Många trender föds på TikTok, och en av de senaste är RCTA, Race Change To Another – att en person hyfsat enkelt kan byta ras. En av dem är 15-åriga Alisa, som länge känt en speciell koppling till Japan, och som NBC News talat med. Hon kommer ursprungligen från Ukraina, men bor sedan en tid i Maryland, USA – nu går 15-åringen under det japanska namnet Miyuki. Det Alisa drömmer om är att en dag vakna upp, och äntligen vara en fullödig japansk tonåring.

Medlemmar av RCTA-gemenskapen vill inte nödvändigtvis ändra sitt utseende för att se ut som en annan ”ras”, men de tror att de kan manifestera identiteten med hjälp av subliminala budskap i bland annat YouTube-videor som går på repeat under natten. Oftast finns en önskan om att övergå till östasiatiska etniciteter, baserat på kärleken till K-pop, K-drama och animekultur. Och enligt Alisa går det rätt bra. Synen har blivit bättre, ögonlocken mindre och håret är en aning mörkare.

”Min subliminala video ger dig samma utseende som [de japanska] unga kvinnorna du ser i filmen. Du kan uppnå samma ideal, och allt du önskar blir ditt.” Ungefär så presenterar en av videomakarna sin RCTA-snutt, en av flera liknade filmer som dykt upp på YouTube de senaste åren. 500 000 visningar är inte ovanligt. Och på TikTok delar dussintals nya konton liknande mål och estetik, och dokumenterar vad unga människor beskriver som deras ”rasbyte”. De tar in subliminala budskap, för att få ett ”östasiatiskt utseende” eller ”koreanskt DNA”.

@rctaisvalid.d

rcta is valid and its okay to be rcta!!<3#fyp #rcta #asian #viral #safeplace #xyzbca #asiangirl #korean

♬ original sound – 나무란 <3

Samtidigt är experter överens om att det helt enkelt är omöjligt att ändra på sitt ursprung. ”Det är bara tro”, säger Jamie Cohen, biträdande professor i kultur- och mediestudier i New York. ”Det fungerar aldrig, för det händer inget. Men de har övertygat sig själva om att det fungerar för att det finns andra människor som också har övertygat sig själva.”

Den koreansk-amerikanska poeten Margaret Rhee, biträdande professor i medievetenskap i New York, säger att RCTA-fenomenet speglar det nuvarande medieklimatet där östasiatiska medier åtnjuter utbredd popularitet internationellt, och särskilt i USA. ”Det finns också en baksida, eftersom det finns problem kring fetischism eller objektifiering, något som östasiatiska kulturer alltid utsatts för.”

Men det här bryr sig Alisa inte om. Hon är övertygad om att det fungerar, och har börjat göra egna inlägg på TikTok. ”Ända sedan jag var nio år gammal har jag alltid älskat japansk kultur, och jag har alltid velat flytta dit, också innan jag upptäckte RCTA.” I den första videon hon lade upp på TikTok presenterar hon sig själv genom en kombination av japansk och engelsk text, och skriver att hon är japansk, älskar katter och letar efter vänner. I bakgrunden visas en annan TikTok-användare som dansar till poplåten ”Love and Joy” med den japanska sångerskan Yuki Kimura. Kimuras pappa är för övrigt japan, hennes mamma är hälften filippinsk och hälften spansk.

Men subliminala budskap går att använda till så mycket annat än att bara byta rastillhörighet på ett par nätter. Taskiga betyg i skolan? Låt en YouTube-film rulla under natten, så ordnar det sig. Gå ner i vikt? Det finns videos också för det. Framgång på jobbet, kärlek och pengar? Rätt sorts bilder, lugn musik och undermedvetna meddelanden och affirmationer kopplar om dina nervbanor eller DNA, eller både och.

Eller så tager man vad man haver, och gör något bra av det som redan finns. Det går också bra.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!