Vattnet luktar som en blandning av ”skit, giftgas och en ruttnande åsna”, enligt dem som besprutats med det.

Denna stinkande sörja uppfanns i Israel 2008 och har sedan dess använts av israeliska styrkor för att skingra palestinska demonstranter på Västbanken.

Nu används den också i själva Israel mot de egna medborgarna för att skingra de folkmassor som demonstrerar mot den nya lagstiftning som parlamentet nu börjat anta.

I går, måndagen 24 juli, röstades en lag igenom som inskränker Högsta domstolens möjligheter att ingripa mot korruption och nepotism bland de folkvalda.

Det är den första i en serie föreslagna lagar som ska inskränka juridikens makt över politiken, och minska Högsta domstolens möjligheter att ingripa mot lagar och åtgärder från parlamentet.

Lagen röstades igenom med siffrorna 64 mot noll eftersom oppositionen lämnade parlamentet och vägrade delta i omröstningen.

Militära protester

Men lagen, liksom de kommande lagarna har mött hård kritik inte bara från oppositionen i Knesset.

Höga militärer som överbefälhavaren Herzi Halevy, samt chefen för den militära underrättelsetjänsten har hävdat att det som nu sker skadar landets militära försvarsförmåga. Även försvarsministern Yoav Gallant, har ilsket angripit lagarna.

10 000 soldater som ingår i de väpnade styrkornas reserv har hotat nämligen med att vägra bära vapen om lagarna går igenom.

Jävigt HD?

Frågan är hur HD kommer att reagera på den nya lagen.

Oppositionen mot lagen hävdar att HD har rätt att slå ned lagen.

Netanyahu menar att eftersom lagförslagen berör HD är domstolen jävig, och kan därför inte uttala sig i frågan.

Pådrivande för att genomföra den nya lagstiftningen är Yariv Levin, en av ledarna för Likud och han innehar i regeringen posterna som vice premiärminister och justitieminister. I ett tal i mars i år presenterade han sina planer för de nu pågående förändringarna; han deklarerade att han ville se de valda politikerna befriade från Högsta domstolens kontroll, som han ansåg vara odemokratisk. Detta eftersom medlemmarna av parlamentet var valda av folket – men det är inte domarna.

Sedan detta tal har israeler varje vecka protesterat på gatorna i landets städer – men Levin har hårt drivit sin agenda, och också blockerat varje försök från det egna partiets ledare Netanyahu att nå en kompromiss med oppositionen.

Gangstervälde?

Egentligen är det alltså Levin som är den kraft som samlar och leder dem som vill förändra rättsordningen i Israel.

Han är jurist, och har under våren uppmärksammats för sina kontakter med den israeliska maffian – som när han på film syntes kramas med gängledaren Rafi Chaim-Kedoshim i dennes hem under en Purim-fest.

Chaim-Kedoshim har fyra fängelsevistelser bakom sig, och har dömts för bland annat kidnappning och utpressning.

Han har målmedvetet byggt upp en politisk position genom att rekrytera hundratals nya medlemmar till Likud i sin hemstad i Tel Aviv-distriktet, och kontrollerar nu partiet i Herzliya, som är en av Israels mest välbärgade platser.

Det är nu inget ovanligt att israeliska maffiafamiljer försöker skaffa sig politiskt inflytande.

2003 valdes Inbal Gavrieli in i det israeliska parlamentet som representant för Likud. Hon väckte uppmärksamhet genom att hänvisa till sin immunitet som parlamentsmedlem när polisen ville genomföra en husundersökning i hennes föräldrahem, med förklaringen att hon också bodde där. Hennes far var en av ledarna för den mäktiga maffiafamiljen Gavrieli.

Lättnad för premiärministern?

Måndagens beslut som inskränker HD:s möjlighet att ingripa mot politisk korruption kan tänkas göra tillvaron lättare för premiärminister Netanyahu – trots protesterna på gatorna.

Sedan 2019 pågår långdragna rättsprocesser mot honom där han anklagas för att ha tagit mot mutor från affärsmän, och för att i utbyte mot förmånlig press från landets största mediekoncern ha infört bestämmelser som drabbade koncernens konkurrenter.

I höst kommer fler lagförslag att presenteras som slår mot HD:s makt, de innebär bland annat att:

Parlamentet med enkel majoritet ska kunna omintetgöra beslut i HD.
• Regeringen ska få kontroll över den nämnd som utser domare.
• De som fortsätter att protestera och därmed riskerar att bli besprutade med skunkluktande vatten kan kanske trösta sig med att tillverkaren garanterar att den är ”100-procentigt ekologisk” och ”miljövänlig”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!