De kriminella gängen härjar hårt i Eskilstuna.

Tolv skjutningar hittills i år. 2022 var kommunen den stad i Sverige som drabbades hårdast av skjutningar. Det rör sig inte om mord och skjutningar enbart i stadens förortsområden; våldet har spridit sig in till de centrala delarna av staden – i år har det skett en regelrätt avrättning utanför en skola, och en eldstrid utkämpades senare vid centralstationen.

Nu ska kommunen försöka börja slå tillbaka hårdare mot gängen – och det första slaget riktas mot kommunens anställda.

10 000 personer arbetar i kommunala verksamheter, och de ska nu alla drogtestas. Drivande bakom förslaget är moderaten Jari Puustinen, som är kommunstyrelsens vice ordförande.

Vi ser i dag att grunden till gängkriminaliteten och den brottslighet som den medför är narkotika. Det är marknaden som skapar det här. Då måste vi som organisation ta vårt ansvar och hitta nya grepp för att begränsa marknaden och givetvis hjälpa de som har hamnat i ett beroende, förklarar Jari Puustinen i Aftonbladet.

Planen är alltså att i görligaste mån slå sönder marknaden, och därmed minska gängens intäkter från narkotikaförsäljning.

Att marknaden är stor och växande visar de tester av avloppsvattnet som kommunen gjort de senaste fem åren.

Vissa grupper kommer att testas oftare enligt de planer som finns. Dit hör de som arbetar inom omsorgen, till exempel med barn och äldre. ”Nolltolerans” ska gälla alla anställda i kommunen när det gäler användande av narkotika, säger Puustinen, som också menar att kommunens invånare i stort sett reagerat positivt på förslaget.

Testerna ska dock vara frivilliga, och än har kommunen inte bestämt sig för hur man ska agera om någon vägrar att låta sig testas.

Det finns vissa legala problem med testerna menar Puustinen.

I regeringsformen slås det fast att ”varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp” – en fråga som man i den privata sektorn kan hantera genom avtal, och i den sektorn har också antalet drogtester ökat.

Puustinen ser problemen med rådande lagstiftning, men har i olika sammanhang deklarerat att det gäller att ”utmana” lagstiftningen, för att få riksdagen att agera snabbare. Det går inte att ”sitta med armarna i kors”, menar han.

Frågan är dock om Puustinen ser alla problem, för när han beskriver situationen i Eskilstuna säger han:

Om marknaden minskar och försvinner, försvinner också resurserna och pengarna som gängen slåss om. Gängkriminaliteten i Eskilstuna handlar om droger. Man slåss om olika områden.

Men det finns många exempel på hur krympande drogmarknader ökar konkurrensen mellan gängen – samma antal gäng ska sälja till färre kunder, och måste slåss om det minskande antalet – och därmed skulle också våldet, skjutningarna och morden riskera att öka i Eskilstuna.

Kan något hände om man inte slå direkt och hårt mot gängen?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!