Tänk er att det avslöjades att Svt:s manlige julvärd för året hade köpt nakenbilder av en 17-årig ung man som använde pengarna för att finansiera sina droginköp.

Just som jag skulle skriva att det nog skulle bli ett ramaskri, inser jag att det kanske inte alls skulle bli det – vi är ju ganska härdade när det gäller vad kändisar och teve-profiler gör på sin fritid.

Och det borde britterna också vara. Ändå har det blivit totalt medialt kaos och stor uppståndelse när det avslöjades att Huw Edwards hade betalat sammanlagt omkring 400 000 kronor till en 17-årig drogberoende ung man för att få nakenbilder där ynglingen poserade.

Nu väger väl Huw Edwards lite tyngre än en julvärd i svensk teve. För vi har ingen riktig motsvarighet till Edwards. Han har under mer än 20 år utvecklats till ett av BBC:s viktigaste nyhetsankare – och till exempel varit den som lotsat tittarna genom stora händelser i kungahuset som drottning Elisabeths död, och kung Charles III:s kröning, och han ledde också kanalens senaste stora valvaka.

Han har också den fjärde högsta lönen på BBC och drar in närmare sex miljoner kronor om året.

När tidningen The Sun släppte nyheten om nakenbilderna var Huw Edwards inte namngiven, och efter fem dagars spekulationer klev Edwards fru fram och förklarade att det var hennes man som The Sun hade skrivit om – och att han nu var intagen på sjukhus för psykiatrisk vård på grund av rabaldret kring avslöjandet.

Frun avslöjade namnet för att hon inte ville att andra personer på BBC skulle drabbas av misstankar om att vara den person The Sun pekat ut.

Kontakt med psykologer är nu i och för sig inget ovanligt för Edwards – han har själv i intervjuer berättat om sin många och långa depressioner.

Det som hänt de senaste dagarna är att förvirringen ökat kring vad Edwards egentligen gjort.

Polisen har lagt ner alla förundersökningar och säger att inget brott har begåtts.

BBC har återupptagit en utredning för att se om Edwards brutit mot sitt anställningsavtal och mot företagets personalpolitik.

The Sun har förklarat att de aldrig hävdat att Edwards gjort något brottsligt – men har samtidigt lämnat över en omfattande dokumentation till BBC, med icke publicerat material om Edwards.

Många av Edwards kollegor har ställt upp till försvar för denne och menar att det rör sig om grundlösa skandalskriverier och personförföljelse. Men det betyder ingenting – på BBC brukar man sluta leden för att skydda kända och perversa kollegor, och omgivningen tystar ner rykten – även om de mest brutala övergrepp.

Jimmy Saville var programledare i flera av BBC:s radioprogram och ledde senare länge bolagets teveprogram Top of the Pops – och medverkade dessutom i mängder av andra program. Hans karriär inleddes redan 1958 och sträckte sig i princip fram till hans död 2011. Redan på 1960-talet började det ryktas om att Saville förgrep sig på barn, och det viskades även om våldtäkter. Allt tystades ned. Först ett år efter Savilles död kom sanningen fram, och man räknar med att det finns minst 300 kända offer för Saville. Utredningarna som inleddes kunde visa hur ledande personer på BBC lagt locket på när anklagelser riktades mot Saville, och undersökningarna visade att han också hade mäktiga vänner och beskyddare inom den brittiska sjukvården och rättsapparaten.

Utredningarna om Saville kom att rikta strålkastarljuset mot Rolf Harris – en annan BBC-stjärna – som också visade sig ha begått övergrepp som tystats ner. Han dömdes 2014 till fängelse i fem år och nio månader för tolv fall av övergrepp mot flickor och unga kvinnor i åldrarna 13 till 19 år.

Men BBC är inte ensamma om skandaler av det här slaget. Konkurrenten ITV upplevde i juni i år en egen skandal, som ännu inte är riktigt är över. Då lämnade den populäre Philip Schofield jobbet som programledare för ITV:s ”This Morning”, bolagets slagskepp i kampen om dem som tittar på teve på morgonen och förmiddagen. Schofield drog sig tillbaka efter avslöjandet att han haft en affär med en yngre manlig kollega på kanalen – och Schofield befann sig vid tiden för affären i ett 30-årigt äktenskap.

Men redan månaderna dessförinnan hade Schofields ställning försvagats eftersom Holly Willoughby – hans partner som programledare – var förbannad för att Phil inte informerat henne om att hans bror Timothy stod inför rätta anklagad för elva fall av pedofila övergrepp mot en skolpojke – något han befanns vara skyldig till.

När det gäller Schofields eget fall – alltså förhållandet med en mycket yngre manlig anställd – inleddes det egentligen redan när den yngre mannen var 15 år. Då träffades de två när Schofield höll ett föredrag på pojkens skola.

Schofield höll kontakt med pojken efteråt, och såg till att denne fick praktisera på ”This morning” och han fick senare också en anställning. Schofield har frenetiskt förnekat att det rört sig om grooming, och sagt att relationen inte blev sexuell föränn den yngre mannen fyllt 20 år.

I efterspelet till avslöjandet om Schofield har det visat sig att ITV:s chefer har betett sig precis som chefer alltid verka ha gjort hos konkurrenten BBC. Man låtsas inte om det som pågår, man ser till att det tystas ned.

Frågan är förstås varför.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!