Under onsdagen dödades nio personer i en polisoperation som riktade sig mot kriminella gäng i Rio de Janeiro, uppger myndigheterna. Det är den senaste insatsen av säkerhetsstyrkans räder i landet, som under en vecka lett till att minst 44 personer dödats i Brasilien, meddelar AFP. Delstatspolisen i Rio förklarar att man öppnat eld efter att ha blivit attackerade under en razzia mot ett möte med lokala gängledare.

”En sammandrabbning inträffade när våra poliser attackerades av beväpnade män på platsen”, sade delstatspolisen i ett uttalande. ”Elva misstänkta skadades och fördes till sjukhus. Nio av dem dog.” Bland de döda fanns två gängledare, och man kunde beslagta automatgevär, granater och ammunition. Två poliser skadades.

Militärpolis övervakar ambulanstransport av skottskadade gängmedlemmar, 2 augusti 2023 (alla foton är tagna av Fabio Teixera / AFP)

Invånarna beskrev kåkstaden som en scen från en krigszon. ”Alla butiker är stängda. Människor kan inte lämna hemmet för att ta sina barn till skolan. Du kan bara ta skydd, och vänta på att skottlossningen ska ta slut”, sa en invånare till TV Globo. Polisen sa att provisoriska barrikader satts upp i området för att bromsa polisernas frammarsch.

Räden i Rio skedde några dagar efter dödliga polistillslag mot narkotikagäng i delstaten Sao Paulo, med 16 döda, samt 19 döda i delstaten Bahia. Nu ställs krav på myndigheterna i Brasilien om oberoende utredningar av påstådda polisövergrepp. Säkerhetsstyrkorna anklagas för att kränka de mänskliga rättigheterna i kriget mot tungt beväpnade narkotikagäng.

Militärpolisens fordon bär spår av beskjutning med grovkalibriga vapen

Liknade polisinsatser gjordes i São Paulo i fredags i förra veckan, efter att en person i polisens specialstyrka sköts ihjäl i hamnstaden Guarujá. Myndigheterna sa senare att 16 påstådda brottslingar dödats hittills i den pågående operationen. I delstaten Bahia har 19 misstänkta i tre olika städer dödats vid sammandrabbningar med polisen. I samtliga fall sa myndigheterna att polisen besvarat eld efter att ha blivit attackerade.

Enligt den brasilianska organisationen Public Security Forum dödades under förra året dödades 6 429 personer av polisen i Brasilien, ett land med 214 miljoner människor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!