Söndag 20 mars

22.30 Ryssland har ställt ultimatum – de ukrainska styrkorna i Mariupol ska kapitulera innan kl 05.00 21 mars. Man garanterar alla som lägger ner sina vapen fri lejd. De som inte kapitulerar kommer att ställas inför en militärtribunal.

18.45 Totalt har franska myndigheter beslagtagit tillgångar som tillhör ryska oligarker för 8,5 miljarder kronor, meddelade i dag landets finansminister Le Marie.

17.19 I sitt tal till Israels parlament krävde Zelenskyj att Israel skulle ta ställning för Ukraina i det pågående kriget och dels införa sanktioner mot Ryssland, dels till Ukraina sälja det israeliska luftvärnsrobotsystemet Iron Dome.

16.05 Ryssland bekräftar att vice befälhavaren för Svarta havs-flottan stupat. Det ska ha skett i striderna om Mariupol.

15.00 Invånare i staden Energodar, i nordvästra Ukraina, demonstrerade i dag och krävde frisläppandet av stadens vice borgmästare – som de hävdar förts bort av ryska soldater.

12.30 Vilda spekulationer utbröt i går i media och på Twitter om ryska kosmonauters klädsel. När de visade sig i gula uniformer med blå detaljer menade många att det var en protest mot det ryska angreppet på Ukraina.

Nu förklarar kosmonauterna i ett uttalande att dräkterna var färdiga för ett halvår sedan och att färgerna är deras universitets. De säger också att “även om de befinner sig i rymden så står de bakom sin president och sitt folk”.

https://twitter.com/Rogozin/status/1505200471979528192

12.00 Under natten har ryska marina enheter i Svarta havet genomfört attacker med kryssningsrobotar mot vad de hävdar är “militär infrastruktur” i Ukraina. Bland målen fanns reparationsverkstäder för stridsvagnar och pansarfordon, sägs det i ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet.

11.55 En plattform att härska över dem alla. Zelenskyj har undertecknat ett dekret som innebär att landets alla tv-stationer – statliga såväl som privata – ska placeras på en plattform för att “möjliggöra en enhetlig information”.

09.45 Le Mondes korrespondent rapporterar eldgivning från ukrainskt luftvärn i Odessa – trots att inget flyglarm ljudit i staden.

09.30 Slovakiens försvarsminister Nad meddelar att de första Nato-enheterna utrustade med Patriot-robotar nu anlänt till landet. Målet är en styrka på 2100 man från olika Nato-länder, och syftet är att stärka alliansens östra flank.

08.45 Kinas utrikesminister Wang Yi förklarar att Kina aldrig kommer att låta sig påverkas av påtryckning när det gäller ett ställningstagande om kriget i Ukraina – utan allt kommer att göra en egen, självständig bedömning av vad som bäst gynnar fred.

Lördag 19 mars

21.45 Boris Johnson kritiseras för att på det konservativa partiets konferens jämfört det ukrainska folkets kamp mot Ryssland med britters kamp för Brexit. Hans kritiker menar att påfrestningarna inte riktigt kan jämföras – och att Ukraina dessutom vill in i EU medan Brexit-anhängarna ville lämna EU.

17.55 Ukrainska inrikesdepartementet hävdar att en femte rysk general nu dött i striderna. Generallöjtnant Andrej Mordvichev ska ha fallit i striderna om en by i Chersonregionen.

13.15 Japans premiärminister Kishida vill se enighet i Ukrainafrågan, säger han inför mötet med Indiens premiärminister Modi. Indien har inte fördömt den ryska invasionen än.

10.30 Det totala handelskriget. Polens premiärminister Morawiecki föreslår att EU inför ett allomfattande förbud mot all form av handel och affärer med Ryssland.

09.10 Ryssland hävdar att de satte in hypersoniska vapen under den attack i natt som förstörde ett vapenlager i västra Ukraina. Hypersoniska robotar rör sig snabbare än ljudet och är därför extremt svåra att upptäcka och att bekämpa med vanliga missilförsvarssystem.

Fredag 18 mars

22.45 I går meddelade Europeiska Rymdorganisationen att den drar sig ur den expedition till Mars som skulle genomförts tillsammans med Ryssland – projektet skulle inletts i september.

I dag meddelade Ryssland att man har för avsikt att genomföra expeditionen på egen hand.

22.45 I en tv-intervju berömde Rysslands utrikesminister Fox News för att de försökte ge en mer objektiv bild av kriget i Ukraina än andra amerikanska tv-kanaler.

20.52 I dag kunde 9 145 människor evakueras från belägrade städer, hävdar ukrainska myndigheter. Hälften av de evakuerade lyckades lämna Mariupol.

18.05  Enligt Mariupols borgmästare pågår nu gatustrider i centrala Mariupol, rapporterar BBC:

14.55 Enligt Ukrainas försvarsmakt har det nu stupat 14 200 ryska soldater i kriget. Man har också förlorat 93 flygplan och 112 helikoptrar.

12.40 Polen kommer föreslå en fredsbevarande insats i Ukraina, på nästa Nato-möte, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.

10.47 Rysslands utrikesminister Lavrov återupprepade i dag det ryska hotet om att alla transporter av militär materiel till Ukraina kommer att betraktas som legitima militära mål.

10.35 Enligt nyhetsbyrån Interfax har Ryssland etablerat en flygförbudszon över Donbasregionen.

09.30 Reparationsverkstäder vid flygplatsen i Lviv skadades under natten vid ett ryskt raketangrepp.

Torsdag 17 mars

17.30 Europeiska rymdorganisationen (ESA) har ställt in en gemensam expedition till Mars som skulle genomförts med Ryssland. Expeditionen skulle påbörjats i september och målet var att landsätta ett ryskt robotfordon på Mars yta där det skulle genomföra borrningar för att söka efter spår av liv.

14.30 The Terminator ber ryska soldater terminera sin insats och lägga ner vapnen. Arnold Schwarzenegger delar en video på sociala media där han förklarar hur mycket han alltid inspirerats av det ryska folkets mod och styrka – men nu vill han att de ryska soldaterna genast återvänder hem.

11.05 Netflix i USA relanserar den gamla ukrainska tv-serien Folkets tjänare. Det var den som gjorde Zelenskyj känd i Ukraina och gjorde det möjligt för honom att bli president. Seriens tredje säsong släpptes i samband med presidentvalet 2019 och blev en del av Zelenskyjs kampanj.

10.55 Statskonkurs? I går förföll två avbetalningar Ryssland skulle göra för att betala sin utlandsskuld. Det rörde sig om sammanlagt räntor på ryska statsobligationer för 1,1 miljard kronor. Ryssland har tidigare betraktats som synnerligen kreditvärdigt, men efter sanktioner, frysningar av tillgångar och bortkopplingen från internationella informationssystem mellan banker spekuleras det i att landet kan få svårt att hantera sin utlandsskuld och tvingas gå i konkurs. Finansministern Siluanov har förklarat att betalningsinstruktioner har gått till den amerikanska bank som brukar hantera betalningarna – men att det inte var säkert att det skulle fungera. Han tillade också att om betalningsordern inte kunde verkställas skulle betalningen ske i rubel. Siluanov menade att USA och EU försöker framtvinga en ”artificiell” statskonkurs för Ryssland genom frysningarna av landets tillgångar i utländska banker.

10.00 Helga Pirogova är medlem av stadsfullmäktige i Novosibirsk, och dök upp på ett möte i denna utstyrsel – vilket utlöste de andra ledamöternas vrede. Dels för de blå-gula ukrainska färgerna men antagligen också på grund av solrosorna – som kan betraktas som en ukrainsk symbol. Landet är världens största producent av solrosolja.

09.30 EU har nu kopplat upp Ukrainas och Moldaviens elnät mot europeiska elnät för att garantera ländernas elförsörjning. ”På dessa områden är Ukraina och Moldavien nu en del av Europa”, säger EU:s energikommissionär Kadri Simson.

Onsdag 16 mars

21.30 En deep fake-video cirkulerar nu i sociala media. Den visar en glåmig Zelenskyj som uppmanar sina landsmän att ge upp. Experter konstaterar att den är illa gjord. Men vad händer när bra deep fake-videos börjar dyka upp?

20.00 Frankrikes finansminister Le Maire förklarade på en presskonferens att statens kostnader kommer att bli 250 miljarder kronor för att lindra de effekter som sanktionerna kommer att ha på den franska ekonomin och samhället.

16.20 Prima ballerinan Olga Smirnova lämnar Bolsjojteatern i protest mot kriget. Hon börjar istället framträda för Hollands Nationalballet.

14.15 Portugal tillämpar alla de sanktionsbeslut som EU fattat mot Ryssland och ryska oligarker. Med ett undantag. Man kan inte neka Roman Abramovitj att resa in i landet – eftersom han också är portugisisk medborgare sedan april 2021. Detta blev möjligt genom en lag som beviljade alla ättlingar till sefardiska judar medborgarskap som en slags kompensation för att deras förfäder fördrivits från Spanien och Portugal på 1400-talet. Abramovitj har även ryskt och israeliskt medborgarskap.

13.30 Rysslands utrikesminister anser att förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina gör framsteg – vilket överensstämmer med vad Zelenskyj framförde sent i går kväll. Lavrov säger att ukrainsk neutralitet nu diskuteras som ett alternativ mellan parterna, liksom säkerhetsgarantier. Lavrov hävdar att man nu är nära att komma överens formuleringar.

11.55 Elon byter kön. Först utmanade Elon Musk Putin på en fight. Då svarade Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov i sociala media, och förklarade att Musk inte skulle ha en chans i en match mot Putin. Detta eftersom Musk bara var ”affärsman och twittrare” medan Putin var en ”världspolitiker och strateg, som väcker beundran i västvärlden och USA”. Kadyrov erbjöd Musk att komma till Tjetjenien för att träna inför matchen och rekommenderade att han för säkerhets skull borde träna skjutning tillsammans med de ryska specialstyrkorna som ”hur lätt som helst besegrat de amerikanska” i en tävling 2015.

I sitt uttalande kallade Kadyrov Musk hånfullt för ”Elona”.

I sitt svar kallar sig Musk ”Elona”, och tackar för erbjudandet men att det skulle ge honom en för stor fördel – och om Putin är rädd för att mötas erbjuder sig Musk att bara använda vänster arm, trots att han inte är vänsterhänt.

11.05 Engelska kyrkan hotar den franska energijätten TotalEnergies, och förklarar att de kommer att sälja sitt aktieinnhav om bolaget inte klipper sina affärsförbindelser med Ryssland.

10.15 Fel åsikter och fel vistelsort kan ge 15 år i fängelse i Ukraina. Det ukrainska parlamentets första vice talman Alexander Kornienko har i en intervju i ukrainsk TV förklarat att Zelenskyj nu undertecknat en lag som innebär att personer som tidigare uttryckt åsikter som anses som opatriotiska, och som nu lämnat landet kan dömas till upp till 15 år i fängelse. Närmare 20 parlamentsledamöter hör till dem som Kornienko menar bör drabbas av sådana åtal.

På en presskonferens i går fick Kremls talesman Dimitri Pesjkov frågan om hur Ryssland ser på den nya lageni Ukraina – men han förklarade att man ännu inte hunnit studera den.

08.00 Storbritannien utvidgar sina sanktioner mot ryska personer. Nu omfattar sanktionerna totalt cirka 1000 personer som beräknas ha en samlad privat förmögenhet av 1200 miljarder kronor.

Tisdag 15 mars

22.58 Enligt ukrainska uppgifter ska Tjetjeniens ledare Kadyrov i dag har varit utanför Kiev och uttalat sig hotfullt om vad som väntar om Kievs försvarare inte lägger ner vapnen. Financial Times Max Seddon påpekar att det i så fall måste rört sig om en blixtvisit i de ryska skyttevärnen.

21.15 Under dagen har 29 000 människor evakuerats från belägrade ukrainska städer. 20 000 av dem från Mariupol.

19.05 Europarådet beslutar sig för att utesluta Ryssland. Ryssland har dock för flera dagar sedan meddelat att de lämnade rådet.

16.45 Marina Ovsyannikova, den kvinnliga redaktören i ryska Kanal1, som hoppade in mitt under en nyhetssänding i den egna kanalen och protesterade mot kriget i går, står redan inför rätta.

Hon är anklagad för att ha organiserat ett otillåtet offentligt evenemang. Maxstraffet är 10 dagars fängelse eller 2500 kronor i böter.

Åklagen övervägde ursprungligen att åtala henne i enlighet med den nya lag som kan medföra fängelse i 15 år för spridande av falsk information. (Här tillsammans med sin advokat.)

15.10 Ryssland portförbjuder Biden, utrikesminister Blinken, försvarsminister Austin, CIA-chefen Burns, Hillary Clinton samt sju andra. De kan inte längre besöka Ryssland. Åtgärden förklaras vara ett svar på de amerikanska sanktionerna.

14.40 En del drar ut i krig, andra till vårsådden. Bönderna i Cherson är på väg till vårsådden. Men flaggan i topp.

14.15 2000 bilar har hittills kunna utnyttja den humanitära korridoren ut från Mariupol, och ytterligare 2000 väntar på att kunna ge sig iväg, enligt de ukrainska myndigheterna i staden.

12.10 De kommunalarbetare i Kiev som har ansvar för stadens parker fortsätter envist med sitt arbete, och med att förbereda vårens planteringar av blomrabatter.

11.40 Tyskar fruktar brist på solrosolja och rapporter kommer nu om en hamstringsvåg. Oron beror på att Ukraina står för 50 procent av produktionen i världen. Hamstringsvågen har även lett till en tydlig uppgång av försäljningen när det gäller rapsolja- även där är Ukraina en stor exportör till EU.

10.45 I går publicerade Boris Johnson en artikel där han hävdade att Europa låtit sig bli alltför beroende av rysk energi. I dag besöker han Saudiarabien för att övertyga landets ledning om att de måste släppa ut mer olja på marknaden. Protester har höjts mot besöket eftersom det kommer dagarna efter Saudiarabiens massavrättning av 81 personer.

09.05 En 18-årig ukrainsk kvinna har blivit våldtagen på ett flyktingboende i Düsseldorf, rapporterar Bild. Förövarna är en irakier och en nigerian.

Måndag 14 mars

22.55 USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan hade i dag i Rom ett sju timmar långt möte med sin kinesiska motsvarighet Yang Jiechi. USA:s avsikt med mötet var att få Kina att avstå från att förse Ryssland med militär materiel.

20.45 En rysk journalist hoppade in mitt under den mest sedda ryska nyhetssändningen och ropade: “Stoppa kriget! Nej till kriget!”. Kvinnan som protesterar är Marina Ovsyannikova, redaktör på en kanal med 250 miljoner tittare.

20.02 EU:s fjärde sanktionspaket mot Ryssland förbjuder bland annat import av ryskt stål och export av bilar värda mer än 500 000 kronor.

19.40 Den här gången höll vapenvila vid Mariupol och en kolonn på 160 bilar kunde lämna staden.

18.35 Tjetjenernas ledare Ramazan Kadyrov uppges befinna sig i Ukraina, vid flygplatsen i Hostomel, enligt uppgifter till The Guardian. Kadyrov är aktiv på sin Telegramkanal och uppmanar ukrainarna att kapitulera “innan det är för sent”. Kadyrovs kusin Adam Delimkhanov är befälhavare i ryska nationalgardet och leder tjetjenska styrkorna i Ukraina.

17.30 270-kilo tunge pianisten Luka Safronov kedjar fast sig vid en McDonalds-restaurang. Han protesterar mot att snabbmatskedjans restauranger stängs ned.

Han har även skrivit en förklaring om sin kärlek till amerikansk snabbmat på sin Telegramkanal.

10.10 Borgmästaren i Melitopol uppges ha blivit bortförd av ryska soldater. Invånare i Melitopol protesterar.

08.00 En moské i Mariupol har förstörts efter rysk beskjutning.

Fredag 11 mars

22.00 Biden tillkännager att USA planerar att förbjuda import av skaldjur, vodka och diamanter från Ryssland.

21.10 Rysslands centralbank har bestämt att ryssar som får pengar överförda till sig från utländska banker bara får göra uttag av dessa i rubel.

18.00 USA och Ryssland har under dagen anklagat varandra för att förbereda användandet av kemiska och biologiska vapen. Ryssland säger att Ukraina med USA:s hjälp tänker sprida dem för att ge Ryssland skulden – medan USA säger att Ryssland tänker sprida dem som ett direkt led i sin krigföring.

16.20 Ryssland kommer att klassificera Facebook och dess moderbolag Meta som “extremistiska organisationer”. Orsaken är att de ändrat sina regler när det gäller hets mot folkgrupp och nu tillåter uppmaning till våld mot ryssar om det är kopplat till kriget i Ukraina.

16.15 Nestle slår till mot ryska älskare av kaffe och mineralvatten – stoppar export av Nespresso och San Pellegrino.

15.55 Igor Lopatonoks dokumentär från 2016 Ukraine on Fire har raderats från Youtube. Dokumentären påstås ha ett pro-ryskt hållningssätt, amerikanske regissören Oliver Stone medverkar och är producent. Samtidigt har Netflix gjort sin dokumentär om Euromajdan, Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, möjlig att se gratis.

15.00 Tesla kommer betala tre månadslöner till anställda ukrainare som väljer att ansluta sig till kriget i hemlandet. Detta enligt e-post som CNBC tagit del av och det gäller anställda i Europa, Afrika och Mellanöstern. Det är oklart vad som gäller anställda i Nordamerika.

14.45 Enligt Migrationsverket har 5 200 flyktingar från Ukraina kommit till Sverige. Man förbereder sig för 4 000 per dygn och totalt 76 000. Det högsta men mindre troliga antalet är 212 000, det lägsta 27 000.

14.05 En FN-rapport bedömer att matpriserna i världen kan öka med mellan åtta och 15 procent på grund av det pågående kriget. Ukraina och Ryssland står tillsammans för 14 procent av världens veteproduktion, 19 procent av kornproduktionen och fyra procent när det gäller majs.

13.30 EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förklarar att hon i mitten av maj kommer att presentera en plan för hur ryska fossila bränslen ska kunna fasas ut till 2027.

11.15 En brittisk minister med ansvar för tidigare militär personal vädjade i dag om att medlemmar av denna grupp inte ska resa till Ukraina för att ansluta sig till landets främlingslegion. Ministern menar i sitt uttalande att det finns effektivare sätt för dem att visa sitt stöd genom arbete på hemmaplan.

10.05 Satellitbilder från Maxar verkar visa att den ryska kolonnen utanför Kiev nu omgrupperat, och spritt sig till städer och skogsområden runt Kiev, samtidigt som artilleri förflyttat sig och intagit positioner som möjliggör beskjutning.

09.00 16 000 frivilliga från Mellanöstern väntar på att få delta som frivola på rysk sida, förklarade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu på ett möte i det ryska säkerhetsrådet.

08.15 På krigets femtonde dag meddelar Energoatom, det statliga ukrainska kärnkraftsbolaget, att de kommer att upphöra med att köpa kärnbränsle från Ryssland till sina reaktorer.

Torsdag 10 mars

22.45 Interpols ledning avvisar ett krav på att blockera Rysslands tillgång till organisationens informationssystem. Kravet kom från Storbritannien, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

21.10 Walt Disney meddelar att de avbryter all form av verksamhet i Ryssland.

20.30 Ryssland har förklarat de från och med i morgon ensidigt öppnar humanitära korridorer från Kiev till ryskt territorium. Ukraina vill istället se att inga humanitära korridorer leder till Ryssland – som bett Röda Korset och FN om hjälp med att sprida information bland Kievs invånare om de ryska evakueringsvägarna.

19.55 För att säkra tillgången på hemmaplan har Ryssland förbjudit export av vete, råg, korn, majs och meslin (ett blandmjöl av vete och råg) till Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan.

19.05 En rysk pianist har förbjudits att delta i en serie konserter som skulle framförts av Montreals symfoniorkester. Beslutet togs efter påtryckningar från den stora ukrainska enklaven i staden.

Ingen hänsyn togs till att han tidigare offentligt starkt tagit avstånd från Rysslands angrepp på Ukraina.

Symfoniorkestern har förklarat att pianisten är välkommen tillbaka ”när sammanhangen tillåter”.

16.10 Goldman Sachs blir den första amerikanska investmentbanken som stänger ner sin verksamhet i Ryssland och lämnar landet.

14.24 Kievs borgmästare Vitalij Klytjko hävdar i ett tv-tal att häften av stadens invånare nu flytt och att staden omvandlats “till ett fort, där varje gata och byggnad är befäst”.

13.12 Ukrainska myndigheter väcker åtal mot 38 statstjänstemän misstänkta för förräderi, spioneri och samröre med fienden.

12.24 Ryska försvarsministeriet har publicerat dokument som de hävdar bevisar att den ukrainska armén planerade en stor offensiv mot Donbas i mars.

11.03 Efter mötet i Turkiet mellan Ukrainas utrikesminister Dmitro Kuleba och Rysslands Lavrov höll de var sin presskonferens.

Lavrov hävdade att västmakterna orsakat kriget genom att tvinga Ukraina att välja mellan väst och öst, men att Ryssland nu ger Ukraina chansen att välja fritt.

Han förnekade att Ryssland bombat ett barnsjukhus utan sa att det egentligen rört sig om en militärbas. Han förklarade också att han överlämnat konkreta förslag till Ukraina och nu förväntade sig svar.

Kuleba å sin sida sa att mötet varit både svårt och enkelt, och att han ansåg att situationen i Mariupol var den viktigaste frågan – men att Ryssland inte ville binda sig för en humanitär korridor i det fall, och heller inte diskutera tillfälliga vapenvilor.

09.55 Oligarken Roman Abramovitj drabbas av sanktioner i Storbritannien. Han får tillgångarna frysta och reseförbud, tillsammans med sex andra oligarker. För Abramovitj del innebär det att han nu inte kan sälja fotbollsklubben Chelsea.

07.45 Volkswagens vd Herbert Diess varnar för följderna i Europa av ett utdraget krig i Ukraina och säger att de skulle bli mycket värre än de ekonomiska följderna av covid-19 som ett resultat av mycket hög inflation, energibrist och en kollaps för internationell handel.

Onsdag 9 mars

22.15 USA säger nej till att ta över 28 Mig-29 från Polen – som ska kunna skänkas till Ukraina. En talesman för Pentagon förklarade att det viktiga var att istället utrusta de ukrainska styrkorna med pansar- och luftvärnsvapen.

22.00 Ryska försvarsdepartementet har förklarat att man nu satt in termobariska vapen i striderna.

16.55 Förre landslagsstjärnan Anatolij Tymosjtjuk har ännu inte uttalat sig om den ryska invasionen. Anledningen tros vara att han är andretränare i Zenit Sankt Petersburg. Ukrainas fotbollsförbund vill därför frånta honom hans tränarlicens, som är utfärdad i landet, alla titlar han vunnit och alla hedersutmärkelser han fått. Förbundet vill också att han omedelbart säger upp sig från sin tjänst i den ryska klubben. Tymosjtjuk är den meste landslagsmannen för Ukraina genom tiderna med 144 matcher.

16.07 En brittisk frivillig, Leon Dawson, har fått nej tack från Ukraina, då han ansågs kunna bli en säkerhetsrisk. Vi har inte tid eller pengar att träna upp dig, fick han som svar, han har ingen tidigare militär erfarenhet och arbetar som gymägare i Molesey.

En annan britt som vill strida är 60-åriga Brian Grove. Han har tidigare militär erfarenhet, men har inte fått något svar på sitt e-post till Ukrainas ambassad.

14.05 President Zelenskyj säger i sitt senaste tal att förrädare som försöker förhandla med Ryssland på eget bevåg kommer hanteras på det sätt som situationen kräver.

“And finally. Concerning our unity. This is our strength. This is what is needed at this time. We are receiving a lot of signals that someone in Ukraine has decided that he or she may not fight anymore together with everyone. And tries somehow separately, for something personal, for some personal benefit…

We are receiving various signals that some politicians are looking for threads to Russia again.

And some others are again working for a split, contrary to unity.

I want to say one thing and only once: I see what you are doing. If I hear another signal, the answer will be quick. As befits wartime.”

12.00 FN förbjuder sina anställda att prata om kriget i Ukraina som ett krig. Istället får man säga konflikt eller militär offensiv. Man får inte heller ha ukrainska flaggor på sina profiler på sociala medier.

09.15 Hollywood vill hjälpa. Leonardo DiCaprio skänker 100 miljoner kronor till humanitära ändamål i Ukraina. Skådespelarens mormors mor kom från Ukraina och DiCaprio har ofta berättat om hur mycket hon betytt för hans karriär. Andra skådespelare som skänkt pengar till Ukraina är Mila Kunis och Ashton Kutcher.

08.15 Ukraina bekräftar att Ryssland åter erbjudit tillfällig vapenvila. I dag ska därför humanitära korridorer kunna öppnas för evakuering från Kiev, Chernihiv, Sumy, Charkiv och Mariupol.

Tisdag 8 mars

22.10 Pepsico meddelar nu också att de stänger sin verksamhet i Ryssland.

22.05 Polens utrikesminister förklarar att hans land är berett att överlåta 28 Mig-29 till USA – i utbyte mot att man får moderna flygplan av USA. Bedömare anser att man på så sätt vill minska risken för vedergällning från Rysslands sida om planen sätts in på ukrainsk sida i kriget – eftersom det blir USA som då bestämmer att planen ska överlåtas till Ukraina.

21.10 Coca-Cola Company och Starbucks stänger också ner sin verksamhet i Ryssland.

20.04 McDonalds ger efter för protesterna och stänger sina 850 restauranger i Ryssland. De anställda kommer dock att fortsätta få lön.

19.00 “Allt är bögarnas fel”. Kriget i Ukraina är följden av att Pride-parader är tillåtna i det landet. Det hävdade Kirill av Moskva, patriark för den rysk-ortodoxa kyrkan, under sin söndagspredikan.

18.05 Biden meddelar att det blir importstopp i USA för rysk olja. Storbritannien kommer att fasa ut den ryska oljeimporten mot slutet av året.

17.55 Matteo Salvini, ledare för italienska Lega Nord, besökte i dag en flyktingförläggning i den polska staden Przemysl. Han kom dit inbjuden av stadens borgmästare – men på en presskonferens halade borgmästaren fram en t-shirt med Putins bild på – och ville att Salvini skulle ha den på sig när de gick runt på förläggningen. Han påtalade att Salvini 2019 kallat Putin för den störste nu levande statsmannen. Salvini svarade att Italien i dag gör allt landet kan för att hjälpa ukrainska flyktingar – och gick sedan därifrån.

https://twitter.com/marcobreso/status/1501201298762485761

15.35 Telegrams grundare Pavel Durov beskriver sin koppling till Ukraina genom sin mor som är från Kiev. Han berättar också om hur han var tvungen att lämna Ryssland 2014 efter ha vägrat lämna ut användaruppgifter från sociala medier-plattformen VK till FBU, ryska underrättelsetjänsten. Durov bor sedan flera år i Dubai.

15.15 President Joe Biden väntas meddela nya importförbud idag, rysk olja, naturgas och kol kommer bli förbjudet i USA. Förbudet backas inte upp av EU-länder eller andra allierade.

14.40 Pensionerade brittiske generalen Sir Chris Deverell säger att det bara är en tidsfråga innan Nato hamnar i krig med Ryssland. Tidigare tog han avstånd från idén om en flygfri zon över Ukraina, men ändrade sig.

11.25 Enligt Ukraina har tredje försöket att evakuera Mariupol avbrutits.

11.00 Den irländske ambassadören i Moskva har kallats till ryska utrikesdepartementet för att ta emot en protest mot gårdagens händelse i Dublin. Då körde en irländsk lastbilschaufför rätt igenom portarna till den ryska ambassaden för att protestera mot Rysslands agerande i Ukraina.

10.30 EU väntas i eftermiddag stänga ute tre vitryska banker från Swift samt utöka antalet ryska oligarker och politiker som finns på sanktionslistan.

10.00 Ett tredje försök görs nu att evakuera Mariupol. Den humanitära korridoren öppnades nyss.

09.30 Evakueringen från Sumy har inletts.

09.15 Dolly Parton förklarade att hon egentligen ”hellre drabbades av njursten än uttryckte politiska åsikter”, när hon i går var konferencier på Academy of Country Music awards i går, men hon uppmanade ändå publiken att sända ”kärlek och hopp” till dem som drabbats av kriget Ukraina.

09.05 De långa grejerna man har på axeln har kommit fram till Ukraina. Pansarskott m/86 är ett bärbart granatvapen som är särskilt utvecklat för att bekämpa mål som är skyddade av pansarplåt. Sprängkraften är inte fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar men ger infanterienheter ett sätt att förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.

När Pansarskott m/86 exporteras kallas det AT4.

08.00 En humanitär korridor för evakuering av staden Sumy ska öppnas under förmiddagen.

Måndag 7 mars

22.00 En talesman för Pentagon uppmanar amerikaner att inte ansluta sig till Ukrainas internationella brigad utan istället stödja Ukraina genom att skänka pengar.

21.15 De första utländska frivilliga är nu på plats utanför Kiev, tweetar Ukrainas försvarsdepartement.

21.15 Den ryska rubeln har förlorat en tredjedel av sitt värde mot dollarn och euron sedan kriget inleddes.

21.00 Tredje förhandlingsomgången mellan Ukraina och Ryssland gav inga konkreta resultat. Båda sidor uttryckte dock förhoppningar om att nästa förhandling skulle ge resultat, åtminstone när det gällde humanitära korridorer.

20.45 Om USA och EU förbjuder import av rysk olja kommer oljepriset att stiga till 300 dollar per fat, varnade i dag Rysslands vice premiärminister.

20.00 Två oljecisterner brinner efter rysk beskjutning i staden Zjytomyr i nordvästra Ukraina.

16.45 Denis Kerejevs död är bekräftad av Ukrainas försvarsdepartement, som kallar honom hjälte. Även två andra män bekräftas döda, som spioner för Ukrainas räkning. Men ledamöter i Ukrainas parlament menar att han sköts av SBU, ukrainska underrättelsetjänsten, för ha spionerat för Rysslands räkning. Kerejev deltog vid första fredsförhandlingen men fanns inte med på den officiella deltagarlistan.

16.15 Ryssland ställer krav för ett direkt eld upphör. Att Ukraina lägger ned vapnen, skriver in neutralitet i konstitutionen, erkänner Krim som ryskt territorium och Donetsk och Luhansk som självständiga stater. Rysslands talesperson Dmitrij Peskov har meddelat kraven, inför ett väntat tredje försök till fredsförhandlingar mellan länderna.

16.00 Internationella gymnastikförbundet fördömer den ryske gymnasten Ivan Kuliak som tog brons i barr i en världscuptävling i Doha i helgen. Vid prisceremonin hade han fäst ett “Z” på sin tröja – symbolen för dem som stöder Ryssland i Ukraina. Han väntas nu bli avstängd för en längre tid.

15.55 Feminister demonstrerar sitt stöd för Ukraina i Paris.

14.50 Rysslands och Ukrainas utrikesministrar ska mötas i Turkiet på torsdag.

14.25 Enligt utrikesminister Kuleba har 20 000 personer från 52 länder anmält sig som frivilliga för att strida för Ukraina. Hur många som är på plats i nuläget är oklart.

14.10 Enligt Ukraina har det nu dött över 11 000 ryska soldater i kriget. Man har förstört 1 000 bepansrade fordon, 290 pansarvagnar, 68 helikoptrar och 46 flygplan. Oberoende observatörer gör en mer moderat bedömning av Rysslands förluster.

11.45 Spartabataljonens ledare Vladimir Zhoga dör i strid nära Volnovakha. Spartabataljonen är en milisgrupp i utbrytarrepubliken i Dontesk, DRP. Han anklagades 2014 för att ha avrättat ukrainska krigsfångar. Enligt DRP:s ledare Denish Pushilin dog han när han hjälpte civila att fly.

10.35 Netflix, PWC, KPMG och American Express avslutar sina verksamheter i Ryssland.

10.15 Novak Djokovic lovar hjälpa före detta tennisspelaren Sergej Stakhovskij ekonomiskt. Stakhovskij har tagit värvning i Ukraina och befinner sig i reserven. Han var tidigare rankad som 31 i världen.

09.55 Kina skickar humanitär hjälp till Ukraina. Man påpekar samtidigt att bandet till Ryssland är orubbat och att samarbetet länderna emellan fungerar bra.

Söndag 6 mars

22.00 22 europeiska ambassadörer i Pakistan har uppmanat landets premiärminister Imran Khan att fördöma Ryssland. I ett tal i dag gav Khan sitt svar till ambassadörerna:

“Vad tror ni om oss? Att vi är era slavar … att vad ni än säger åt oss att göra så kommer vi att göra det?”

18.45 Under söndagen har Putin diskuterat med Erdogan, och med Macron. Macron har dessutom talat med USA:s utrikesminister Blinken. Israels premiärminister har lovat fortsätta försöka medla. Striderna har fortsatt.

16.55 Internationella atomenergiorganets chef Grossi hävdar att ledningen för kärnkraftverket i Zaporizjzja nu arbetar under rysk kontroll, men att driften fortsätter som tidigare.

14.00 Evakueringen av Mariupol misslyckas återigen. Båda sidor ger varandra skulden – återigen.

13.10 Enligt ukrainska uppgifter ska flygplatsen i Vynnitsia nu vara helt förstörd.

10.20 Ny överenskommelse om tillfällig vapenvila i Mariupol under söndagen. Den ska möjliggöra evakuering av civila från staden. Vapenvilan gäller mellan 10.00 på förmiddagen och 21.00 på kvällen.

10.00 En restaurang i Quebec i Kanada har döpt om den traditionella paradrätten poutine för att visa sin solidaritet med Ukraina, rapporterar New York Post. Ägaren tycker att poutine låter alltför likt Putin. Poutine tillagas genom att man tar pommes frites, toppar med ostsås och brunsås och så in i ugnen.

09.45 Coca-Cola, McDonalds och Pepsi fortsätter sin verksamhet i Ryssland, trots de många västföretag som avbrutit sina affärer och lämnat landet. Det kan komma att slå tillbaka mot de tre företagen, rapporterar Sky News. Till exempel har en fond som förvaltar 1100 miljarder kronor att de överväger att dra tillbaka sina investeringar i McDonalds och Pepsi.

En konsumentbojkott har också börjat växa fram mot de tre företagen.

09.10 Situationen de senaste 24 timmarna enligt Institute for the Study of War:

• Inga större offensiva operationer av ryska styrkor mot Kiev, Charkiv, Mykolaïv.

• Bombningarna av Mariupol fortsätter.

• Ryska styrkor öster om Charkiv och i norra Luhansk försöker etablera samband.

• Ryska styrkor runt Cherson verkar förbereda sig för offensiva operationer mot Mykolaïv och Odessa.

• Ryska marinkårsförband fortsätter förbereda sig för operationer mot Odessa.

Kartan visa institutets bedömning av positionerna nu. Noteras bör att institutet är en tankesmedja vars verksamhet huvudsakligen bekostas av den amerikanska krigsmaterielindustrin.

08.30 I ett samtal mellan USA:s och Kinas utrikesministrar förklarade den senare att kriget i Ukraina bara kan lösas genom dialog och förhandlingar med Ryssland – där EU och USA “tar hänsyn till de negativa effekterna Natos östliga expansion har på Rysslands säkerhet”.

08.00 Ukrainas USA–ambassadör hävdar att 3 000 amerikaner anmält sig som frivilliga till Ukrainas internationella legion. För två dagar sedan hävdade Zelenskyj att 16 000 hade anmält sig hittills, huvudsakligen från Georgien och Vitryssland.

07.00  Ukraina hävdar att hittills har 11 000 ryska soldater dödats i strid.

Lördag 5 mars

21.55 Under lördagen mötte Israels premiärminister Bennet president Putin i Kreml. Det som är känt från mötet är att de diskuterade kriget i Ukraina, men också Iran och de pågående förhandlingarna om ett nytt avtal som reglerar landets kärnenergiprogram. Efter mötet fortsatte Bennet till Tyskland för ett möte med förbundskansler Scholz.

21.30 USA har beslutat att bevilja ytterligare 100 miljarder kronor i stöd till Ukraina.

21.20 Ryssland och Ukraina enades under kvällen om att en tredje förhandlingsomgång ska äga rum på måndagen.

21.00 Under dagen flydde många från Kiev genom att ta sig över floden Irpin.

19.42 Ukrainare demonstrerade i dag i det av ryska styrkor kontrollerade Cherson.

18.30 Ryska flygbolaget Aeroflot ställer från och med 8 mars in alla sina internationella flygningar.

17.55 Elon Musk förklarar att han vägrar blockera ryska nyhetssändningar på sina Starlink–satelliter:

“Starlink har blivit anmodat av vissa regeringar (inte Ukraina) att blockera ryska nyhetsbyråer. Vi kommer inte att göra det annat än under vapenhot. Beklagar, men jag är en yttrandefrihetsfundamentalist.”

17.30 Ryssland uppges ha erövrat ett mentalsjukhus med 670 patienter i staden Borodyanka.

16.30 Både sidorna bekräftar nu att den humanitära korridoren vid Mariupol inte kunde användas för evakuering av civila – och ger varandra skulden för att så det misslyckandet.

16.00 Enligt ukrainsk media har Denis Kerejev avrättats för förräderi av ukrainska underrättelsetjänsten, SBU. Kerejev var med i Ukrainas första delegation i fredsförhandlingarna i Gomel. Ukrainas regering har inte bekräftat uppgifterna.

15.05 VIDEO: Rysk helikopter skjuts ned av ukrainska styrkor.

11.50 Paypal stänger ner sin verksamhet i Ryssland.

09.55 Borgmästaren i Mariupol hävdar att de ryska styrkorna inte iakttar sin egen vapenvila – och att de humanitära korridorerna därför i nuläget inte kan användas.

08.00 Ryssland proklamerar en tillfällig vapenvila som gör det möjligt att öppna humanitära korridorer från Mariupol och Volnovakha. Evakueringen av invånarna ska kunna påbörjas kl 10.00.

En reportagegrupp från Sky News körde in i ett ryskt bakhåll under lördagen och blev beskjuten. En i gruppen sårades lindrigt.

Filip är reporter på Morgonposten.
Boris är chefredaktör för Morgonposten.
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.