Mikael Rubin (M) var kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg men avgick och lämnade alla sina uppdrag i början av februari 2022. Detta då han varit inblandad i en utpressningsskandal. Han blev utpressad på 213 000 kronor av en kvinna han köpt en nakenbild av. Hon hade sedan hotat att gå till media och Rubins familj och berätta, om hon inte fick pengar av honom.

Rubin får ett så kallat omställningsstöd från kommunen, vilket uppgår till 954 256 kronor. Uträkningen baseras på alla år han haft uppdrag som motsvarar minst 40 procent av en heltidstjänst.

En annan som fått ett fint avgångsvederlag efter att ha avslutat sin politiska karriär är moderaten Hans Forsberg, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka. Han köpte sex på en bordell i Göteborg och togs på bar gärning. Han erkände direkt och lämnade alla sina uppdrag i maj 2020. Han dömdes att betala totalt 41 000 kronor i böter och 800 kronor till brottsofferfonden.

Men Forsberg kunde skratta hela vägen till banken. Han fick i september 2020 rätt till 58 460 kronor i månaden till sin 65-årsdag, totalt drygt sex miljoner kronor. Detta är baserat på att han inte har några andra förvärvsinkomster.

Beslutet om Forsbergs pension röstades igenom i kommunfullmäktige. En majoritet röstade för, oppositionsrådet Eva Borg (S) menar att han förmodligen skulle tagit ärendet till domstol om fullmäktige nekat honom pengarna. Sverigedemokraterna röstade inte nej utan valde fegt nog att lägga ned rösterna. Forsberg blev 2021 invald i Onsala skifteslag, ej att förväxla med Onsala tidelag, efter en stängd omröstning.

En annan moderat som lämnat politiken nyligen är Torbjörn Tegnhammar. Han satt i Malmö kommun och i Moderaternas partistyrelse, men lämnade sina uppdrag i augusti 2021. Anledningen är att tre olika kvinnor under de senaste åren anklagat honom för olämpligt beteende. En anonym kvinna polisanmälde honom men utredningen lades ned. Tegnhammar medgav dock att han betett sig olämpligt.

En annan kvinna som anmält honom internt i partiet, men inte till polisen, är moderata lokalpolitikern i Järfälla Alexandra Hedborg. Hon och Tegnhammar träffades på Sverigemötet 2019 och fortsatte ha kontakt på sociala medier. Han ville träffas igen på middag, och tyckte att Hedborg skulle ha en urringad ”sexig men värdig” klänning och sa att det fanns ”utrymme för bus”. En tredje kvinna som känt sig trakasserad av honom är Camilla Marinus. Han gjorde närmanden och när han blev nobbad övergick det enligt henne till verbala trakasserier. Hon valde att lämna partiet på grund av hans beteende.

Den kanske mest kända moderaten att lämna politiken helt på grund av opassande beteenden är Hanif Bali. Bali har skapat sig ett stort namn på sociala medier och har byggt upp en ansenlig extrainkomst via sin podcast och Patreon under tiden som riksdagsledamot. Han blev anklagad av en minderårig flicka för olämpligt beteende. Bali hade tidigare varit flickans läxhjälp. En intern utredning och en polisutredning startades, men båda lades ned. Bali valde ändå att lämna riksdagspolitiken, men kommer kandidera till kommunfullmäktige i Östhammar.

En moderat kommunpolitiker i Lund våldtog en kvinna som han följt med hem efter en fest. Han dömdes till två års fängelse och att betala 116 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Hovrätten fastställde tingsrättens dom i januari 2020.

Kåre Friberg var moderat kommunalråd i Motala men i januari 2020 dömdes han för en våldtäkt och grov kvinnofridskränkning mot en närstående kvinna. Straffet blev två och ett halvt års fängelse och 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan. En oenig hovrätt fastställde domen i maj samma år.

Andreas Melin var tidigare moderat kommunpolitiker i Lerum 2010–2014. Han dömdes 2018 till skyddstillsyn med 220 timmars samhällstjänst, då han stulit elektronik från kommunhuset och även från ett pensionärspar i en villa. Han börjar 2015 arbeta på ett äldreboende, och sedan i hemtjänsten. 2019 döms han till 1,5 års fängelse för fem grova stölder och två fall av häleri, då han bestulit äldre han arbetat hos inom hemtjänsten.

Två månader efter han släpps ur fängelset i juni 2021 häktas han igen, misstänkt för 18 fall av våldtäkt, som ska ha skett på äldreboendet han arbetat på, och ett fall av barnpornografibrott.

En person som namngavs och fick betala ett högt pris för att ha köpt sex är Paolo Roberto, trots att han kandiderade till riksdagen för Socialdemokraterna 2002. Han erkände 2020 och fick ett strafföreläggande på 15 500 kronor, men förlorade också i princip alla sina uppdrag och affärsrelationer efter att händelsen fått enorm uppmärksamhet i media.

Moderaterna verkar dock tagit sina interna problem på allvar. Man föreslår en rad straffskärpningar rörande brott mot kvinnor. Till exempel vill man sänka gränsen för obligatorisk häktning från två år till ett års fängelse. Man vill se höjt straff för grov kvinnofridskränkning från nio månader till sex år, till ett och tio år. Man vill också att fotboja används oftare vid kontaktförbud. Straffet för att bryta mot kontaktförbud ska också skärpas.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.