Onsdagen inleddes med att alla svenska mediers hemsidor hade en nyhet om Donald Trump i topp. Nu har han åtalats för tredje gången. I åtalsdokumentet hävdas att Trump ”… konspirerat, och genom lögner, oärlighet och bedrägeri försökt skada, sabotera och förhindra den federala regeringens arbete”.

Det som åsyftas är Trumps konstanta ifrågasättande av valresultatet 2020, och hans olika försök att få det ogiltigförklarat – till exempel genom processer i ett antal delstater.

Trump är sedan tidigare misstänkt, och åtalad i två fall. Dels för att genom bokföringsbrott försökt dölja olagliga utbetalningar till en porrstjärna, dels för att olovligen tagit med sig hemliga handlingar från Vita huset, och förvarat dem i sitt hem – även efter det att han avgått som president.

Det är en inte orimlig nyhetsbedömning att se det nya åtalet som en toppnyhet.

Märkligare är dock att ingen av Sveriges stora tidningar eller Svt gett utrymme åt en annan politisk händelse i USA – som skedde dagen innan Trump åtalades för tredje gången.

Då genomförde granskningskommittén i kongressens representanthus en fyra timmar lång utfrågning av en tidigare nära affärspartner till president Bidens son Hunter.

Det uttalande som efter utfrågningen publicerades av ordföranden i den mäktiga kommittén inleds med konstaterandet att ”… det nu är bevisat att Joe Biden ljugit för det amerikanska folket”.

När Devon Archer under måndagen vittnade i ett kongressförhör i USA innebar det alltså att USA:s president Joe Biden avslöjades som en lögnare, och det rörde sig inte om små vita och vardagliga lögner.

Men i svenska medier inte ett ord, inga inslag i radio eller teve.

Tystnad.

Ett antal gånger har Joe Biden de senaste åren förklarat att han inte visste någonting om sin son Hunters affärer med oligarker i Ukraina och Kina, och att han aldrig pratade med Hunter om dessa affärer – som innebar att sonen genom åren fått tiotals miljoner kronor, till exempel i styrelsearvoden från det ukrainska energibolaget Burisma, som betalade Hunter en miljon kronor i månaden.

Hunter hade – och har – ingen som helst kunskap om energimarknaden. Med tanke på vad som avslöjats om Hunters privatliv hade varit rimligare om odlare av marijuana eller koka betalat honom för att bedriva lobbyverksamhet för legalisering av narkotika.

Eller om han fått en styrelsepost hos en stor tillverkare av sprit.

De två marknaderna kan Hunter, och han har genom sin egen konsumtion bidragit till deras tillväxt.

Hade Hunter arvoderats av någon av de amerikanska sexarbetarnas ”fackföreningar” hade det heller inte stuckit någon i ögonen, han kan den marknaden också.

Men istället arvoderades den nedgångne och förfallne Hunter rejält av utländska oligarker – för han hade trots allt en tillgång. Hans pappa Joe var dåförtiden USA:s vicepresident, och antogs kunna öppna dörrar för ukrainare och kineser.

Under sitt vittnesmål berättade Archer att Hunter vid minst 20 tillfällen kopplat upp Joe på högtalartelefon under möten som Hunter deltog i med utländska bolag.

När Joe inte längre var vice-president under Obama halverade Burisma Hunters månatliga arvode. Hunter var inte längre lika användbar som tidigare, men ändå användbar.

Archer bekräftade också de misstankar som funnits om att när Burismas ledning befann sig under utredning för korruption i Ukraina begärde styrelseledamöter i Burisma att Hunter skulle se till att Joe Biden påverkade åklagare i Ukraina att ligga lågt just i denna korruptionsutredning.

Tidigare har många framfört misstankar om familjen Bidens affärer med Burisma – men Joe Biden har alltså alltid förnekat all kännedom om sonens affärer.

Det här är första gången som ett åsyna vittne inför ett utskott i representanthuset kunnat berätta att Joe Biden definitivt visste vad sonen ägnade sig åt.

Granskningskommitténs ordförande slår i sitt uttalande fast att man kommer att fortsätta sin utredning för att mer exakt kunna klargöra de utländska penningsummor som gått till familjen Biden, och om det inte bara är Hunter som blivit rundhänt betald för sina tjänster.

Representanter för demokraterna – som kongressmannen Dan Goldman – har redan börjat försvara Joe Biden genom att hävda att han under telefonkonferenser, möte och middagar bara ”pratat om vädret” med de utländska oligarkerna.

Föreställ er scenen på ett styrelsemöte i Burisma. Ordföranden uttalar en fråga typ: ”Undrar vad det blir för väder framöver?” – och genast säger Hunter: ”Jag kopplar upp farsgubben, han har koll”.

Joes meriter som väderorakel är ganska begränsade, eftersom han alltid låtsas som om det regnar – oavsett vad han anklagas för, och oavsett väder.

Enligt Archer var syftet med Hunters uppringningar att visa för Burismas styrelse att Joe Biden var tillgänglig – allt som behövdes var att Hunter tryckte på en knapp på högtalartelefonen.

Man kan fråga sig vad ukrainarna (liksom också kineser, rumäner, kazaker och ryssar) var villiga att betala miljoner för – var det för att få ha med en knarkande Hunter i styrelserna, eller var det för att få en direkt ingång till USA:s vice-president?

I kommitténs uttalande noteras också att den mycket rika och mäktiga ryska oligarken Jelena Baturina inte drabbats av de amerikanska sanktioner som utfärdats mot hundratals ryska affärsmän, politiker och militärer som en följd av kriget i Ukraina.

Putin intill Jelena Baturina på en minnesgudstjänst för Baturinas avlidne make 2019 (foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik / AFP)

Baturina och hennes man – som under nästan 20 år var borgmästare i Moskva – byggde upp ett enormt företagsimperium, genom att utnyttja makens politiska ställning och Jelenas näsa för affärer, och kontakter med stadens mäktigaste maffiafamilj, som växt fram i Solntsevo-distriktet och numera har förgrenat sig till bland annat USA, Frankrike, Spanien, Kanada.

Baturina borde vara ett förstahandsmål för amerikanska sanktioner.

Men varför tas detta upp i uttalandet efter kongressförhöret?

Förklaringen finns i uttalandet sista punkt. 2014 åt Jelena middag med Joe och Hunter Biden.

Och i dag finns hon inte med på Biden-administrationens lista över oligarker som ska drabbas av sanktioner.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!