Ryssland forsätter ta över utländska tillgångar, men får se sin viktiga bro till Krim skadad. Spekulationerna om Wagnergruppens öde fortsätter, samtidigt som Ryssland inleder en större flottövning med Kina.

Stigande matpriser igen? Ryssland drar sig ur avtalet om spannmålsexport via hamnar i Svarta havet.

Avtalet medlades fram av FN och Turkiet i juli 2022. Det har förlängts flera gånger sedan dess, och avtalets syfte har varit att underlätta spannmålsexport från Ukraina för att minska de brister som uppstått i olika delar på grund av kriget blockerat hamnar och exportmöjligheter.

Moskva meddelar nu att de inte vill förlänga avtalet eftersom de inte anser att avtalets stadganden om att underlätta rysk export av spannmål och konstgödsel genomförts – och därmed återgår de till att blockera de ukrainska hamnarna.

Attack mot viktig rysk bro: Ukrainas flotta och säkerhetstjänst tar på sig ansvaret för den drönarattack som genomfördes mot Kertjbron som förbinder Krim med Ryssland. I attacken skadades en flicka och hennes föräldrar dödades. Trafiken på bron är för tillfället stoppad. Det är ännu inte klarlagt hur stora skadorna på bron är.

Betalt med samma mynt: ”Vi kommer att överväga att använda våra egna förråd av klusterbomber mot Ukraina – om Ukraina sätter in klusterbomber mot oss”, deklarerar nu Putin några dagar efter det att USA förklarat att de kommer att leverera klusterbomber till Ukraina.

Putin exproprierar: Ryssland har tagit kontroll över den franska yoghurtillverkaren Danones ryska dotterbolag samt tagit över de aktier bryggerijätten Carlsberg  äger i ett ryskt bryggeri.

Kina övar med Ryssland: En kinesisk flotteskader genomför nu gemensamma övningar med rysk sjö- och flygstridskrafter i Japanska havet. Syftet sägs vara ”säkra sjöfartsleder som har strategisk betydelse”.

Vad har hänt med Wagnergruppen?: Wagnergruppens öde, liksom vad som hänt dess ledare Prigozjin är fortfarande höljt i dunkel. Det har talats om att gruppens styrkor ska omgrupperas till Vitryssland och att beslut är fattat om detta. Men nu hävdar Ukraina att endast några hundra Wagnersoldater än så länge finns i grannlandet. Status för övriga Wagnersoldater är inte klarlagd – heller inte var gruppens ledare Jevgenij Prigozjin befinner sig.

Pentagon hävdar att merparten av enheterna befinner sig i de delar av Ukraina som Ryssland kontrollerar – men att de inte längre deltar i striderna.

Ukrainska armékällor säger däremot att: ”Ryssland försöker sprida ut Wagnersoldaterna i reguljära enheter, men det minskar Wagnersoldaternas slagkraft. De professionella soldater, trimmade att strida i sina egna enheter och nu måste de ställa om till något helt annat”.

Putin hävdade i en intervju för fyra dagar sedan att: ”Wagnergruppen har upphört att existera”. Putin hävdade att han vid ett möte med Wagnergruppens ledande befäl erbjudit dem att fortsätta strida under sin operativa befälhavare Andrej Trosjov.

Putin säger i intervjun att många av dem som deltog i mötet verkade acceptera detta – dock inte Prigozjin som ska ha förklarat att: “Det kommer inte grabbarna att gå med på”.

Så vem som leder Wagnergruppen, och i vilken form den existerar är än så länge oklart för omvärlden. Möjligen också för manskapet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!