Tidigare år har det varit brist på svensk honung, men i år finns det istället för mycket. ”Där man tidigare normalt sett kunnat leverera till uppköpare har de aviserat om att de inte kan köpa den mängd honung de gjort tidigare”, säger Björn Dahlbäck, ordförande för biodlarnas riksförbund, till P4 Jönköping. De får också sämre betalt.

Uppköparen silar och förpackar honungen, och är den första länken i logistikkedjan innan den hamnar i livsmedelsaffären. De som levererar honung till butikerna kan inte ta emot mer, och anledningen till överskottet är de stora skördarna under 2021 och 2022. Samtidigt blir biodlarna i Sverige fler och fler. ”Fler biodlare påverkar naturligtvis, och sedan är importen av honung en del av anledningen”, fortsätter Dahlbäck. ”Samtidigt har dieseln, elen och många andra saker blivit dyrare för biodlarna.”

Priset när biodlaren säljer sin honung till uppköparen har rasat de senaste åren. 2021 fick man 55 kronor kilot för sin honung, 2023 ligger kilopriset under 40 kronor. Samtidigt är priset i butikerna samma som tidigare. Dahlbäck tror att det beror på att återförsäljarna har ökade kostnader för andra delar av verksamheten. ”Någonstans har de också fått ökade kostnader. I det här fallet verkar det vara producenterna som får ta smällen.”

Lena Freij, ordförande i Värnamoortens biodlarförening, säljer sin honung på marknader. ”Det är roligt att vara på marknader, men jag vill ju inte åka varje vecka.” Hon tror att biodlare kommer att behöva dra ner på antalet bisamhällen, eller stänga ner helt.

Två av de som nu har mängder med osåld honung i lagret är Håkan Albrektsson, med sex ton, och Martin Svensson som har tolv ton honung. ”Vi har försökt trappa ner efterhand, men har inte fått signaler på att det inte går att sälja vår honung förrän nu”, säger Albrektsson till SVT Nyheter. Hans företag producerar honung, men erbjuder även pollinering till fruktodlingar och drottningavel.

”I värsta fall kan vissa svenska varor försvinna om vi inte har pollinering på grödorna”, säger Svensson. ”Framför allt frukter halveras i skörden om bina skulle försvinna.”

Enligt SCB importerade Sverige 4 797 ton honung under 2022; ett ton motsvarar tvåtusen burkar honung. Enligt intresseorganisationen Svenska Bin är hälften av all honung som konsumeras i Sverige importerad – ett överskott även i utlandet pressar ner priserna också i Sverige. Man menar vidare att handeln har ett stort ansvar, och säger att konsumenterna i större utsträckning behöver välja att medvetet stötta en hållbar, lokal biodling.

Du som ändå vill satsa på en egen, mindre honungsproduktion kan räkna med 10 000 kronor för kupor, arbetskläder samt redskap, och det ligger mycket arbete bakom det färdiga resultatet. Den senaste trenden är istället att köpa andel i en bikupa – priset ligger på 500 kronor och uppåt. Då ingår en del av skörden i din kupa.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!