Hotellkedjan Scandic har börjat rensa sina menyer från nötkött. Gäster som vill vara säkra på att få avnjuta en entrecôte eller en bit oxfilé till lunch får boka sina övernattningar någon annanstans.

I ett pressmeddelande från Scandic förklarar man:

”Att vi slopar nötkött i stora delar av vårt materbjudande visar att vi menar allvar med att skapa ett mer hållbart materbjudande för alla våra gäster.”

Scandic ska minska mängden nötkött kedjan serverar med 54 procent. I pressmeddelandet säger Thomas Fankl, ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige:

”Nötkött har en hög klimatpåverkan.”

Men de senaste forskningsrönen pekar på att nöt- och fläskkött har mindre klimat- och miljöpåverkan i Sverige än vad kyckling har (Scandic satsar hårt på att erbjuda gästerna kyckling). Attackerna på nötkött som miljöfarligt har varit långvariga – den senaste kom med EAT–Lancet-rapporten, som rekommenderade att vi minskar vårt ätande av nötkött med fyra femtedelar. 

I januari i år publicerades dock en omfattande studie som hävdar att vi i Norden bör äta mindre kyckling – och istället mer nötkött, fläsk och dricka mer mjölk. Är man bekymrad över växthusgaser är det ett rationellt val, konstaterar studien. Produktionen av en entrecôte leder till metangaser som stannar i atmosfären något tiotal år. Produktionen av ett kycklingbröst leder till koldioxid som stannar i atmosfären i tiotusentals år. 

Om vi får fler svenska köttbönder bidrar det också till att det svenska landskapet mår bättre, anser forskarna. Äter vi också mindre kyckling kan åkermark användas på bättre sätt än till odling av kycklingfoder.

Att en stor hotellkedja går in i kampanjen mot nötkött utan att ha stöd i vetenskapens senaste rön hjälper till att sprida okunniga uppfattningar om nötköttets farlighet.

Fler kommer att välja vegetariska alternativ – i tro att de gör en god insats. På Scandic driver man på i den riktningen:

”55% av varje kilo serverad mat från växtriket”, sägs det i pressmeddelandet.

Frågan är hur miljövänliga de vegetariska alternativen är? På trendiga lyxhotellet Haymarket vid Hötorget i Stockholm serverar restaurangen Gretas frukost ”med bland annat vår omtalade avokadomacka”.

Avokado kräver enorma mängder vatten vid odlingen, och orsaker därmed stora påfrestningar på miljön. Avokadons ökande popularitet i västvärlden har drivit på skogsskövling, och minskat den biologiska mångfalden. Mängden kemiska bekämpningsmedel som behövs är mycket stor. Dessutom kontrolleras en växande del av avokadoodlingarna i USA och Mexiko av knarkkarteller.

På Scandic är nötkött dåligt – men avokado bra.

Studerar man ett antal menyer från Scandic-hotell upptäcker man också att tofu förekommer ofta, ibland även tempeh.

Om man som Scandic bekymrar sig över klimatet och skogsskövling i Amazonas – kanske man bör betänka att många av skogsbränderna i Amazonas orsakats av att man vill röja plats för storskalig odling av sojabönor.

Nötköttstoppet på Scandic gäller dagtid – på kvällstid kommer man dock att fortsätta servera nötkött – då betraktas det av någon anledning som mindre skadligt för miljön.

I dag kommer 35 procent av det nötkött som fortsatt serveras från svenska gårdar. Hållbarhetschefen Magnus Ljungberg förklarar det med att:

”Just för nötkött har det varit svårare att säkra tillgång till en kvalitet och prissättning som våra gäster är villiga att betala.”

Därför väljer man alltså på Scandic att importera det mesta av nötköttet – med den miljöpåverkan det innebär både vid produktion och transporter. 

Det blir billigare. 

Ibland är tydligen inte miljön värd sitt pris.

Redan på en konferens på Chalmers 2019 kritiserade flera forskare hetsen mot nötkött – och menade att kor är bra för den svenska miljön, och att problemet är att både restauranger och hushåll tillvaratar för lite av nötköttet – man använder inte hela djuret.

Vi har gått igenom ett stort antal menyer från Scandic-hotell och bilden är entydig: det som huvudsakligen erbjuds är oxfilé, entrecôte, ryggbiff – ibland en flankstek. Och så högrevsburgare.

Menyer som innebar att fler styckdetaljer från nötkött används skulle ytterligare förbättra den positiva inverkan kor har på den svenska miljön – och svenska köttbönder, som redan är hårt pressade – skulle få en bättre ekonomi.

Scandic har länge varit måna om att framstå som en miljömedveten hotellkedja som satsar på hållbarhet. Man påtalar gärna att man i 30 år strävat efter att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det har inneburit att man mycket följsamt anpassat sig till varje grön trend. Ledningen berättar gärna att Scandics kamp mot plast inneburit att 120 000 cocktailpinnar försvunnit från det årliga kretsloppet.

Man är mindre bekymrade över hur många svenska bönder som försvunnit ur kretsloppet på grund av dramatiskt höjda priser på diesel, el och konstgödsel.

”Prissättningen” på de svenska böndernas produkter är för hög, förklarar som sagt Scandics hållbarhetschef. Insatser för klimatet ska vara billiga för Scandic och de ska vara trendiga.

De bönder som ser till att vi har en levande miljö betraktas antagligen inte som tillräckligt trendiga för att man ska betala extra för deras insatser.

(Morgonposten har sökt Scandics hållbarhetschef Magnus Ljungberg och Thomas Fankl, ansvarig för mat och dryck för kommentarer.)

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.