Han har gjort sig känd för att tala varmt om demokrati och fri- och rättigheter. Men när kanadensiska lastbilsförare fredligt protesterade mot covid-restriktioner införde han undantagstillstånd och satte in brutala poliser för att rensa gatorna.

Justin Trudeau föddes 1971 i Ottawa. Hans far var Pierre Trudeau som var premiärminister i Kanada i två omgångar, 1968–1979 och 1980–1984.

Elaka rykten gör gällande att Fidel Castro är Justins riktiga fader. Det finns slående likheter mellan en ung Castro och Trudeau. Att banden mellan familjen Trudeau och Castro var bra är inget påhitt, Michel Trudeau, Pierres yngsta son, fick smeknamnet Miche som fyraåring av Castro när familjen besökte Kuba 1976.

Uppväxt i den politiska hetluften i Kanada var det kanske oundvikligt att Trudeau skulle vara mycket inspirerad av sin far när han själv gav sig in i politiken på 2000-talet. Han är en stark motståndare till Québec-nationalism, precis som sin far. 2008 blev han invald i parlamentet för distriktet Papineau i Montréal. Givetvis var han redan från början sett på ett helt annat sätt än en vanlig nyvald politiker: ett framtida premiärministerämne.

Hans tid som premiärminister har, trots att han lyckats bli omvald en gång, gått upp och ned. Han har varit inblandad i ett antal större skandaler, och överlevt alla. Sju av hans mest uppmärksammade skandaler, från blackface till familjekorruption, listas nedan.

Ett. Blackface. Inför valet 2021 dök ett gammalt foto från 2001 upp. Trudeau var på maskerad och hade klätt ut sig till arabisk prins. Och målat både ansikte och händer kolsvarta. Utstyrseln hade han valt till ”Arabian Nights”-galan som hölls av West Point Grey Academy i Vancouver. En talesperson för Trudeau bekräftade att bilden var äkta och att han var utklädd till Aladdin.

Två. Lyxsemester på Bell Island i Bahamas. Skattebetalarna fick hosta upp närmare 1 700 000 kronor för en lyxsemester. Semesterön ägs av en filantrop inom ismaili-islam med titeln Aga Khan, som också var vän med Trudeaus far Pierre. Aga Khan-stiftelsen hade tagit emot närmare 300 miljoner i statligt stöd 2016. Trudeau själv påstod att resan var privat.

Tre. Klädvalet på resan till Indien 2018. Trots att många av de han mötte under resan hade kostym, hade han själv valt en traditionell indisk dräkt.

Fyra. Armbågar kvinnlig parlamentariker. Trudeau tog tag i armen på Gordon Brown, som tillhör det konservativa oppositionspartiet. Samtidigt som han vände sig om så armbågade han vänsterpolitikern Ruth Ellen Brosseau i magen. Han bad senare om ursäkt och fick inget straff för tilltaget.

Fem. SNC-Lavalinaffären. Trudeau utförde påtryckningar mot justitieministern tillika riksåklagaren Jody Wilson-Raybould för att hon skulle gripa in i en pågående utredning mot företaget SNC-Lavalin. Han ville att hon skulle erbjuda en förlikning. Sex månader senare kom en utredning fram till att han brutit mot sektion nio i federala lagen om intressekonflikt, men det finns inget straff att utmäta i lagrummet. Han bedömdes ha begått handlingar likvärdiga med politisk styrning, även om utredaren inte hade tillgång till alla bevis.

Sex. Winnipeg Biolab-skandalen. Två kineser avskedas från Winnipeg Biolab efter att det avslöjats att de läckt information till Kina. Labbet är det enda på nivå fyra i Kanada, den högsta klassificeringen. Trudeau-regeringen vägrade att lämna ut information till parlamentet rörande hanteringen av laboratorieskandalen. Oppositionen var nära på att kunna få fram informationen, men då utlyste Trudeau omval och upplöste regeringen. Frågan om dokumenten begravdes praktiskt nog också samtidigt.

Sju. We Charity-skandalen. We Charity är en välgörenhetsorganisation som arbetar för ungdomar. 2020 blev de utvalda av Kanadas regering att administrera 6,8 miljarder kronor till ungdomar som utfört volontärarbete i samband med covidpandemin. We Charity fick uppdraget utan någon officiell budgivning. Men då uppdagades det att de låtit nära släktingar till Trudeau tala på tillställningar, Trudeaus bror och mor. I ansökan för att få uppdraget hade man också använt bilder på släktingarna som kändis-PR. Trudeau sade att det inte var han som valt organisationen utan federala statens administration. Det uppdagades också att förre finansministern i Trudeaus regering, Bill Morneau, har två döttrar med nära kopplade till We Charity, den ena genom anställning.

Filip är reporter på Morgonposten.
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.