Han började som medlem i en kristen vitmakt-grupp, men blev snabbt samtidigt också aktiv i den nynazistiska organisationen Aryan nation. Han kände uppenbarligen ett behov av att beväpna sig för att kunna sprida gruppernas evangelium och köpte ett vapen.

Oturligt nog för honom köpte han vapnen av två FBI-agenter. Där börjar Joshua Caleb Sutters resa genom de mer vildvuxna delarna i ytterkanterna av amerikansk politik. En resa som han kommer att genomföra i FBI:s tjänst, en resa som för honom i kontakt med satanism, nazism och beundrare av den kommunistiske massmördaren Pol Pot. Han kommer att arbeta i många av dessa organisationer och ofta också leda dem.

Efter sitt olagliga vapenköp döms han till två års fängelse. Det är under tiden bakom murarna han värvas som informatör av FBI. När han släpps blir han en av ledarna i sin gamla grupp, Church of the Sons of Yahweh. Organisationen kommer snart att bli av med två medlemmar som arresteras för att ha planerat ett bankrån. De döms till fängelse i sex år samt fem år och två månader.

Det finns de som hävdar att Sutter filmade männen när de var berusade och då uppmanade dem att tala om bankrån. Filmen ska sedan ha lämnats över till FBI.

Misstankar om att Sutter arbetade för FBI gjorde att han svartlistades av Aryan Nation. Därför sökte han sig ut på den andra kanten och tillsammans med sin flickvän Jill Hoy bildade han ett parti som dyrkade Pol Pot och Nordkoreas förste ledare Kim-Il Sung. De ville växa och förenade sig med en grupp som hade Nordkoreas officiella stöd för att utbilda utlänningar i nordkoreanskt tänkande.

Men det var inte bara organisationerna som förenades. Ledaren för den organisation som hade nordkoreanskt stöd inledde ett förhållande med Jill Hoy och såg henne som sin flickvän. Men strax dessförinnan hade Jill Hoyt gift sig med sin gamle pojkvän Sutter. Möjligen ville alla inblandade i god kommunistisk anda dela på allt. Hoy och Sutter hade också en säregen uppfattning om romantik då de som bröllopsdag valde 30-årsdagen av det massjälvmord som kultledaren Jim Jones beordrade 1978. Den dagen dog 918 av hans anhängare i Guyanas djungler.

Hoys och Sutters inflytande över organisationen ökade, och några medlemmar anklagade Sutter och Hoy för att ha försökt giftmörda den gamle ledaren, den som Hoy hade ett förhållande med. Allt fler personer i organisationen började misstänka att Sutter och Hoy var informatörer åt FBI.

2010 uteslöts Hoy och Sutter ur organisationen efter det att den fått information från parets tidigare kollegor i Aryan Nation om att de var FBI-informatörer. Paret försökte följande år starta nya organisationer som skulle sprida propaganda för Nordkorea, men man fick aldrig landets stöd.

Efter ett sista fruktlöst försök att skapa en helt ny ideologi som blandade dyrkan av massmördare, nordkoreansk propaganda och apokalypsteorier gav de upp helt och ändrade än en gång inriktning.

Vit jihad

Vad paret ägnade sig åt åren som följer beskrivs i en stämningsansökan från 2016. Den lämnades in av William White, en tidigare medlem av en nazistisk organisation.

Där hävdar White att Sutter övertalat en ledare för Aryan Nation att propagera för ”vit jihad”, en blandning av nazism och muslimsk jihadism. Sutter ska också ha övertalat ledaren att inleda en allians med kriminella motorcykelklubben 1st SS Kavallerie Brigade Motorcycle Division. Klubben var nynazister samtidigt som man hyllade Usama bin Laden. Klubben avslöjades senare som styrd av FBI, med syftet att koppla samman MC-gäng, islamisk terrorism och nationalism. Två av ursprungsmedlemmarna var FBI-agenter, och operationen slutade med att 20 personer dömdes för olika brott, från olaga innehav av droger till planerat mordförsök.

FBI var uppenbarligen nöjda med Sutters insatser på hemmaplan eftersom vi 2018 återfinner honom i Ukraina. Här dyker han upp som ledare för den amerikanska satanistorganisationen O9A, Order of Nine Angles. På en tillställning träffar han medlemmar av Atomwaffen Divison, AWD.

AWD grundades 2015 och finns i flera länder utanför USA. 2018 fick nyhetssajten ProPublica tillgång till 250 000 meddelanden från en Discord-chatt som användes av AWD-medlemar. De visade att AWD hade 20 celler runtom USA.

En tidigare AWD-medlem är Samuel Woodward som är häktad i väntan på rättegång misstänkt för mordet på Blaze Bernstein, en judisk homosexuell man. I nuläget har totalt 13 AWD-medlemmar dömts och åtta väntar på rättegång. Sutter ska vara läckan bakom chattarna från Discord som sedan legat till grund för ett antal av rättsfallen.

Sutter kan ses hantera vapen i AWD:s propagandavideos trots att han är dömd för vapenbrott. Sutter ska också ha varit involverad i att utveckla förgreningar av AWD i Europa, under namnet Feuerkrigwaffen Division, FKD. 2018 avslöjades att en 13-årig pojke från Estland var ledaren för FKD, med alias “Commander/Kriegsherr”. Eftersom han var under straffrättslig ålder fick säkerhetstjänsten i landet använda andra metoder för att avradikalisera honom.

AWD har organiserat flera träningsläger. Sutter var huvudansvarig för Nuclear Congress i Las Vegas 2019. Han var speciellt intresserad av en ung man vid namn Richard J. Tobin, som rekryterats vid 18 års ålder. Tobin fick psykedeliska droger av en annan FBI-agent, vilket ska ha försämrat hans mentala hälsa. Sutter ska ha sedan uppmanat Tobin att planera våldsdåd mot synagogor. Tobin blev gripen, men släpptes i väntan på dom samtidigt som han behandlades för mental ohälsa. Sutter ska även lyckats få Tobin att gå med i The Base, en organisation med kopplingar till nazism. 

Satanism och droger

Inte bara FBI sysslar med infiltration och med att bygga upp och styra ockulta organisationer eller extrema politiska rörelser, även kollegorna på andra sidan Atlanten ägnar sig åt detta.

Order of Nine Angles, O9A, grundades i Storbritannien på 1960-talet. Man påstår sig praktisera traditionell satanism och filosofin om ”den vänstra handens väg”. Men sedan 1980-talet har man varit omskrivna för sin koppling till nynazism, och man har i dag förgreningar i ett flertal länder.

Det har även uppdagats att det brittiska nätverket för utbyte av information mellan underrättelseorgan RICU (Research, Information and Communications Unit) har infiltrerat O9A. RICU har haft en växande oro för nazistisk extremism. MI5-chefen Ken McCullum säger att 30 procent av alla terrorplaner man lyckats avvärja är kopplade till nazistiska miljöer. 2020 dömdes en 17-åring med autism till sex år och åtta månaders fängelse för att ha planerat terrordåd under 2017 och 2018, då han var 14 år gammal. Han var en följare av O9A och beskrev sig som nynazist och sadist.

Samtidigt är 09A en sekt som skapar splittring i närliggande organisationer. Exempelvis har medlemmar i Atomwaffen Division lämnat organisationen eftersom de vänder sig mot att satanismen fått fäste i deras rörelse. Och det har skett genom påverkan från O9A och Sutter.

AWD upplöstes i början av 2020 för att i juli samma år återuppstå som National Socialist Order. NSO riktar främst in sig på propaganda.

FBI och brittisk säkerhetstjänst har alltså inte bara infiltrerat organisationer som säger sig vara satanistiska, nazistiska eller som hyllar kommunistiska massmördare – de har också skapat och byggt upp sådana sekter. Allt i syfte att dra till sig osäkra människor och provocera dem till våldsdåd.

Morgonposten har varit i kontakt med Martinet Press, där Sutter är verksam, och fått bekräftat att förlaget fortfarande är aktivt och flera nya titlar är planerade för utgivning, med satanism, sadism och ockultism.

Förlaget hänvisar till “Commandant Cultus” hemsida för all utgivning kopplat till Temple of Blood (O9A). På hemsidan hittar man länkar till Ebay där man kan köpa flaggor och andra tillbehör för satanistritualer…

Propagandan sprids givetvis ofta via internet. Den fråga man måste ställa sig är: har deras idéer fått anhängare i Sverige också?

Den frågan ska vi försöka besvara i nästa avsnitt.

Filip är reporter på Morgonposten.