Just nu uppmanar muslimska terroristorganisationer till attacker i Sverige, avslöjar myndigheten för psykologiskt försvar. Uppmaningarna till heligt krig mot Sverige sprids i kanaler som når ut till 17 miljoner följare.

För den som kommer från ett muslimskt land – men brutit med sin tro och dess traditioner – är terroristhoten verkliga. De vet hur stark islamismen står i Sverige. Det visade sig när Morgonposten försökte få en intervju med en afghansk porrstjärna som annars inte är rädd att visa upp sig – och som heller inte tidigare fruktat att förklara hur hon ser på islam.

När Khadija Patman i gryningen en morgon för nio år sedan flydde sitt föräldrahem, för att komma undan ett väntande tvångsgifte, och satte sig på tåget från London till Paris så gjorde hon det för att få uppleva sin frihet som kvinna – men det beslutet innebar också att hon nu blev en måltavla för hämnd och muslimsk rättskipning. Hon var nitton år och ville slippa att bli bortgift med någon som hennes föräldrar hade valt.

Hon hade gått i flickskola i London, dit hennes föräldrar hade flytt från talibanerna i Kabul. Hennes föräldrar ville inte riskera att deras dotter skulle integreras i det västerländska livet och kulturen.

I Paris väntade hennes judiske pojkvän, porrfotografen David Cohen, och paret flyttade till Slovakien för att där kunna få leva i fred – tillsammans med varandra. Sakta men säkert började nu Khadija att upptäcka sin sexualitet och snart så poserade hon också allt mer vågat framför pojkvännens kamera.

Nu var förvandlingen från muslimsk oskuld till judisk hustru till den afghanska porrstjärnan med artistnamnet Yasmeena Ali fullbordad. Som Yasmeena själv har uttryckt det var det genom att lämna islam som hon först kunde andas fritt och nästa steg i utvecklingen mot att bli den enda afghanska porrstjärnan var att med sin pojkväns hjälp upptäcka sin sexualitet.

Det vardagliga arbetet som porrstjärna ser i dag helt annorlunda ut än det gjorde under det glamorösa 1980-talet då det fanns ett par hundra kvinnliga porrstjärnor på den amerikanska västkusten. Då behövde skådespelerskorna bara dyka upp för att göra sina scener och sedan var det bara att hämta ut betalningen. Den mycket rikliga betalningen skall påpekas. Kvinnorna i branschen tjänar alltid mycket bättre än sina manliga motparter då det är en ren tillgång och efterfrågan som styr. Detta har även Yasmeena upptäckt och återkommer gång på gång till det faktum att kvinnorna tjänar mer än männen i intervjuer. 

Med den stora videoboomen med VHS-filmer så började efterfrågan på filmer öka lavinartat och producenterna behövde nu leta efter fler söta ansikten och platser att filma på och detta gick tidsmässigt hand i hand med kommunismens fall i Östeuropa. På 1990-talet började man producera mängder av porrfilm i öst och konkurrensen blev betydligt hårdare för tjejerna i branschen.

Med internets intåg på scenen ökade behovet av mängden skådespelare ytterligare och en hel värld av unga tjejer lärde sig att få endorfinkickar från uppskattande män när de lade upp bilder på sig själva i sociala medier. När så nättjänster som Onlyfans började dyka upp blev porrindustrin var flickas möjlighet till inkomst från sin kropp.

Konkurrensen om de män och kvinnor som konsumerar porr, och behovet av att ständigt flytta gränserna gör att de unga kvinnorna som vill kunna tjäna pengar på porr måste synas överallt. Det gäller att vara aktiv och ständigt publicera nya filmer på Onlyfans och sedan tillbaka till att göra reklam för dessa filmer på sociala medier. Efter ett tag räcker det inte att filma sig själv med sin mobiltelefon utan publiken kräver allt mer professionellt material.

Det är ett arbete och en livsstil som är porr dygnet runt hela veckorna.

Yasmeena Ali är med sin etniska bakgrund en representant för den mest exklusiva och unika gruppen som i dag knappt existerar i porrbranschen. Kvinnan från Mellanöstern. Efterfrågan på kvinnor från Mellanöstern finns men det är få av dem som åtnjuter den speciella typ av frihet som gör att de kan välja att bli porrstjärnor. 

Den frihet som Yasmeena nu har lyckats uppnå är en frihet där hon istället för att riskera att giftas bort med en okänd äldre man istället kan ha sex med flera okända äldre män på grandpasfuckteens.com och liknande tjänster mot betalning. Hennes make David vakar också som en hök över Yasmeenas nyfunna frihet och slår till hårt med lagboken om han hittar någon som publicerar bilder som han själv äger upphovsrätten till.

Den tidigare största stjärnan med bakgrund i Mellanöstern är den libanesisk-amerikanska Mia Khalifa som endast spelade in porrfilm under tre månader åren 2014 och 2015. Mia Khalifa iklädd hijab i en trekant med två män blev för mycket för många muslimer. Efter att ha sett klart på filmen med Mia Khalifa i hijab så reste de sig och torkade av sig på kaftanen under ett samstämmigt vrål. Det blev en omedelbar Streisandeffekt. Mia Khalifa klättrade snabbt upp i alla topplistor och var ett tag den mest eftersökta porrstjärnan på porrsajter som Pornhub och Xhamster.

Mia Khalifa lämnade porrbranschen lika plötsligt som hon hade dykt upp i den. Sedan har hon med jämna mellanrum dykt upp i olika sammanhang som en megafon för såväl porrmotståndare som för porrbranschens försvar. Det kan lätt upplevas som att Mia Khalifa fortfarande har ett uppmärksamhetsbehov som hennes korta tid i porrbranschen inte fullt lyckades fylla. Man kan uppfatta henne lite som en porrens Agnes Wold.

Att Yasmeena kallas för Afghanistans enda porrstjärna säger hon vara beviset för att det behövs mer sexuell frihet i Afghanistan. Yasmeena kallar sig i dag för feminist och HBTQ-aktivist och tackar gärna ja till att delta i så många olika sammanhang som möjligt. Hon har deltagit i poddar och har själv agerat skribent och bland annat skrivit om sitt liv i The Spectator.

Yameenas far, Mohammed Patman, och dennes kusin Darya Khan Safi beviljades asyl i England med anledning av att de hade hjälpt brittiska och amerikanska trupper i Afghanistan i egenskapen av tolkar. Mohammed var dock inte det minsta intresserad av att assimileras och integreras med den brittiska kulturen och den västerländska livsstilen. Visserligen flydde han talibanerna men det var inte islam han flydde från, bara talibanernas tolkning av islam.

Efter att ha förlorat sin dotter till den moderna västerländska kulturen så bestämde sig Mohammed för att ta itu med den vanära Yasmeena utsatt familjen för genom att vara sexarbetare. Mohammed och hans kusin var också upprörda över det faktum att Yasmeena hade gift sig med en jude och för att försöka göra något åt saken så började de två att frekvent resa till Slovakien för att försöka hitta Yasmeena och döda henne. Det är oklart om de båda någonsin lyckades komma i närheten av Yasmeena men deras intensiva resande fram och åter mellan England och Slovakien gjorde att de fick polisens ögon på sig och när polisen funnit nog med bevisning så greps de två männen. Bland annat hade de fått ett erbjudande från en torped som var villig att ta på sig utförandet av mordet på Yasmeena för 70 000 amerikanska dollar.

Inte dämpat islamkritik

Efter att pappan greps har Yasmeena inte dämpat sin kritik mot islam och muslimer. Hon har stått på sig och ställt upp i poddar och artiklar för att berätta om hotet från islam som är en del av hennes verklighet. Ett hot som kräver hennes försiktighet och också därmed begränsar hennes, relativt nyvunna, frihet.

När Morgonposten kontaktade Yasmeena för en intervju inför den här artikeln så möttes vi av en positiv och öppen kvinna som gärna ville berätta om sitt liv och sina upplevelser. Min förhoppning var att vi skulle prata om varför hon tror att hennes korta filmklipp där hon trampar på i sina hårdporrsullstrumpor skall kunna ge kvinnor större sexuell frihet och om hur hon tror att hennes framtid i branschen ser ut.

Men återigen kom verkligheten ikapp. 

När Yasmeena förstod att Morgonposten riktar sig till en svensk läsekrets så valde hon att ta ett steg tillbaka och avböja intervjun med anledning av det islamistiska hotet i Sverige.

“Jag är mycket väl medveten om situationen och om det hat som personer som jag väcker och får motta i Skandinavien och särskilt i Sverige.”

Älskar det fria skrivna ordet och lokalkultur. Har aldrig varit likgiltig inför någonting och kommer förhoppningsvis aldrig att så bli.