Om personalen på förskolan Torget i Rinkeby uppfattar att något av barnen far illa, så bör de enligt delägaren Narges Moshiri inte göra orosanmälningar till socialtjänsten, berättar flera anställda för SVT Nyheter. ”Hon sa att förskolan skulle få dåligt rykte, och att de skulle bli av med barnen. Då förlorar de pengar på det”, säger en tidigare anställd.

”Personligen tycker jag inte att man ska orosanmäla för vanvård”, framkom det i en dold inspelning där Moshiri, då tillförordnad rektor på förskolan Torget, när hon uttalade sig i ett möte med personalen om orosanmälningar gällande just vanvård. Personalen säger till SVT Nyheter att de behövt göra anonyma orosanmälningar för barn de varit oroliga för.

”Vi var rädda för att få sparken, och när man gör en anmälan så är man inte anonym”, säger en tidigare anställd. ”Flera barn har problem med hygien som tandvård, eller att man har samma trosor under en hel vecka.” Vid flera tillfällen har personalen tagit med egna kläder till förskolebarnen, då föräldrar inte gjort bytt kläder på barnen trots att de blivit tillsagda.

Enligt lagen är man skyldig att anmäla vid minsta oro. ”Privatpersoner kan välja att anmäla, men när man jobbar med barn då måste man anmäla, det är inget man kan välja. Man har anmälningsplikt i tjänsten”, säger Patrik Bálint, biträdande enhetschef för familjehemsvården inom socialtjänsten i Järva stadsdelsförvaltning.

Grundarna Bijan Fahimi och Narges Moshiri vill inte intervjuas, men säger i ett mejl till SVT Nyheter att ”Vi följer Stockholm stads rutiner kring misstankar om vanvård. […] Det finns ingen grund för påståendet att vi från Tellusbarns ledning ska ha hindrat konkreta fall av anmälan.”

Efter ett avslöjande i Uppdrag granskning 2014, om att barnen på Bijan Fahimi och Narges Moshiris förskolor fick vatten och knäckebröd till frukost, bytte man namn från Hälsans förskola till Tellusbarn. Trots miljonvinster berättade en tidigare kock att hon då fick nio kronor per barn och dag till maten.

I en intervju med Nyhetsbyrån Järva berättade mamman Amran Jusuf att hon hade flera möten med rektorn, Narges Moshiri, som anklagade hennes son för att ljuga om att han inte fick tillräckligt att äta när förskolan fortfarande hette Hälsans förskola. ”Hon sade till mig att jag inte var svensk, och att jag skulle vara tacksam.” En uppgiftslämnare säger till nyhetsbyrån att den som övertalar föräldrar att låta ett barn börja på förskolan Torget får 2 000 kronor kontant. ”Det fungerar eftersom personalens löner är så låga.”

Bijan Fahimi, född i Iran, är vd för Tellusgruppen och tidigare riksdagsledamot för Liberalerna. I koncernen ingår 27 förskolor, flera grundskolor och nannyverksamhet. Sveriges nya skolminister Lotta Edholm satt tidigare styrelsen för Tellusgruppen, där Tellusbarn är ett dotterbolag. Företaget börsnoterades 2021, och har de senaste fem åren vuxit med 169 procent.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!