Tio minuter efter det att Anton Lundin Pettersson klivit in på Kronans skola i Trollhättan i oktober 2015 har han mördat tre människor med sitt svärd.

Några minuter senare skjuts Anton Lundin Pettersson själv till döds av polispatrullen som snabbt är på plats.

Polis, media och statsministern skyndar sig att förklara vad som egentligen hände. De säger enstämmigt att det var ett rasistdåd.

Men var det så enkelt? Finns det inte en alternativ förklaring som är minst lika, om inte mer, trolig?

22 oktober 2015 mördar Anton Lundin Pettersson tre personer med svärd på Kronans skola i stadsdelen Kronogården i Trollhättan.

– Allt pekar här på att det är ett hatbrott och det grundar vi på att vi har gjort en husrannsakan i den misstänktas bostad, säger Tord Haraldsson, kriminalkommissarie vid roteln för grova brott i Trollhättan, vid en pressträff i polishuset i Trollhättan.

– Där har vid träffat på bland annat en handling som pekar på att händelsen var planerad och ett hatbrott.

Media gör inga egna undersökningar under tiden som följer utan polisens förklaring etableras som den enda möjliga sanningen.

Upp till ett år efter dådet spred media felaktiga uppgifter om ett av offren. Lavin Eskandar beskrevs som en hjälte som försökt stoppa Anton Lundin Pettersson, detta var dock inte sant. Eskandar höggs brutalt ihjäl utan att ens ha sett honom närma sig.

Men finns det fler felaktigheter i den bild som media spred om dådet?

Partsinlaga

Journalisten Åsa Erlandssons bok ”Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan” är den enda som skrivits om dådet på svenska. Boken bygger på omfattande research men avspeglar också författarens världsbild. Erlandsson vann Stora journalistpriset för boken 2017, i kategorin ”Årets berättare”. Hon berättar om en person som stört sig på invandrarna till den grad att han brutalt högg ihjäl tre av dem med svärd.

Den drivande tesen om rasism får ses som en partsinlaga i vår tids samhällsdebatt. Bokens titel är lånad från ett tal som statsminister Stefan Löfven höll efter dådet. Men 2015 känns avlägset december 2021 då kriminella invandrare skjuter ihjäl varandra regelbundet och samhällsdebatten kretsar primärt kring problem i invandringens kölvatten.

Polisens bild av dådet som ett hatbrott bygger på Anton Lundin Petterssons avskedsbrev. Detta avskedsbrev har aldrig publicerats offentligt. Men det fanns också ett annat avskedsbrev. Anton Lundin Pettersson levde dubbla liv, ett liv där han försökte passa in i en normal tillvaro, och ett annat där han till synes kunde vara sig själv.

På fotot som spreds av Anton Lundin Pettersson i media efter dådet var han välfriserad och tittade leende in i kameran. Åren innan dådet hade han haft en helt annan frisyr med midjelångt hår. Hans främsta kännetecken var en lång svart rock och ett par svarta kängor. I brittiska Mail Online kan man ta del av bilder från hans tonårstid, på ett av dem bär han ett upp och nedvänt pentagram, en satanistsymbol.

På bilder från polisens husrannsakan kan man se boken ”Signs, Symbols & Omens” av Raymond Buckland på hans skrivbord. Buckland var en pionjär inom den nyhedniska rörelsen Wicca, där många ägnar sig åt häxkonster. Vad Anton Lundin Petterson speciellt intresserat sig för i boken vet vi inte, men han var inte en person som lämnade saker åt slumpen. Svärd och dolk är manligt kodade tillbehör i wiccaritualer. Han använde svärd vid dådet på Kronans skola och hade en dolk med sig.

Svart magi

Man bör dock notera att det inom wicca finns omdiskuterade inslag av svart magi, och att Bucklands läromästare Gerald Gardner var inspirerad av Alistair Crowley. Crowley var ockultist och arbetade periodvis för brittisk underrättelsetjänst.

Från Anton Lundin Petterssons hårddiskar vet vi att han tittade mycket på extremt våld, djurplågeri och annat sjukligt som han laddat hem. Han hade en specifik preferens för så kallad shemale-pornografi. Detta är en underkategori inom porren där främst transkvinnor, personer som är födda som män, har sex med män och kvinnor.

I Anton Lundin Petterssons hemliga avskedsbrev framgår det att han hade en nära relation till en transsexuell man från Nederländerna. Han hade också en vänskapsrelation med en transsexuell man i England. I sitt vardagliga liv gillade han Sverigedemokraterna och var intresserad av vikingatiden. Hans ideal kunde till det yttre verka vara macho, men i det dolda var han fascinerad av transsexualism. Han hade också ett komplex för sitt tuppbröst som gjorde att han inte ens ville bada med sin egen familj på sommaren. Det hemliga avskedsbrevet kommer inte till allmän kännedom förrän Åsa Erlandsson berättar om det i sin bok. Hon har hittat det under sina undersökningar, men hon håller fortfarande fast vid uppfattningen om att det rört sig om ett rasistdåd.

Frågan är varför inte polisen hittat brevet två år tidigare? Hade de redan bestämt sig för motivet?

I statistik från Socialstyrelsen är det tydligt att mental ohälsa, schizofreni, autism och självskadebeteende är betydligt vanligare bland personer med könsdysfori än bland den vanliga befolkningen. Anton Lundin Pettersson hade aldrig diagnostiserats, men hans internetvanor, tilltagande isolering och svårigheter med normalt umgänge pekade mot en störning som borde setts som ett alternativt spår av polisen.

Den amerikanska journalisten Abigail Shrier har i en granskning av ökningen av könsdysfori bland unga flickor visat att det pågår aktiv värvning, eller gromning, av flickor med autism in i transsexualism. Om Anton Lundin Pettersson på något sätt blev groomad in i sitt sjukliga beteende vet vi inte, men kartlagt är att hans porrkonsumtion eskalerade tiden innan dådet. Oavsett om han blev förledd eller själv sjönk ned i den antimänskliga sörjan, så är den motiverande faktorn inte vardagsrasism i Trollhättan, utan transhumanism. En mörk kraft som driver människor att förstöra sina liv.

Mycket i Anton Lundin Petterssons beteende uppvisar stora likheter med de unga, förvirrade män som fångas in av de våldsdyrkande satanistsekter som FBI skapat i USA, och som sedan länge också finns i Europa. I går beskrevs deras verksamhet i Morgonposten.

Värva anhängare

Grupperna söker ständigt värva anhängare genom sin närvaro på internet. En plats där Anton Lundin Pettersson tillbringade stor del av sin tid. Inget i förundersökningen eller polisens uttalanden tyder på att de utforskat detta spår – trots de stora likheter som finns mellan beteendet hos Anton Lundin Pettersson och dessa sekters medlemmar.

När han fick klart för sig att han inte skulle få fast anställning på sin praktik satte han igång med planeringen av dådet, som han mycket metodiskt arbetade med. Ingenting lämnades åt slumpen.

Den sista filmen han såg var The Matrix, en gnostisk kultfilm om frigörelse från en ondskefull världs bojor. Båda regissörerna och manusförfattarna har bytt kön och heter numera Lana och Lilly Wachowski. Filmen är enligt Lilly Wachowski en metafor för transsexualism.

Kanske var dådet på Kronans skola Anton Lundin Petterssons frigörelse från världen som han upplevde den? Maskerad till ondskans ledare Darth Vader offrade han sig själv och tre oskyldiga människor för ett högre syfte.

De senaste åren har ofta attentat utförda av muslimer förklarats med att förövaren hade mentala problem, även om de under dådet ropat Allahu Akbar eller postat en video på internet. Deras politiska och religiösa uppfattningar har skjutits åt sidan när dådet skulle förklaras.

I Anton Lundin Petterssons fall blev det tvärtom.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.