Malung, Fagersta, Åre, och Vilhelmina är några av de allt fler kommuner som tacksamt tar emot hjälp av EPA-raggare för att lösa bristen på sommarpersonal i hemtjänsten. En av de som ställer upp är sommarjobbaren Edvin Hallin, 15 år, som bland annat kör ut mat till äldre i Vilhelmina.

”Jo, i år vart det speciellt, jag kör ut matvaror till gamlingar för hemtjänsten. Det har varit väldigt kul, jag tycker om äldre. Det är kul att lyssna och prata med dem”, säger ynglingen till Sveriges Radio. En av de han besöker är 93-årige Assar Andersson, som får dagens lunch levererad av EPA-föraren. ”Jag säger att ungdomarna är ju otroliga. Om man behandlar dem som vanligt folk, så vill de ta ansvar.”

Hemtjänstchefen Birgitta Ohlsson konstaterar att de tolv EPA-ungdomarna som anställts över sommaren har varit avgörande för att få ihop pusslet. ”Vi satt ju verkligen på pottkanten”, säger hon till Aftonbladet. ”Vi såg inte att vi skulle kunna täcka personalbehovet i sommar, och vi var tvungna att prova allt.”

Tanken bakom att använda ungdomar i hemtjänsten föddes i Malung sommaren 2018. Och jobbet i hemtjänsten är ett sätt att ge EPA-förare upprättelse, menar Arbetet. ”Det är ju helt underbart! Det bästa som hänt!” säger Marianne Lundberg, ordinarie anställd. ”De är jätteduktiga och kommer in här med energi, skratt och bidrar.” Hon hoppas att EPA-satsningen kan få fler unga att få upp ögonen för hemtjänstjobb.

Också hemtjänstchefen Annika Danielsson gläds åt det nyvaknade intresset för hemtjänsten. Även om pandemin tidigare satte stopp, så tog satsningen fart på allvar förra året, och flera andra kommuner har kontaktat Malung för att få tips. ”Det har blivit populärt. Det är jätteroligt, och det är ett så smidigt sätt för oss som försöker rekrytera folk i vård och omsorg. Det är ju ofta distanser till brukarna, och med EPA-traktorer tar ungdomarna sig runt”, säger Danielsson. ”Det är guld värt, och det är så roligt att kunna få in ungdomar i arbetslivet.”

En av de som sommarjobbar i Malung är Elin Eriksson, 17 år, som puttrar fram i 30 knyck med sin Nissan King Cab. ”Jag såg en annons om att de sökte ungdomar med A-traktor. Jag gillar människor, och jag har A-traktor. Jag ringde direkt.” Nu jobbar hon fyra kvällar i veckan efter skolan, och hjälper till med det mesta, förutom att dela ut medicin och sådant som kräver utbildning. Hon ser jobbet i hemtjänsten som ett sätt att ge EPA-ungdomar upprättelse; man behöver inte vara ett störningsmoment – de bidrar till gärna samhället om de får frågan. ”Gud, vad jag längtar tills jag fyller 18 i november. Då säljer jag den här, och köper bil direkt.”

Du som inte längre har åldern inne för att brumma runt i långsam takt kan alltid lyssna på EPA-dunk, som är så mycket mer än Eddie Meduza eller Ronny och Ragge. Låt familjen i bilen glädjas åt något annat än Slätstrukna Hits FM, leta istället reda på exempelvis spellistan ”EPA 2023” på Spotify. ”Musiken för att spränga högtalaren på donken-parkeringen, störa grannarna och dra en fylla i bilen.”

Njut av klassiska verk som Raggen måste gå (Ringnes-Ronny), A-kassa (Kapten Krök) och Bonka bäver (250 kg kärlek). Lugn, både Fröken Snusk och snart svensktoppsmogna Hooja finns med. Fungerar även på husvagnsparkeringen för att hålla tråkgrannarna borta.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!