Gilgo Beach, Long Island, förändrades för alltid efter ett skrämmande 112-samtal den 10 maj 2010. Shannan Gilbert, en 24-årig prostituerad vädjade desperat om hjälp, hon kände sig förföljd under promenaden hem från en kund i Oak Beach.

Därefter var det tyst. Samtalet var det sista livstecknet innan Shannan Gilbert försvann.

Åtta månader senare gav polisen upp sökandet efter Shannan. Men under sökandet hade de funnit kroppen av en annan död kvinna.

Den 11 december 2010 upptäckte en polis från Suffolk County och en likhund, som sökte efter Shannan Gilberts kropp, kvarlevorna av en annan kvinna. Kroppen identifierades som Melissa Barthelemy, också hon prostituerad, som senast setts 18 månader tidigare i New York City. Under de följande två dagarna hittades ytterligare tre kroppar nedgrävda på stranden. Farhågor om en seriemördare uppstod när det fastställdes att alla fyra kvinnorna – som blev kända som “Gilgo Four”, alla var prostituerade och hade dödats på ett liknande sätt.

Tio kroppar hittades i området under det kommande decenniet. Åtta kvinnor, ett barn och en ännu oidentifierad man.

Inledningsvis misstänkte myndigheterna att dödsfallen inte var kopplade till varandra på grund av antalet offer och vissa olikheter i sättet att genomföra morden. Richard Dormer, dåvarande polischef i Suffolk County, uppgav dock offentligt i december 2011 att polisen arbetade utifrån teorin att en seriemördare var ansvarig. Polisen utsattes också för hård press från allmänheten och anklagades för att inte lägga ner tillräckligt med resurser på att hitta seriemördaren eftersom många av offren var prostituerade.

Utredningen stannade allt mer av under 2012. Inga spår verkade leda någonstans. Den lokala polisen bad slutligen FBI om hjälp 2015 – men det dröjde ända till 2020 innan de började arbeta med fallet, bland annat genom att lansera webbplatsen GilgoNews för anonyma tips. Ett läderbälte präglat med bokstäverna “HM” eller “WH”, som antogs tillhöra den misstänkte, släpptes också.

År 2021 bildade den nyutnämnde polischefen Rodney Harrison en arbetsgrupp, där den lokala polisen samverkade med FBI, och delstatspolisen.

En ny granskning av bevisen ledde myndigheterna till Rex Heuermann, som passade in exakt på den profil för mördaren som skapades redan 2011. Och nu – 13 år senare – har Heuermann gripits som misstänkt för morden.

Heuermann är arkitekt, 59 år gammal och gift tvåbarnsfar.

Bevisen mot Heuermann

Heuermann är kopplad till ett av offren genom DNA. Utredarna säkrade hans DNA från resterna av en pizza som han kastat i soporna.

Heuermanns utseende passar in på den misstänkte mördarens signalement. Vittnen beskriver vad de kallar ett “troll” – en stor, grovhuggen och kraftig man i 40-årsåldern med mörkt buskigt hår.

Heuermanns Chevrolet Avalanche stämmer in på den bil som beskrivits i samband med några offers försvinnande.

Mobilräkningar kopplar Heuermann till kontantkortstelefoner som användes för att kontakta några av offren.

Falska e-postkonton som använts vid kontakter med flera av offren har kunnat kopplas till Heuermann – detsamma gäller ett falskt Tinder-konto.

De Google-sökningar som gjort av Heuermann under pseudonymen Thomas Hawk tyder på en pervers läggning. Han sökte till exempel på “flicka som tigger om att bli våldtagen”, “nakna slavflickor”, och “10-årig skolflicka”. Han gjorde omfattande sökningar på nätet om allt som rörde de tio morden.

Det mest märkliga är att samtidigt som Heuermanns DNA har kunnat kopplas till ett av offren så har hans hustrus DNA återfunnits på tre offer.

Men hustrun är inte misstänkt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!