Freedom Convoy, demonstrationen med lastbilar, går in på sin tionde dag i Kanadas huvudstad Ottawa. Detta har föranlett lokala myndigheter att utlysa nödläge.

Borgmästare Jim Watson menar att den långdragna protesten och blockaden av centrala staden hotar tryggheten och säkerheten för invånarna. Han menar också att situationen nu är helt utom kontroll och att det är för många människor i förhållande till antal poliser i staden. 7000 demonstranter och 1000 fordon beräknas uppehålla sig i centrala Ottawa. Men nödläget ger inga möjligheter att transportera bort lastbilar eller sätta in militären mot demonstranterna. Premiärminister Trudeau har inte uttalat sig om situationen sedan 2 februari.

Flera demonstranter har gripits av polis när de försökt föra drivmedel och propangas till lastbilarna i centrala Ottawa. Man har ofta använt sig av slädar, vagnar och andra fordon för ändamålet. Polisen har meddelat att all sådan aktivitet kan leda till att personen grips.

Polisen har hittills gripit sju och bötfällt 100 personer i samband med protesterna. 60 utredningar pågår. Det har bland annat rört sig om skadegörelse av en butik.

Demonstranterna säger sig stanna i staden tills regeringen ändrar lagen om vaccinpass vid gränsen mot USA. Chaufförer som inte är vaccinerade behöver göra ett PCR-test för att bli tillåtna in i sitt hemland av kanadensiska staten. 90 procent av förarna som åker regelbundet över gränsen har tagit minst två sprutor vaccin, jämfört med 78 procent av kanadensarna i stort.

Den centrala finansieringen av Freedom Convoy skedde genom gräsrotsfinansiering via Gofundme. Företaget är baserat i närheten av San Francisco, och man hjälper gärna okända personer att donera pengar till barn som vill göra oåterkalleliga operationer på sina kroppar.

Men man fick kalla fötter och avbröt kampanjen för Freedom Convoy. Först sade man sig vilja omdirigera pengar från kampanjen till andra välgörande ändamål. Detta skulle ske med alla pengar som inte begärts tillbaka av donationsgivare innan 19 februari. Märkligt nog fick det första beskedet stöd av polisen i Ottawa och borgmästare Watson.

Men efter kritik har man nu backat från detta. I stället kommer man nu göra automatiska återköp av alla donationer. Konkurrenten Givesendgo har startat en insamling till förmån för demonstranterna, man har nått en fjärdedel av målet på 16 miljoner amerikanska dollar. I början av kampanjen var man under kraftigt tryck från Ddos-attacker mot sajten.

Det har också startats en insamling i kryptovalutan Bitcoin. Hittills har man nått motsvarande 3 391 407 kronor, 874 418 855 satoshis. Vilket är en bra bit över målet på 615 000 000.

Mindre demonstrationer har hållits i andra städer i Kanada, som Vancouver, Toronto och Québec. I Québec demonstrerade ett par tusen personer under söndagen och ett par hundra fordon blockerade vägar.

Vancouvers borgmästare Kennedy Stewart har slagit sig för bröstet och sagt att hans stad är 95 procent vaccinerad och inte behöver lastbilsdemonstranterna där. Han har fått mothugg av den opportunistiske senatorn från Texas, Ted Cruz. Cruz hade själv medborgarskap i Kanada fram till 2016. Det betydligt mer rigoröst kontrollerade Kanada har under pandemin fått kritik från politiker på både delstatlig och federal nivå i USA då man där är betydligt mer splittrade kring åtgärder och regleringar. Det delstatliga självstyret har gjort att situationen ser väldigt olika ut beroende på var i USA man är.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.