i en och samma person. Eller i två personer, för att vara korrekt.”

The Telegraph:

“To understand what the Klitschkos mean to Ukraine, imagine if somebody with the fame and sporting legacy of David Beckham had the respect and gravitas of Sir David Attenborough, the physical bearing of a lifesize Action Man, and then double it, sprinkling some Churchillian resolve in for good measure.”

Nilsson skrev också att bröderna förekommit på frimärke, att de har svårt att röra sig ute ostörda och att de fått en asteroid uppkallad efter sig. Jämför med vad som står i The Telegraph:

Aftonbladet:

“De två bröderna, som i ett decennium regerade inom tungviktsboxningen i världen, har blivit frimärke, de stoppas av beundrare vart de går – och har till och med fått en asteroid uppkallad efter sig, med namnet 212723 Klitschko.”

The Telegraph:

“Thanks to their boxing exploits alone, they have appeared on postage stamps, are mobbed by fans wherever they go, have had an asteroid (212723 Klitschko) named after them, and (…)”

Det skiljer fem år mellan bröderna. Nilsson beskriver dem ändå som tvillinglika, och att de är beskyddande mot varandra. Hon berättar att de inte ville boxas mot varandra, att det ställde till problem för tungviktsklassen, att de lovat sin mamma att aldrig göra det, inte ens för en miljard. För det går inte att sätta ett pris på mammas hjärta. Jämför:

Aftonbladet:

“Det skiljer fem år mellan bröderna, men de har alltid varit som tvillingar. Alltid vid varandras sida, alltid redo att försvara den andre. Talande är kanske att de under åren i boxningsringen vägrade att möta varandra i en match, vilket ställde till lite problem i tungsviktsboxningen när de två bröderna en tid innehade alla de stora VM-bältena. Men det hade de lovat sin mamma.

– Jag skulle aldrig göra det, inte ens för en miljard dollar, har Wladimir Klitschko sagt en gång.

– Du kan inte sätta ett pris på din mammas hjärta.”

The Telegraph:

“Yet despite some differences, the Klitschkos come as a pair. ‘I always say they’re very “twinny”. They’re not twins, but behave like it. It’s an incredibly strong bond, so I’m not surprised they’re both there together,’ Dehnhardt says. ‘They’re both overly protective of the other, in a way.’

As champion boxers, they always refused to fight one another, a decision that put the heavyweight division in an awkward, rictus state for several years when they held all four major titles, but they had promised their mother they would never entertain Klitschko vs Klitschko. ‘I wouldn’t do it, even for $1 billion,’ Wladimir once said. ‘You can’t put a price on your mother’s heart.'”

Ett sista exempel. Här kommer faktauppgifterna i lite olika ordning, men Nilsson pratar om sovjetiska träningsakademier, sovjetisk militäranda, idrottare och militära officerare. Och att de var produkter av den sovjetiska armén. Återigen – jämför:

Aftonbladet:

“De indoktrinerades med sovjetisk militäranda, disciplin och träning, från det att de var små och hela uppväxten. De deltog i tuffa sovjetiska träningsakademier, de gick på internatskolor utformade för att producera framgångsrika idrottare och militära officerare. De blev produkter av den sovjetiska armén.”

The Telegraph:

“The boys attended tough Soviet training academies, essentially boarding schools designed to produce all-round excellent athletes and military officers. ‘They were weaned on Soviet military spirit. The discipline, the competition. Their playgrounds were military training camps – they are really products of the Soviet army.'”

Artiklarna ligger båda bakom betalvägg, men för den som har tillgång till dem så heter de “Boxningsbröderna går sitt livs match – mot Vladimir Putin” respektive “The Klitschkos v the Kremlin: how the boxing brothers signed up for the fight of their lives“.

Om man läser Aftonbladetartikeln får man intrycket att Kerstin Nilsson är en mycket kunnig boxningsreporter. Lika kunnig som en av Storbritanniens främsta på området, Gareth A Davies.

Morgonposten försökte få svar av Nilsson varför artiklarna var så lika varandra.

Du skrev om figuren Action Man, och gjorde liknelser att Klitjkos skulle vara som Action Man och Churchill och Beckham och Attenborough. Det är precis det som Gareth A. Davies och Guy Kelly har skrivit i sin Telegraph-artikel. Det är väldigt brittiska referenser.

Ja, precis, men jag är ledig hör du. Du får gärna maila till mig med eventuella åsikter. Jag börjar jobba på onsdag igen.

Det är ganska mycket i den där artikeln som påminner om deras artikel.

Ja, ja, har jag inte länkat till dem? Jag har för mig att jag gjorde det.

En liten länk finns det där, det har hon rätt i. Den finns dock inte i anslutning till några av de citat vi har presenterat. Aftonbladet kan ha kommit på ett sätt att utöka citaträtten till att gälla hela artiklar. En liten länk bara är allt som krävs.

Morgonposten har kontaktat The Telegraph och kan få anledning att återkomma i ärendet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.