Ett stort antal anhängare av shiapredikanten Muqtada al-Sadr stormade under natten mot torsdagen den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad, meddelar Reuters. Ambassadpersonalen befinner sig i säkerhet, uppger UD för TT. Flera videoklipp på sociala media visar hur demonstranter klättrar upp på balkongerna, sätter eld på flaggor, viftar med koraner och skriker. Enligt AFP har säkerhetsstyrkor kallats in, och skingrat folksamlingen med elektriska batonger och vattenkanoner.

Våldsamheterna började strax efter tre på torsdagsmorgonen, och skedde efter att al-Sadr uppmanat sina anhängare att protestera mot Sveriges koranbränningar. Han kräver att ambassadören Jessica Svärdström avlägsnas, och anklagade Sverige för att vara ”fientligt inställd mot islam”.

”Vi fördömer alla attacker på diplomater och personal från internationella organisationer. Attacker mot ambassader och diplomater utgör ett allvarligt brott mot Wienkonventionen. Irakiska myndigheter bär ansvaret för att skydda de diplomatiska beskickningarna och diplomatisk personal”, säger UD till SVT Nyheter.

Iraks utrikesdepartement tar avstånd från händelserna, och säger i ett uttalande att man i starka ordalag fördömer ”handlingen där Sveriges ambassad i Bagdad sattes i brand.” SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia säger att ”Gemene man i Irak kanske inte bryr sig så mycket om det här. Men för dem som bryr sig ser man koranbränningarna som en grov kränkning. Man förstår inte hur det kan rymmas i yttrandefriheten, och det sticker också i ögonen när de ser bilderna på hur polisen står och tittar på.”

Attacken kom efter att en ny koranbränning beviljats utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen. Två personer ska delta i demonstrationen. Personen bakom ansökan säger till TT att det är samma personer som tidigare i somras brände en koran utanför en moské i Stockholm. Efter det har 57 muslimska länder krävt att koranen ska skyddas av internationell lag.

Två tidigare demonstrationer vid ambassaden gjordes i slutet av juni, efter koranbränningen i Stockholm 28 juni. Sedan dess har kansliet varit stängt för besökare, och det finns i dagsläget ingen hantering av pass.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!